Helyi közélet

2017.01.03. 07:34

Mindenképpen szükség lesz egy új „rabkórház” kialakítására

Miskolc, Budapest - A beruházás tervezési szakaszban van, az átadás várható időpontja 2018 vége.

Miskolc, Budapest - A beruházás tervezési szakaszban van, az átadás várható időpontja 2018 vége.

A magyaridok.hu internetes portál cáfolta azt a Jobbik által terjesztett állítást, miszerint Miskolcra, a megyei kórház területére költözik a tököli rabkórház. Azt azonban megerősítették, hogy „az Európai Emberi Jogi Bíróság ítéletei és a kormány döntése nyomán a következő években megvalósuló férőhelybővítési programnak az új fegyintézetek felépítése mellett szükségszerűen részét képezi egy újabb egészségügyi központ kialakítása is”.

Ez így akár Miskolcon, a megyei kórház üresen álló egykori szülészeti-nőgyógyászati pavilonjában is lehet. A beruházás jelenleg a tervezési szakaszban jár. A befejezés és a tervezett átadásnak az időpontját 2018 végében jelölte meg kérdésünkre a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP).

Tiltakozások

Mint írtuk, a Jobbik is egy, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától egy kérdés nyomán kapott hivatalos levélből értesült a helyzetről, és annak nyilvánosságra hozatala után még nem döntötték el, hogy a tiltakozás milyen formáját válasszák. Mint Jakab Péter pártszóvivő nyilatkozta: „a párt elutasítja ezt a kormányzati szándékot, ugyanis az intézmény alkalmatlan a rabok és a hozzájuk érkező látogatók fogadására, a megyei kórház így is túlzsúfolt, kevés az orvos és a szakdolgozó, hosszúak a várólisták.”

A Magyar Szocialista Párt miskolci szervezete is tiltakozásának adott hangot múlt heti közleményében, mondván, a miskolciaknak kellene döntenie bármilyen rabkórház idetelepítéséről.

A párt miskolci ország­gyűlési képviselője, dr. Varga László és dr. Simon Gábor miskolci frakcióvezető hétfőn – a téma fontossága és a város lakosságát érintő volta miatt – a miskolci városháza főbejárata előtt tartottak sajtótájékoztatót.

Dr. Varga László elmondta, hogy országgyűlési képviselőként kérdést kíván intézni az érintett miniszterekhez, hogy első kézből kapjon tájékoztatást arról, hogy valóban tervezik-e a fogvatartottak egészségügyi ellátását végző bármilyen intézményt Miskolcra telepíteni. Dr. Simon Gábor szerint a város vezetésének mindenképpen tudnia kell egy ilyen súlyú beruházásról. Véleménye szerint egy ilyen döntésből nem lehet kihagyni a város lakóit képviselő közgyűlést. Azt várja dr. Kriza Ákos polgármestertől, hogy adjon tájékoztatást arról, mit tud a tervekről.

Ki mit tud?

A pár nappal ezelőtti népszavazási kezdeményezésről dr. Simon Gábor kérdésünkre elmondta, hogy arról is a miskolci önkormányzatnak kellene szavaznia és elrendelnie azt. Eljuttattuk a „börtönkórházzal” kapcsolatos kérdéseinket a miskolci önkormányzat sajtószóvivőjéhez, és várjuk a tájékoztatást.

Ilyen ma a tököli helyzet

A tököli rabkórházban jelenleg körülbelül 140 fogvatartottat kezelnek. 2015-ben valamivel több mint 110 ezer fogvatartottat szállítottak oda ambuláns vizsgálatra, és megközelítőleg 1300 fekvőbeteg fordult meg a különböző osztályain (belgyógyászat, sebészet, nőgyógyászat, tüdőgyógyászat, krónikus és fertőző részleg), ami megfelel egy közepes szintű megyei kórház betegforgalmának. A 2016. decemberi adatok szerint összesen 192-en dolgoznak a rabkórházban, ebből 94-en egészségügyi szakdolgozók, 17-en orvosok, a többiek pedig adminisztrátorok, illetve a biztonsági személyzet tagjai.



Miskolc - A szocialisták szerint népszavazást kellene tartani a miskolci börtönkórházról.

Miskolc - Az MSZP miskolci szervezete helyi népszavazás kiírását kezdeményezi azért, hogy a miskolciak döntsenek arról, hogy a város megyei kórházába telepítsék-e át a büntetés-végrehajtás központi egészségügyi intézményét, azaz a tököli rabkórházat.

Miskolc - A Jobbik ellenzi, hogy a büntetés-végrehajtás tököli egészségügyi intézményét, központi kórházát Miskolcra költöztessék.

Miskolc - A kormány „széles körű egyeztetést lefolytatva” döntött a központi börtönkórház Miskolcra helyezéséről.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában