Helyi közélet

2017.02.11. 16:35

„Mi még soha nem unatkoztunk”

Komlóska - Komlóskán folyamatosan a megmaradás a fő cél.

Komlóska - Komlóskán folyamatosan a megmaradás a fő cél.

„2016-ban több mint háromezer ügyiratot dolgoztunk fel. Még soha nem éreztük úgy, unatkoznánk” – mondja Köteles László, Komlóska polgármestere.

Az igazi varázslat, hogy élhető falut tudunk üzemeltetni.” Köteles László

Szemben a globalizációval

A hegyközi település az úgynevezett kisposta-mozgalom idején került reflektorfénybe, amikor az élére álltak annak a kezdeményezésnek, a legkisebb településen is legyen postahivatal. Újabban azonban a komlóskai modell miatt érdeklődnek az apró falu iránt.

– A globalizáció arrafelé mutat, hogy a kistelepülések fokozatosan sorvadjanak és tűnjenek el – mondja Köteles László. – Mi viszont azt szeretnénk bebizonyítani, ez korántsem így van. Ezért szembemegyünk a globális helyzettel, és alternatívát nyújtunk arra, hogy lehet kevés pénzből egy önellátó települést működtetni. Komlóska élharcosa a kistelepülések érdekvédelmének. 22 éve vagyok polgármester. Azt tapasztalom, hogy folyamatosak az önkormányzatok forrásmegvonásai. Most van előkészítés alatt a költségvetésünk. Az alap normatíva, amire számíthatunk, az 10 millió forint, az intézményi normatívákkal együtt 25 millió forint. Az alapműködéshez azonban éves szinten legalább 120 millió forintra lenne szükségünk. Az az igazi varázslat, amit évek óta művelünk, hogy így is egy élhető falut tudunk üzemeltetni. Működik a bölcsődénk, az óvodánk, nálunk található az ország legkisebb iskolája. Aki azt mondja, ilyen környezetben nem folyhat igazán tehetséggondozás, annak csak annyit tudnék mondani, nincsenek olyan iskolai versenyek, ahol ne vennénk részt és ahonnan ne térnének haza díjakkal a gyerekeink. Ilyen kis közösségben lehet csak igazán odafigyelni a gyerekekre és kibontakoztatni azokat a képességeket, amelyek bennük rejlenek.

Ipari park

Ezen a télen Komlóskán 70 család kapott szociális tűzifát.

– Az igazán szerencsés az lenne, ha megkapnánk kezelésbe az állami erdőket – mondja a komlóskai polgármester. – Körülöttünk 2000 hektárnyi erdőterület található. Ha csak az ápolás utáni mellékterméket termelnénk ki, az egész települést el tudnánk látni tüzelővel.

A hegyközi zsáktelepülésen most egy ökoipari park létrehozásán gondolkoznak.

– A térség életben maradásának alapfeltétele az elvándorlás megállítása – mondja Köteles László. – Ehhez pedig munkahelyek kellenek. Ehhez pedig beruházások szükségeltetnek. A beruházásoknak pedig terület kell. A Hosszú-völgy ideális helyszín. Nem része a világörökségi területeknek. Közel van Sárospatak, járművel 6 perc alatt megközelíthető. Már megkerestük a tulajdonosokat, minél hamarabb szeretnénk rendezni a tulajdonviszonyokat, hogy megkezdhessük a területek művelésből történő kivonását. Egyre több érdeklődő van, aki szeretne majd ezen a területen beruházni, amelyeknek köszönhetően úgy gondolom, legalább 500 munkahelyet lehet majd létrehozni, ami hatalmas segítség lenne ahhoz, hogy a fiatalok úgy érezzék, érdemes itt maradni.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában