Helyi közélet

2016.12.16. 08:48

Százmilliók érkeznek a kormánytól megyénk kórházaiba

Borsod-Abaúj-Zemplén - Levegőhöz juthatnak az alaposan eladósodott kórházak, kormányzati segítséggel.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Levegőhöz juthatnak az alaposan eladósodott kórházak, kormányzati segítséggel.

Az év pénzügyi zárása is napirenden volt a szerdai kormányülésen, amely után Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, 80 milliárd forintot folyósítanak a kórházaknak a számláik rendezésére és egy fejlesztési alap létrehozására.

A kormány a kórházak 30 napon túli adósságát fizeti ki. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy támogatási megállapodást kötnek a kórházakkal, és azokat, amelyeknek magas lesz az adósságuk, vizsgálni fogja a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, minden számlájukat ellenőrzik majd.

Csökkent vagy nőtt

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a Magyar Államkincstár rendszeresen közzéteszi az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozásállomány összegét. Ezekből kiderül, hogy a legnagyobb tartozásállomány az egészségügyi intézményeknél áll fenn, sőt néhány intézmény kivételével folyamatosan emelkedik.

Megyénk kórházai közül a legfrissebb, október 31-gyel aktualizált listán ott van a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, amely azonban a szeptemberi növekedés után októberben igencsak jelentős összeggel csökkentette a tartozását, 936 millióról 808-ra.

Szintén csökkenést tudott elérni a Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, 124-ről 115 millióra.

Növekedett viszont az összeg a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház esetén 135-ről 157 millióra, és az ózdi Almási Balogh Pál Kórházban is 249-ről 262 millióra. Ezen összegek nem minden része tartozik a harminc napot meghaladó tartozások közé, de így is komoly támogatás érkezik a megyébe ezek rendezésére.

Már fizetnek

– Megérkezett a kormányzati támogatás, már folyamatosan fizetjük ki a tartozásokat a beszállítóknak – mondta megkeresésünkre dr. Bélteczki János, az Almási Balogh Pál Kórház főigazgatója.

Az ózdi kórház 218 millió forintot kapott, ennyi a harminc napot meghaladó tartozása, amelyről a főigazgató azt mondja, óriási segítség számukra.

– Volt olyan beszállítónk, aki már csak készpénzes fizetés esetén volt hajlandó szállítani nekünk – tette hozzá.

Az egészségügyi intézmények növekvő tartozásállománya kapcsán elmondta, minden egészségügyben dolgozó és a szakértők is egyet értenek abban, hogy a finanszírozás okolható a nehéz anyagi helyzet miatt. A gyógyításra fordított összeg ugyanis magasabb, mint amit finanszírozásként a kórházak kapnak. Legutóbb 2016 szeptemberében változott a finanszírozás és januártól újabb változás jön, ami azonban kis mértékben magasabb támogatásokat jelent majd.

Energiahatékonyság, beruházás

A főigazgató megemlítette a fejlesztési alapot is, amelyre pályázni tudtak az intézmények, az ózdi kórház sikeres energiahatékonyságot célzó anyagot nyújtott be, amelyhez a forrást még idén meg fogják kapni.

– Pontos számításokat kellett összeállítanunk, a beruházást június 30-ig el kell végezni, tehát gyors, pontos és összeszedett munkára van szükség. Öt évig monitorozzák is az elért eredményeket. Ez a beruházás újabb költségcsökkenést eredményez majd – magyarázza lapunknak nyilatkozva dr. Bélteczki János.

Ugyanakkor hozzátette, amíg az úgynevezett HBCS-alapú finanszírozási rendszer mértéke nem tartalmazza a gyógyítás valódi értékét, addig a kórházak tartozásai újratermelődhetnek.

Azt azért hozzátette, hogy a legutóbbi konszolidáció után lassult a kórházak eladósodása, tehát történt egy lépés előre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában