Helyi közélet

2017.02.15. 16:06

Az együttműködés erősítése

Miskolc - A Kárpátok Európája konferenciát a lengyelországi Przemyslben rendezték meg.

Miskolc - A Kárpátok Európája konferenciát a lengyelországi Przemyslben rendezték meg.

A konferencián az Országgyűlést dr. Hörcsik Richárd, az Európai Ügyek Bizottságának elnöke képviselte január 29-én. Megnyitójában Marek Kuchciński, a lengyel Szejm elnöke emlékeztetett arra, hogy a konferenciasorozat fő célja a Kárpátok régiói közötti parlamenti, önkormányzati és civil együttműködés előmozdítása.

A konferencia díszvendége Beata Szydlo lengyel miniszterelnök volt, aki a Kárpátok vonatkozásában a közös infrastruktúra fejlesztését – a via Carpathia kiépítése –, a kulturális együttműködést és az emberek közötti kapcsolatok szorosabbra fűzését jelölte meg. A fórum egyben lehetőséget adhat a régiót érintő politikailag fontos kérdések megvitatására, mert ez erősítheti a visegrádi országok EU-ban betöltött szerepét is.

A lengyel Fejlesztési Minisztérium államtitkára, Jerzy Kwieciński egyértelművé tette a lengyel kormány szándékát a Kárpátok térségének makrorégióvá fejlesztésére. Szorgalmazta a résztvevő országok támogató álláspontjának egyértelmű kifejezését, s kormányközi erőfeszítések összehangolását. Példaként a „magyar” Duna Régió Stratégiát említette, amely uniós és az EU kívüli országokat köti össze. A Kárpátok vonatkozásában a legnagyobb jelenlegi probléma a megközelíthetőség, amelyre megoldást jelenthetne a via Carpathia.

60. évforduló

Hörcsik Richárd előadásában kiemelte, hogy az európai integráció története fordulóponthoz érkezett. Hiszen márciusban ünnepeljük a Római Szerződés aláírásának 60. évfordulóját, miközben az Unió történetének legsúlyosabb kihívásával szembesül, akkor a helyi közösségek és határmenti régiók felvirágozhatnak. A helyi közösségekhez szorosan kötődő politikusok számára ez kiváló alkalom a történelmi kapcsolatok újraélesztéséhez.

A Kárpátok régiója Európa szívében egy kiemelt környezetvédelmi, kulturális és gazdasági térséget alkot, ezért a fejlesztése során meg kell őrizni a környezeti értékeket és a térség társadalmi sokszínűségét. A Kárpátok régiója olyan hely, amely elsősorban a kikapcsolódást és pihenést szolgálja, ezért a térség fejlesztése során a kulcsszavak a síelés és egyéb hegyi sportok, valamint a borturizmus (Tokaj-hegyalja). A környezeti örökség összekapcsolható a modernitással. A nemzeti és uniós forrásokból ezért is érdemes összehangoltan a helyi vállalkozókat támogatni.

Végül a bizottsági elnök egyetértett a miniszterelnök asszonnyal, hogy ez a regionális együttműködés erősíti a visegrádi négyek uniós mozgásterét. Hiszen a V4 ma már egy olyan tényező, amit Brüsszelben sem nem lehet figyelmen kívül hagyni, s a visegrádiak valódi ellenpólust alkothatnak a brüsszeli centralizációval szemben. A négy ország migráció terén hatékonyan hangolta össze nézeteit, s ezt érdemes kiterjeszteni más területekre is. Magyarország elkötelezett a visegrádi négyek együttműködésének további erősítése mellett.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában