Helyi közélet

2017.01.23. 12:15

Átadták az idei Múzsa Díjat

Miskolc - Szabó Virág és Szanyi Borbála szobrászművészek vehették át az idei Múzsa Díjat.

Miskolc - Szabó Virág és Szanyi Borbála szobrászművészek vehették át az idei Múzsa Díjat.

A Múzsa Díj léte bizonyíték arra, hogy Miskolcon mennyi érték van, és arra, hogy a város megbecsüli alkotó tagjait – fogalmazott dr. Kriza Ákos polgármester a szombati díjátadó gálaesten. A hagyományokhoz híven ugyanis az idén is a magyar kultúra napjának tiszteletére, a Miskolci Nemzeti Színházban adták át a Múzsa Díjat. Ezt az elismerést minden évben azok a miskolci vagy megyei alkotók, alkotói csoportok kapják, akik munkásságukkal hozzájárultak Miskolc művészeti életének fejlődéséhez, a város hazai és nemzetközi hírnevének növeléséhez.

Az idei év két szempontból is különleges volt, hiszen nem egy, hanem két díjat osztottak ki, valamint most először kapták szobrászművészek az elismerést: Szabó Virág és Szanyi Borbála. Mint a polgármester fogalmazott: külön öröm, hogy a díjazottak fiatalok, és művészetükkel, alkotásaikkal nap mint nap találkozhatunk a városban.

Szorosan kötődik egymáshoz

Dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora, a Miskolci Múzsa Díj Alapítvány elnöke köszöntőbeszédében azt hangsúlyozta, hogy a két művész pályája szorosan kötődik egymáshoz, abban is, hogy mindketten a miskolci művésztelepről indultak.

– Köszönetet szeretnék mondani mindazoknak, akik a művészetemben támogattak – kezdte Szabó Virág. – És a városnak is, hiszen végzett művészként lehetőséget adtak nekem, segítve a pályán való indulásomat.

Szanyi Borcsa is köszönetet mondott mindenkinek, aki pályája során támogatta, támogatja őt, és hangsúlyozta, igyekszik úgy élni, hogy ezt a hálát érezze is a környezete.

Csöbör Katalin, országgyűlési képviselő pohárköszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a sok harc helyett gondoljunk a művészetre, a világot irányító harmóniára.

Az alapítvány egyik alapítója, a Műépítész Kft. ügyvezetője, Puskás Péter is köszöntötte a díjazottakat, kiemelve, hogy az építészet mennyire összhangban áll a képzőművészettel. „Az építészek által alkotott terekben jeleket, jelképeket hagynak” – fogalmazott.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában