Helyi közélet

2017.02.18. 11:28

Lemondott a miskolci alpolgármester

Miskolc - A városvezetés szerint az idei költségvetés a béremelések költségvetése lett.

Miskolc - A városvezetés szerint az idei költségvetés a béremelések költségvetése lett.

Ahogy az várható volt, a legnagyobb vitát az idei városi költségvetés tárgyalása váltotta ki a pénteki, miskolci testületi ülésen. Az erről szóló javaslatot az önkormányzat gazdálkodásával, gazdaságfejlesztésével és vagyongazdálkodásával kapcsolatos előterjesztésekkel összevonva tárgyalták a képviselők. A Fidesz-KDNP frakciók a város erősödését hangsúlyozták, míg az ellenzéki pártok elvándorlásról, elszegényedésről beszéltek.

A várost vezető frakció képviselői az idei év legfontosabb fejlesztése közt a bérfejlesztést emelték ki, hangsúlyozva, a 2017-es büdzsé a béremelések költségvetése. Az önkormányzati dolgozók, közalkalmazottak, mintegy hatezer munkavállaló ugyanis átlagban 20 százalékos, differenciált bérfejlesztést kap Miskolcon. Ezenfelül arról is döntöttek a képviselők, hogy a polgármester és az alpolgármesterek, illetve a képviselők tiszteletdíja is emelkedjen.

Tízből egy?

Ezzel szemben a Jobbik elmondta: „A valóság az, hogy Miskolcon nem a bérek emelkednek, hanem a dolgozói szegénység. A mostani költségvetés tíz miskolci munkavállalóból egy béremelését teszi lehetővé, a maradék kilencről miért nem szól ez a költségvetés?”

A baloldal pedig azzal érvelt: „Ha minden ilyen szép és jó Miskolcon, akkor miért mennek el a fiatalok, miért nő a dolgozói szegénység?”

Az ellenzéki képviselők több, a területüket érintő fejlesztésekhez is módosító indítványban kértek volna pénzt a költségvetésből. Elmondták, hiányolják, hogy a városi büdzsé elkészítése előtt nem egyeztetnek velük. Dr. Kriza Ákos polgármester viszont elmondta, Miskolcon 12 millió forintos fejlesztési alappal rendelkeznek az önkormányzati képviselők, ami négyszerese a debreceninek, oldják meg abból a területi fejlesztéseket.

Minisztériumi felkérés

A februári ülés egyik fontos bejelentése volt az is, hogy Kiss Gábor alpolgármester lemondott posztjáról. Döntését azzal indokolta, hogy a duális szakképzés fejlesztésével kapcsolatban a minisztériumból kapott felkérést, és ezt elvállalta. Hogy ki veszi át a feladatait, arról érdeklődtünk az önkormányzatnál, de még nem kaptunk választ.

ÉM-NSZR


Ülésezett Miskolc közgyűlése – 2017. február

Miskolc – Pénteken tartották a februári testületi ülést Miskolcon. A képviselők csaknem két tucatnyi napirendet tárgyaltak, köztük a költségvetést. A Borsod Online olvasóit élőben tudósítottuk az ülésről.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában