Helyi közélet

2017.01.19. 11:24

Hulló vakolat, beázó folyosó, macskaürülék a kartonokon a Vasgyári SZTK-ban

Miskolc - Nem szeretnének a kiüresedő épületben maradni a vasgyári háziorvosok.

Miskolc - Nem szeretnének a kiüresedő épületben maradni a vasgyári háziorvosok.

Az utolsó szakrendelés is elköltözik március 1-től a Diósgyőri Rendelőintézet, vagyis a régi Vasgyári SZTK épületéből. Úgy tudjuk, a két felső szintet lezárják, a földszinten és az első emeleten pedig a háziorvosok mellett a fogorvosok maradnak csupán. A mintegy tízezer pácienst ellátó hét háziorvos egyáltalán nem elégedett ezzel a helyzettel.

A működési hibák veszélyeztetik betegeink biztonságát Dr. Örkényi Dorottya

Egészségházat ígértek

2008-ban költözött a rendelőintézet épületébe négy háziorvos az Első utcai rendelőből és három Komlóstetőről. Na nem egészen önszántukból, a komlóstetői orvosok például a végsőkig próbáltak ellenállni.

De az Első utcáról sem szívesen költöztek át, tudtuk meg dr. Örkényi Dorottyától, aki kollégái nevében is nyilatkozva elmondta: kész helyzet elé állították a praxisokat. Pedig a korábbi rendelő épülete jól elérhető helyen működött évtizedek óta, sőt nem sokkal előtte újították fel.

– Azt ígérték, megvalósul itt egy egészségház, ahol plusz szolgáltatások lesznek a szakrendelések mellett, lesz betegirányító rendszer, térfigyelő kamerák, megerősített járőrszolgálat, parkoló, gyakoribb tömegközlekedés. Ezekből végül semmi nem valósult meg – sorolja a doktornő. Sőt, most teljesen kiüresedik az épület, hiszen a kórház a szakrendeléseket átköltözteti, az épülettel pedig már nem akar kezdeni semmit. Pedig lenne mit.

Kívül-belül is elhanyagolt ugyanis, pereg a vakolat, ami veszélyes, beázik – ottjártunkkor az első emeleten állt a víz és csorgott be az ablak felett. A fűtés nem működik jól, a rendelőkben olajradiátor segít rá a rendszerre. A vízvezetékek szivárognak, a szennyvíz eső esetén visszafolyik, ilyenkor bokáig áll a rendelő öltözőjében. A pincén nincs ablak, a kötelezően tárolt betegkartonok macskaürülékkel szennyezettek. A földszinti betegváróban nem csak meleg nincs, de levegő sem, ugyanis nem megoldott a szellőztetése.

– Az alapellátás biztosítása nem a kórház feladata, hanem az önkormányzaté. Ahhoz, hogy emberi körülmények között tudjunk itt betegeket fogadni, olyan felújításra lenne szükség, ami hatalmas költséget róna a fenntartóra. A működési hibák veszélyeztetik betegeink biztonságát, komfortját – mondja dr. Örkényi Dorottya.

Többször jelezték

A háziorvosok már 2013 óta folyamatosan jelzik az áldatlan állapotokat az önkormányzat, a közgyűlés egészségügyi bizottsága, az önkormányzati képviselő felé, az elmúlt hónapokban újabb hivatalos leveleket írtak a polgármesterhez is fordulva, azonban megnyugtató választ egyelőre nem kaptak.

Érthetetlennek tartják, hogy míg a városban sorban újítják fel a rendelőket, addig az ő problémáikat nem veszik figyelembe, sőt a Vasgyár és Környéke Rehabilitációs Programjában sem szerepelnek a háziorvosi praxisok.

A témával kapcsolatban természetesen megkerestük Miskolc önkormányzatát is, válaszuknak helyt adunk lapunkban, amint kézhez kapjuk.

Átszállással érhetik el

A hét praxis hatalmas körzetet lát el, Komlóstetőtől Lyukóig, a Gyula utcától a Vasgyári piacig. A tízezer páciens nagy része csak átszállással tudja megközelíteni a rendelőket, ami hosszú idő és plusz költség. Március 1-től pedig a szakrendelésekhez át kell menniük a Semmelweis Kórház vasgyári vagy Csabai kapui telephelyére. A háziorvosok már azzal a megoldással is megelégednének, ha egy közeli, jobb állapotú, könnyebben felújítható épületbe költözhetnének. Bár Örkényi doktornő elárulja: még mindig szívesen praktizálna újra az Első utcán.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában