Helyi közélet

2017.02.26. 13:57

Tábla őrzi az elhurcoltak emlékét a sárospataki városháza falán

Sárospatak - A sárospataki Wass Albert Kör kezdeményezte a tábla felállítását.

Sárospatak - A sárospataki Wass Albert Kör kezdeményezte a tábla felállítását.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke avatta fel a sárospataki városháza falán azt az emléktáblát, amelyet a sárospataki Wass Albert Kör állíttatott a Sárospatakról a második világháború végén elhurcoltak és a kommunizmus áldozatainak emlékére.

Az elhurcoltak emlékezete

Tarnavölgyi László, a sárospataki Wass Albert Kör vezetője és Aros János, Sárospatak polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Hörcsik Richárd, a térség ország­gyűlési képviselője mondott beszédet.

– Több mint száz sárospataki polgárt hurcoltak el a Szovjetunióba a második világháború végén, 1945 februárjában – mondta dr. Hörcsik Richárd. – Többeknek még a nevét sem tudjuk. Nekünk, sárospataki és zempléni polgároknak kötelességünk, hogy megőrizzük az emléküket.

– Ma már tudjuk, hogy a kommunista rendszer világszerte több mint 100 millió életáldozatot követelt – mondta ünnepi beszédében Kövér László. – Tudjuk, hogy világszerte több ország és több nemzedék életesélyét csorbította és jövőjét keserítette meg, és azt is jó tudnunk, hogy a kommunizmusban megnyilvánult istentelenség és embertelenség – más néven és más formában – napjainkban, a XXI. században is bármikor visszalopakodhat. Annak érdekében, hogy ezt megakadályozzuk, mindannyiunknak emlékeznünk, emlékeztetnünk, és cselekednünk kell. Ma, a kommunista áldozatok magyarországi emléknapjának küszöbén itt, Sárospatakon ezért emlékezünk mindazokra, akik a kommunista terror azon formájának estek áldozatául, amelyet világszerte öt betű jelöl: GULAG.

Hetvenéves hallgatás

Hozzátette: a kormány a 2015-ös esztendőt a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai foglyok és kényszermunkások emlékéveként hirdette meg, s a cél megvalósítására emlékbizottságot hozott létre azon meggyőződéstől vezettetve, mely szerint múltunk hiteles ismerete nélkül nem építhető a jövő, s elvesztett nemzettársainkra való emlékezés egyben figyelmeztetés is a jövő magyar nemzedékei számára. Az emlékezés adóssága oly nagy, hogy a 2015-ös év előrehaladtával egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a hetvenéves hallgatást nem lehetséges egyetlen év alatt pótolni. Ezért az emlékév két és fél évvel hosszabbodott meg.

Az emléktábla felavatása és megkoszorúzása után a megemlékezés a sárospataki Újbástya Rendezvényközpontban folytatódott.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában