Helyi közélet

2017.02.12. 20:23

Rajtuk nem fogott ki a központi felvételi

Miskolc - Szabolcs nyolcadikos, Máté negyedikes. Mindketten 90 pont felett teljesítettek a központi felvételin.

Miskolc - Szabolcs nyolcadikos, Máté negyedikes. Mindketten 90 pont felett teljesítettek a központi felvételin.

Sok diák panaszkodott arra az idén, hogy nehéz volt a központi írásbeli felvételi. Különösen a matek fogott ki rajtuk, azt mondták a tesztek megírása után, hogy kevésnek bizonyult az idő az összetett feladat megoldására. Találtunk azonban olyan diákokat, akiken nem fogott ki az írásbeli, 90 pont feletti eredményt értek el.

Longaver Szabolcsnak, a sajóhídvégi Rákóczi Julianna Általános Iskola diákjának 92 pontja lett (100 a maximum). A Földes Ferenc Gimnáziumban írta a központi felvételit, itt szeretne majd továbbtanulni.

„Könnyű volt”

– Nem volt nehéz, könnyűnek találtam – állítja Szabolcs. – Magyarból 48, matekból pedig 44 pontot szereztem. Nagyon meglepődtem, amikor megtudtam az eredményt. Arra azért nem számítottam, hogy ilyen jól sikerül. Arra meg végképp nem, hogy a Földesben az enyém lesz a legjobb eredmény. Rengeteget gyakoroltam az iskolám szinte minden tanárával. Sok feladatot oldottunk meg, otthon pedig az elmúlt évek feladatlapjain gyakoroltam – árulja el Szabolcs, hogyan készült. Beszélgetésünk során kiderült, azért mégis akadt egy feladat, a matektesztben a 7., ami neki is fejtörést okozott.

– Valamit elszámoltam, aztán a végén már belegabalyodtam. Otthagytam, mentem tovább, hogy legalább a többi feladat jó legyen – meséli Szabolcs.

Megtudjuk tőle azt is, hogy az iskolában kitűnő tanuló. Egyedül a tesit nem szereti túlságosan, a kedvence viszont a matematika. A Földesben is spec. matekra fog járni. Az általános iskolai évek alatt sok versenyen vett részt, főleg a helyesírási versenyek emlékezetesek számára. Legjobb eredménye megyei 4. helyezés.

Szabolcs már azt is tudja, hogy mi szeretne lenni: programozó. Most is programozgat „ezt-azt”, weboldalakat próbál készíteni.

Iván Máté, a miskolci Rónai Ferenc Tagiskola diákja még csak 4. osztályos, de már gimnáziumba készül. A Herman Ottó Gimnázium 8 évfolyamos képzésére szeretne bejutni, amire minden esélye megvan, hiszen 95 pontot gyűjtött a központi felvételin.

– Nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy én vagyok az első a rangsorban, de már azon gondolkodom, hogy készülni kellene a szóbelire, mert ott is jól szeretnék teljesíteni – fogalmaz Máté. – Az írásbeli nehezebb, mint a szóbeli. Otthon gyakoroltam, feladatlapokat oldottam meg időre, hogy lássam, hány pontot tudok elérni.

A sok gyakorlásnak meg is lett az eredménye, hiszen a matekot 49, a magyart pedig 46 pontosra írta meg a felvételin. Máté egyébként rutinos versenyző, sok-sok kiváló eredménye van már. Legbüszkébb a Bolyai Matematika Csapatverseny országos első helyezésére.

Azt mondja, biztosan fura lesz, hogy már 5.-es korában gimnáziumba fog járni, de a tesója is a Hermanba jár, aki most 6.-os, és sok szépet mesélt az iskoláról. Ezért ő sem fél a változástól.

Máté egyébként nemcsak a matematikát szereti, hanem a magyart és a tesit is. Jár karatézni és gitározni, otthon pedig sok könyve van, amelyeket szívesen olvasgat.


Fontosak a határidők

A középiskolai felvételi eljárás fontos időpontjai:

  • Február 15. Az általános iskola továbbítja a tanulói jelentkezési lapokat a középfokú iskoláknak, a tanulói adatlapok első példányát pedig a hivatalnak.
  • Február 20–Március 9. A szóbeli meghallgatások az általános felvételi eljárás keretében.
  • Március 10. A középfokú iskola eddig az időpontig nyilvánosságra hozza a jelentkezők felvételi jegyzékét.
  • Március 16–17. A tanulói adatlapok módosításának lehetősége az általános iskolában.
  • Április 26. A felvételt hirdető középfokú iskolák megküldik a felvételről vagy az elutasításról szóló értesítést a jelentkezőknek és az általános iskoláknak.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában