Helyi közélet

2016.12.07. 10:53

Hideg sor: tíz éve is 15 éves problémája volt a városnak

Miskolc - Megkezdték a Hideg sor bontását, december végéig 14 ház tűnik el, jövőre pedig szélesebb út épülhet.

Miskolc - Megkezdték a Hideg sor bontását, december végéig 14 ház tűnik el, jövőre pedig szélesebb út épülhet.

Októberben adtunk hírt arról, a miskolci Hideg soron elkezdődött valami. A területet takarították, a házakat, házromokat szalaggal elkerítették, jelezve, hogy bontási terület. Ez kedd reggeltől még inkább igaz, hiszen a tereprendezés után elkezdték bontani a házakat, és a terv az, hogy december végére eltűnjön 14 ingatlan. A munkálatokat kedden kezdték, délig már csaknem három házat el is bontottak. Az arra járó autósok óvatosan közlekedjenek, a forgalmat irányítják, de a bontás miatt kisebb fennakadás lehetséges.

14 ingatlant bontunk el, ez 11 millió forintba kerül a városnak. Hubay György

A Hideg sor Miskolc egyik kritikus városrésze. Az elmúlt évtizedekben többször írtunk arról, hogy hatalmas szemétkupacok rondítják el a város látképét, köszönhetően azoknak, akik hulladéklerakóként használták a területet. Előfordult, hogy civil szervezetek takarítást szerveztek a Hideg sorra, illetve környékére, hogy így hívják fel a mindenkori városvezetés figyelmét az ott uralkodó áldatlan állapotokra.

Partfalomlás is volt

De nem csupán a szeméthegyek jelentették az egyetlen gondot a Hideg soron: öt évvel ezelőtt partfalomlás volt, ami leginkább a főút alatti utcát, útszakaszt érintette. Akkor a több tíz köbméternyi leomlott föld és támfaldarabok miatt három „épületből” kellett kiköltöztetni az ott lakókat. Azért az idézőjel, mert voltak olyan házak, amelyeket a partfalba vájtak, mint a barlanglakásokat. Ezek többnyire – sok esetben a lakók által felhalmozott szemét miatt – megközelíthetetlenek voltak.

Ezek után nem csoda, hogy a mostani beruházást mérföldkőnek nevezte Hubay György, a terület önkormányzati képviselője. Elmondta, az önkormányzat 14 ingatlant vásárolt meg, hatot adásvétellel, míg nyolcat kisajátítással. Hogy ez mennyibe került a városnak, arról nem tudott adatot mondani a képviselő.

Tereprendezés után

Azt azonban megtudtuk, a folyamat októberben indult, de az elsődleges feladat a tereprendezése volt, ami 1,5 millió forintjába került az önkormányzatnak. A lakók által ott hagyott szemetet kellett elszállítani, a gazos területeket rendbe tenni, hogy december elején elkezdhessék a bontást.

„A felső nagy kanyartól a lenti támfalig 14 ingatlant bontunk el, ez 11 millió forintba kerül a városnak. Jövőre pedig az útszélesítés van napirenden, ennek a tervezésére és a beruházás egyéb részleteire a jövő évi költségvetésben különít el forrást a város” – ismertette Hubay György.

Második ütem is lesz

A mostani bontással és az útszélesítéssel azonban nem ér véget a Hideg sor területének rendezése. Az önkormányzati képviselő előtt a végleges terv egyelőre nem ismert, de az igen, hogy jövőre a felső sort – a beruházás második ütemeként – is elbontják. „Az önkormányzat megkezdte az előkészületet a második ütemre is, az adminisztrációs feladatokat elkezdték, felmérték az ingatlanok értékét” – sorolta Hubay György.

Hangsúlyozta: mindez illeszkedik majd a Történelmi Avas rekonstrukciós folyamatába.

Pincefeltörés, közlekedés

Az avasi Hideg sor kérdése 15 éves probléma – ez olvasható egy 2005-ös jegyzőkönyvben, ami egy miskolci közmeghallgatáson készült. A hozzászólók közül többen már akkor panaszkodtak az ottani közlekedési viszonyokra, mint fogalmaztak, a gépjárműforgalom megnövekedése helyezte a Hideg sor problémáját újra előtérbe.

Majd öt évvel később pincefeltörésekre hívta fel a városvezetés figyelmét az Avasi Borút Egyesület. Akkoriban jelezték, az avasi panelházakból több család költözött a területre, akikről úgy vélték, illegálisan laknak ott.



Elkezdődött: valami készül a Hideg-soron

Miskolc - Bontási terület lett. Most takarítanak, majd az utat is kiszélesítik.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában