Helyi közélet

2017.02.14. 09:30

Épület már nincs, védelem még van a Petőfi téren

Miskolc - A Petőfi tér 3. szám alatti ház életveszélyessé vált, lebontották. Most jöhet a rendeletmódosítás.

Miskolc - A Petőfi tér 3. szám alatti ház életveszélyessé vált, lebontották. Most jöhet a rendeletmódosítás.

Tekintettel, hogy a helyi egyedi védettséget alátámasztó indokok már nem állnak fenn, a helyi védettség megszüntethető – áll abban a közgyűlési előterjesztésben, ami a Petőfi tér 3. szám alatti épülettel foglalkozik. Egészen pontosan, az épület helyével, mert Miskolc emblematikus épületét egy miskolci vállalkozó megvásárolta, majd elbontotta. Lapunknak korábban azt nyilatkozta, a bontás azért vált szükségessé, mert a statikus szakvéleménye szerint az épület életveszélyessé vált. Igen ám, de ez az ingatlan helyi védelem alatt állt, amit még csak most szeretne megszüntetni a város.

Az erről szóló előterjesztés pénteken, a februári testületi ülésen kerül a képviselők elé. A város honlapján lévő javaslatban a védettség okairól is olvashatunk, például azt, hogy egyedi értéket képvisel, a Deszkatemplom műemléki környezetének is része, valamint hosszan taglalja a ház egykori patinás homlokzatát.

Megszűnt az indok

A helyi védettség miatt a város úgy értékesítette az ingatlant, hogy kikötötték, az új tulajdonosnak az épület homlokzatát meg kell tartani, az azt díszítő elemeket helyre kell állítani. Majd a közgyűlési előterjesztés is azt taglalja, a beruházás során kiderült, a fal erősen felázott, az épület nem rendelkezik alapozással, az egész életveszélyessé vált. A bontás során feltárt hibák miatt a helyi egyedi védelem alatt álló épület megsemmisült, így szűnt meg a védettséget alátámasztó indok. Azaz, először az épület szűnt meg, és csak ezt követi le a védettségről szóló rendelet módosítása. Ez így rendben van? – kérdeztük az önkormányzattól. Koczák Szilvia városházi szóvivő megerősítette az előterjesztésben leírtakat, és elmondta: „A veszélyhelyzet megszüntetése az elsődleges, minden csak ezt követi a sorban, például a védettségi státusz is. Tulajdonképpen nem megszüntetjük a védettséget, hanem a védett érték megsemmisülésének ténye a törlést teszi szükségessé, hiszen a védettségi státusz fenntartása a továbbiakban értelmezhetetlen.”

Egy építész szerint azonban az épülettel kapcsolatos rendeletmódosításhoz az előterjesztőnek lehetett volna csatolnia azt a dokumentumot, amely az életveszélyessé nyilvánításról szól, illetve ezt indokolja. Hogy ez miért nem történt meg, arra azt a választ kaptuk a hivataltól: a dokumentumot nem kell a rendeletmódosításhoz csatolni, de a hatóságnál megtekinthető. De azt is megtudtuk, a tervek már elkészültek, az épület homlokzata az eredeti módon lesz visszaállítva.

ÉM-NSZR


Lebontják a Petőfi tér emblematikus épületét, de újjáépítik

Miskolc - Le kellett bontania a beruházónak a Petőfi tér 3. alatti teljes épület­együttest.

 

Alaposan megbontották a Petőfi tér emblematikus épületét, ám most új életre kelhet

Miskolc - A Petőfi tér 3. szám alatti kétszintes ház az utóbbi évtizedekben önkormányzati bérlakásként funkcionált, lakóit azonban az elmúlt években kiköltöztették.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában