Helyi közélet

2017.01.11. 21:28

Videó: Megijedtek, ezért titkolták el a tragédiát a gyerekek a Sajónál

Budapest, Miskolc, Sajószentpéter - Végig nézték a 7 éves kislány haláltusáját a barátai. A gyerek a befagyott Sajó jegén ugrált, amikor beszakadt alatta a jég. A kislány barátai valószínűleg sokkot kaptak, ezért nem szóltak senkinek. Számtalan olyan eset van, amikor egy tragédia következtében leblokkolnak a gyerekek, mert nem tudják mit kell tenniük.

Budapest, Miskolc, Sajószentpéter - Végig nézték a 7 éves kislány haláltusáját a barátai. A gyerek a befagyott Sajó jegén ugrált, amikor beszakadt alatta a jég. A kislány barátai valószínűleg sokkot kaptak, ezért nem szóltak senkinek. Számtalan olyan eset van, amikor egy tragédia következtében leblokkolnak a gyerekek, mert nem tudják mit kell tenniük.

A teljesen befagyott Sajó part mentén játszottak a gyerekek. Rámásztak a jégre és ugráltak rajta. Egyikük alatt azonban beszakadt a jég és elmerült, barátai tehetetlenül nézték végig a kislány haláltusáját - mondta az elhunyt kislány édesapja.

„A gyerekek is sokkot kaptak, ott voltak a víznek a szélén és úgy ment oda valaki segíteni nekik, hogy kihúzza őket a partra rendesen, kérdezték tőle hogy miért sírtok. Ők csak annyit mondtak, hogy nem tudják”– nyilatkozta Szanyi Zsolt.

Órákon keresztül nem szóltak senkinek a történtekről, egészen addig, amíg a 7 éves kislány apja felelősségre nem vonta őket.

„Rákiabáltam a kislányra, az anyja odalökte a gyereket és mondta neki, hogy kislányom mondd meg akkor, hogy mi történt. A kislány akkor mesélte el nekem, hogy ott voltak a Sajón, ráugrottak a jégre, beszakadt alattuk a jég ők látták azt, hogy kapaszkodik, a jégbe és látták azt, hogy szépen lassan elmerül” – mondta megtörten az apuka.

Nem messze a híd lábától találták meg a jégpáncél alatt a gyerek holttestét. Sófi Gyula gyerekpszichiáter szerint nem szándékosan hallgattak a balesetről a kislány barátai.

„Én azt gondolom, hogy nem arról van szó, hogy nem akarják, vagy nem merik, hanem egyszerűen képtelenek arra, hogy egy ilyen krízishelyzetben megnyilvánuljanak” – hangsúlyozta a pszichológus.A szakember szerint sokan nem tudják, hogy mit tegyenek úgynevezett krízishelyzetben.

„Gyermekeknél, fiatalkorúaknál végzett kutatásról van szó. Az a vágy, hogy valakivel megbeszéljem a problémákat, a gyermekek körülbelül 80 százalékánál megjelenik, de mindössze 50 százalékuk, tehát 30 százalékkal kevesebb az aránya, kisebb az aránya, aki képes is arra, hogy felnőtthöz, pedagógushoz, akár szülőhöz tudna fordulni és segítséget tudna kérni egy konkrét szituációban” – közölte Sófi Gyula.

Egy amerikai animációs filmben arra tanítják a gyerekeket, hogyan viselkedjenek egy-egy katasztrófa-helyzetben.

„Az, hogy egy krízishelyzetben, stressz szituációban hogyan tudunk alkalmazkodni, mi az, amit választanunk kell, ezt természetesen nemcsak oktatófilmeken, hanem első sorban a családban a szülőknek lenne ilyen feladata hogy segítsék a gyermeküket, hogy mi az amit tenniük kell” – jelentette ki a szakember, aki szerint első sorban a szülőknek kell felkészíteni a gyereket arra, hogy mit tegyen egy-egy vészhelyzetben.

„Minden szituációra nem lehet felkészíteni egy gyermeket, mi a teendő akkor, ha vízbe esik, milyen az ha beszakad alatta a jég, de az hogy egy bajba jutott emberen, barátunkon, társunkon segítenünk kell, mi a teendő, telefonálnunk kell, rendőrhöz, felnőtthöz, akár csak egy felnőtthöz oda kell szaladni, ez egy kisgyermeknek megtanítható” – mondta Sófi Gyula.

Ebben a balesetben viszont nagyon megijedtek, szinte sokkot kaptak a gyerekek. Ezért derült ki csak 3 órával később, hogy mi történt a 7 éves kislánnyal.

Forrás: tenyek.hu.


Sajószentpéter - A péteri Szanyi család és a rokonok agyába kitörölhetetlenül belevésődött a vasárnap délután és este, amikor a Sajó jege alól holtan szedték ki a 7 éves Tifanit. A nagybácsi, Ragán Csaba meg-megakadva idézte fel a tragikus estét az Észak-Magyarországnak, hogy keresték kétségbeesetten a kislányt, aki alatt – mint kiderült – csúszkálás közben szakadt be a folyó jege.

Sajószentpéter - Beszakadt a jég a Sajón egy hétéves kislány alatt, a gyerek holttestét vasárnap, késő este találták meg. Barátnőivel, a szülők engedélye nélkül mentek a befagyott folyóra játszani vasárnap délelőtt. A másik két gyerek látta, hogy a jég beszakad a kislány alatt, de nem mertek szólni. Két órával később vallották be, mi történt, de mire megtalálták, a kislányon már nem lehetett segíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában