Helyi közélet

2017.02.19. 21:40

Szívsebészeti centrum kapujában Miskolcon

Miskolc - „Egy nagyon fontos állomásához érkezett a megyei kórház kardiológiájának a fejlesztése”.

Miskolc - „Egy nagyon fontos állomásához érkezett a megyei kórház kardiológiájának a fejlesztése”.

Ezzel a bejelentéssel kezdte csütörtöki sajtótájékoztatóját dr. Csiba Gábor főigazgató főorvos. Mint jelezte: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Betegeiért Alapítványon keresztül, de a Magyar Nemzeti Bank jóvoltából egy 25 millió forint értékű monitorrendszert sikerült vásárolniuk, amivel növelték a betegbiztonságot és a betegek ellátását jóval magasabb szintre emelték.

Évente körülbelül 2800 szívkatéteres vizsgálatot és 600 darab pacemaker-beültetést végzünk.” Dr. Nagy Gergely György

Hiányzó láncszem

Dr. Mátyás Lajos, a kuratórium elnöke az alapítvány részéről arról beszélt, hogy felmerült az igény a kórház, illetve a kardiológia részéről, hogy egy magas szintű, nagy biztonságú betegmonitorozást kellene a kórházban létesíteni.

– Számtalan egyéb magas szintű kardiológiai ellátás már régóta működik, ez egy hiányzó láncszem volt a sorban és ezt próbáltuk megoldani, ehhez lehetőséget teremteni – árulta el dr. Mátyás Lajos. – Ezért pályáztunk a Magyar Nemzeti Banknál egy úgynevezett műszerfejlesztési támogatásra, amit a bank illetékes szervei értékeltek, majd 25 millió forintot biztosítottak erre a célra.

Megtudtuk: az alapítvány ezután egyeztetve a szakmával egy nyílt közbeszerzési eljárás során oldotta meg ezt a „feladatot” úgy, hogy hat betegellenőrző monitort és egy központi monitort pályáztatott.

– Ez már egy hónapja működik, tudomásom szerint az elvártaknak megfelelően, így az I. Belgyógyászat Kardiológiai Osztály őrző részlege azt kapta, amit régen szerettek volna – mondta dr. Mátyás Lajos.

Mint megtudtuk, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Betegeiért Alapítvány 25 esztendeje működik a kórházban. Az elsődleges cél a betegellátás minél magasabb szintű biztosítása akár azzal is, hogy a megfelelő eszközöket, műszereket beszerzi, illetve az ehhez szükséges képzéseket is támogatja, szervezi.

Magas régiós számok

– Boldogok vagyunk, hogy a monitorrendszer az osztályra került – ezt már dr. Nagy Gergely György, az I. Belgyógyászat Kardiológiai Osztály osztályvezető főorvosa mondta. – Tudni kell a megyei kórház Kardiológiai Osztályáról, hogy ez az ország egyik legnagyobb akut infarktusellátó központja, körülbelül 1 millió lakosnak végezzük a magas progresszivitású kardiológiai ellátását. Az osztályon évente körülbelül 2800 szívkatéteres vizsgálat, valamint mintegy 600 darab pacemaker-beültetés történik, és ami fontos, hogy a régió hátrányos helyzete miatt országosan itt a legmagasabb az infarktusos betegek száma. Évente körülbelül 1300 beteget kezelünk a nap 24 órájában akut szívizominfarktus miatt. Ezek a betegek kiemelten nagy veszedelemnek vannak kitéve mind a katéterezés körüli időszakban, mind az azt követő intenzív terápia során. Emellett ellátunk egy területi sürgősségi feladatot is belgyógyászatból. Úgy érezzük, hogy ezzel az új monitorrendszerrel egy olyan 21. századi igényeket kielégítő rendszer került a kardiológiai osztályra, ami sok tekintetben országos szinten is a legjobbak között van.

Mint kiderült, évente körülbelül 50–100 hirtelen szívhalálból újraélesztett beteget vesznek fel, akik nagyon elesett állapotban vannak és itt az is fontos a főorvos szerint, hogy a társszakmákkal együttműködve ezeknek a betegeknek a neurointenzív terápiáját meg tudják valósítani.

– A régióban a szívbetegségből adódó halálozás csaknem duplája az ország egyes jobb körülményekkel rendelkező régióihoz képest, ezért mi nagy kardiológia fejlesztésekben gondolkodunk – fogalmazott dr. Nagy Gergely György. – Évente 500 beteg kerülne ebből a régióból szívműtétre, ez nagyjából megfelel annak a betegszámnak, amit egy szívsebészeti centrum megoperál, és szeretnénk, ha a megyei kórházba szívsebészetet tudnánk hozni és ezzel egy olyan nagy fejlesztést megvalósítani, amiben egy magas szintű kardiológiai ellátóhely és szívsebészeti műtétek elvégzésére is alkalmas centrum jönne létre. Ehhez az egyik fontos lépés volt a monitorrendszer beszerzése.


Kiragadott mondatok

Dr. Csiba Gábor, a B.-A.-Z. Megyei Kórház orvosigazgatója: „Ne csak tedd a jót, beszélj is róla – így kell működnünk, ezért elmondom, hogy 500 millió forintot nyertünk a kórházi lakótelep és nővérszálló felújítására. 300 millió forintot nyertünk napelemrendszer kiépítésére és a közeljövőben adunk át egy olyan oktatási kabinetet, ami a szeptember óta nálunk működő egyetemi tanszék részeként fog működni”.

Dr. Valikovics Attila ideggyógyász, a B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház osztályvezető főorvosa: „Nagyon fontos előrelépés ez. Megvalósulni látszik kórházunkban az úgynevezett vascularis medicina, azaz az érbetegségekkel együttesen foglalkozó intézmény”.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában