Helyi közélet

2017.02.10. 07:51

„Szerettük a mozit, mert az egész család együtt volt”

Miskolc - Béke, Kossuth, Táncsics, Szikra, Fáklya, Petőfi, Bükk. Mozik, amelyek már jó ideje nem léteznek.

Miskolc - Béke, Kossuth, Táncsics, Szikra, Fáklya, Petőfi, Bükk. Mozik, amelyek már jó ideje nem léteznek.

A Táncsics helyén – a Szent Anna Templom „alatt” – ma egy Újszövetségi Gyülekezet található a Nagyváthy úton. A Kossuth 2008-ig volt nyitva, míg a Béke úgy ahogy megvan – más néven – a Művészetek Házába „épülve”. A Szinva patak partján, a Hadirokkantak utcában állt a Fáklya, amit régen (nagyon régen) Corsónak is hívtak, 1991-ben zárt be. Az egyébként 1959-ben, „a Miskolc-alsóvárosi dolgozók mozijaként” megnyílt intézmény azóta volt bútorház, diszkó és bálásruha-lerakat is…

Szerettük a mozit, mert az egész család együtt volt. Tarcali Ferenc

Tisztán emlékszik

– Mi rengeteget jártunk annak idején moziba a családdal – válaszolja érdeklődésünkre Rozsnyai Béla az egykori Szikra mozi helyénél, az Újgyőri főtér szomszédságában, az Andrássy úton. – Akkoriban rengeteg filmszínház volt Miskolcon, de jött a videó, a DVD, meg a pláza és nem volt kíváncsi már senki ezekre a helyekre. Hogy sajnálom-e a moziépületeket? Azokat nagyon, amik régi és szép épületben voltak, azokat mindenképpen.

Videó: Zöld Gergő

Ez leginkább az alig egy évtizede bezárt Kossuthra „rímel”, hiszen az egykori Avas Szálló ma is impozánsan áll a miskolci belvárosban, jobb sorsra várva.

– Mozi? Ezer éve nem voltunk – jelenti ki érdeklődésünkre Szalai Ivett, aki ebéd­idejében szán ránk néhány percet, amikor megszólítjuk a „Sétálón”. – Inkább a ’90-es és 2000-es évek elején jártam. Nem mondom, hogy hetente, de havonta két-három alkalommal bizonyosan. Vannak kifejezetten olyan filmek, amelyekre tisztán emlékszem, hogy moziban láttam. Ide, a Kossuthba jártunk leginkább. Ma már nosztalgikus, hogy voltak jegyszedő nénik és a fa szék is nyikorgott. Az épületek? Szerintem a legtöbb, ha nem az összes magyar városban küzdenek vagy küzdöttek azzal, hogy mi legyen ezekkel az ingatlanokkal.

Átsétálunk a Sötét Kapun a Művészetek Házához, ahol van Art mozi Béke és Uránia teremmel (Az Uránia is mozi volt a II. világháború előtti Miskolcon). És, ha el is tűntek a régi mozik, évente egyszer ősszel, a CineFest Filmfesztiválnak hála, Miskolc akkor egy kicsit a film fővárosa.

– Mi Görömbölyön lakunk, így amíg létezett Hejőcsabán a Petőfi Filmszínház, ott néztünk egy-egy jobb filmet – feleli készségesen a már nyugdíjas Tarcali Ferenc. – Most hirtelen nem is tudom, de talán autós moziban is voltunk a Gárdonyi Művelődési Ház udvarán. De várjon csak, nem is tudom. Szerettük a mozit, mert az egész család együtt volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában