Helyi közélet

2016.12.06. 14:49

Kitörési lehetőség a zene

Alsózsolca, Miskolc - A zenével foglalkozó, rászoruló gyerekek kaptak csomagot.

Alsózsolca, Miskolc - A zenével foglalkozó, rászoruló gyerekek kaptak csomagot.

Alsózsolcán a Herman Ottó Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Benedek Elek Tagiskolájában és Miskolcon a B.-A.-Z. Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat gyerekeinél járt vasárnap délután Csöbör Katalin, országgyűlési képviselő. Ha pedig ott járt, hát nem is érkezett üres kézzel, németországi protestánsok által összeállított ajándékcsomagot kaptak a gyerekek.

Zene mint esélyteremtés

A miskolci gyermekvédelmi központban nagy izgalommal várták a látogatást, hangoltak a zenészek és készültek a műsorra. Nem véletlenül, hiszen a Szimfónia program gyermekeihez érkeztek az adománycsomagok Alsózsolcán és Miskolcon is.

A Szimfónia program ötlete Venezuelából ered, ahol El Sistema, azaz „a rendszer” néven ismeretes. Lényege nem a tehetséggondozás, hanem az örömzenélés. Elsősorban tehát szociális programról van szó, melyben a zene az esélyteremtés eszköze, kitörési lehetőség.

A program fő célja az iskolai lemorzsolódás, a korai iskolaelhagyás mérséklése, a gyerekek sikeres iskolai pályafutásának elősegítése. A Szimfónia célcsoportját a hátrányos helyzetű, nehéz sorban élő gyerekek adják, akik az iskolában rendre „problémás” tanulónak minősülnek.

Csomagok és koncert

A Szimfónia program a létbizonytalanságban, súlyos nélkülözésben és nehéz családi körülmények között élő gyermekek számára kínál egy újszerű eszközt, melynek kulcselemei a sikerélmény, az önbizalom és a közösségbe tartozás érzésének a megerősítése.

Csöbör Katalin elmesélte a gyerekeknek, hogy az országos program több megyénkbeli településen is létezik, támogatva a zenélés örömét, hiszen a zene összeköt és társaságot is ad. A gyerekek ünnepi hangulatú, hangszeres és énekes koncertje után kiosztották a csomagokat, amelyeket azonnal nagy izgalommal bontottak ki. Tartalmuk elsősorban édességek, apró ajándékok, játékok, színezők, könyvek, ceruzák voltak.

A képviselő lapunknak elmondta, a Symphonia Alapítvány által támogatott programban állják a zenetanárok költségét és hangszereket vásárolnak, gyűjtenek, újítanak fel, hogy aztán a gyerekeknek adják. Úgy döntöttek, a csomagokat ezek a nehéz sorsú, de zenével foglalkozó gyerekek kapják meg.

– Jelenleg van, ahol a vonósok, van, ahol a fúvósok vannak túlsúlyban, most dob és gitár beszerzésén dolgozunk – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában