Helyi közélet

2017.01.31. 17:25

Elkezdődött a sarkvidéki visszaszámlálás

Miskolc - A mostani időjárás pedig kitűnő arra, hogy Eszter megkezdje a felkészülést.

Miskolc - A mostani időjárás pedig kitűnő arra, hogy Eszter megkezdje a felkészülést.

A telefonjára letöltött visszaszámláló már csak alig hatvan napot mutat. A repülőjegy megvan, és már a felkészülést is megkezdte a nagy kalandra Szigetvári Eszter. A miskolci édesanya ugyanis április 3-án indul arra a sarkvidéki túrára, amiről már lapunk is beszámolt.

A mostani időjárás kitűnő volt a felkészülésre.” Szigetvári Eszter

Eszter gyerekkori álma volt, hogy kutyaszánt hajtson és, hogy ez valóra váljon, elindult egy versenyen – írtuk meg néhány héttel ezelőtt. Akkor szavazásra buzdítottunk mindenkit, hiszen a megmérettetésre az jutott ki, aki a legtöbb voksot kapta. Eszternek végül sikerült, a hazai versenyzők közül rá szavaztak a legtöbben.

Tíznapos túra

A versenyt egy norvég sportruházati cég hirdette meg amatőröknek. Ezen most először indulhattak magyarok. A túra csaknem tíznapos, 330 kilométeres távval, csoportosan, profi hajtókkal vágnak neki az útnak. Megtanítják a résztvevőknek, hogy kell kutyaszánt hajtani, a kutyákról gondoskodni, hogyan lehet túlélni a sarkvidéken, hogyan gyújtsanak tűzet, hogyan építsenek iglut, és hogyan tudnak kint aludni a szabadban.

A mostani időjárás pedig kitűnő arra, hogy Eszter megkezdje a felkészülést. „A hideget mindenképpen szoknom kell, erre éppen alkalmas volt a bükki éjszakai túra, amin a közelmúltban vettem részt. Igaz, itt csak mínusz 9 fok volt, ami a sarkvidéki mínuszokhoz képest csekélység” – fogalmazott Eszter.

„40 centi friss hó, 15 hosszú óra, 40 kilométer, 4 őrült nő, 1 kalandos éjszaka, igazi kihívással kezdődik 2017 – írta Eszter a blogján. – Ez volt az első téli túrám, és a péntek-szombaton Miskolcon és környékén leesett 30 centis hó valóban emlékezetessé tette. De – gondoltam magamban – jó lesz edzésnek Norvégiára, meglátjuk, hogy bírom a hideget.”

Készül a kalandra

Lapunknak azt is elárulta, az éjszakai túrán kívül is készül a sarkvidéki kalandra: „Hetente háromszor edzek sajátsúlyos-edzéseken, hétvégén a Hunfoglalás futóversenyen vettem részt, ez egy 16 kilométeres barlang akadályfutó verseny, februárban pedig a téli Spartanra megyek Szlovákiába” – sorolta.

Emellett a korábbi túrák tapasztalatairól is szívesen olvas fórumokon. „Ott leírják, hogy mire kell számítani. A tábor, ahova minden este megérkezünk, teljesen csupasz, magunknak kell majd mindent kiépíteni. Hóból fogunk vizet forralni a por­ételekhez, hiszen csak ilyen száraz ételt tudunk magunkkal vinni. Arra is figyelmeztetnek a korábbi versenyzők, hogy kesztyű nélkül semmihez ne nyúljunk, annyira hideg van. A sportcég ad minden felszerelést, és a tapasztalat az, hogy annyira profi ruhákat kapunk, amiben alig érezni a hideget” – mesélte.

Eszternek van egy kislánya, akire majd a nagyszülők vigyáznak, míg az édesanya Norvégiában lesz. „Elmeséltem neki, hova megyek, és kutyaszánhúzós filmeket is nézünk együtt, hogy tudja, mi vár rám” – mondta. Hozzátette: „A lányomnak is szeretném megmutatni, hogy amit igazán szeretne az ember, az valóra válhat, ha tesz az álmaiért.”


Valóra vált az álom, részt vehet a sarkvidéki túrán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában