Helyi közélet

2016.12.30. 21:54

Biztonságban voltunk a karácsonyi bevásárláskor

Miskolc - A szakemberek vizsgálták a nyílt lángú eszközök használatát is, de nem derült fény hiányosságokra.

Miskolc - A szakemberek vizsgálták a nyílt lángú eszközök használatát is, de nem derült fény hiányosságokra.

A karácsonyi vásárokat, a bevásárlóközpontokat, illetve az aluljárókban működő üzletek tűzvédelmi helyzetét vizsgálták december első három hetében a katasztrófavédelem hatósági szakemberei. Összesen nyolcszáz ellenőrzést tartottak, súlyos, kirívó szabálytalanságot nem találtak, ezzel együtt kiszabtak tizenhét bírságot, kétszáztizenegy esetben hatósági felhívással éltek, nyolc alkalommal pedig kötelezést adtak ki.

A katasztrófavédelmi kirendeltségek a karácsony előtti megnövekedett kereskedelmi forgalomra tekintettel tűzvédelmi hatósági ellenőrzések keretében vizsgálták a karácsonyi vásárok, valamint a gyalogos aluljárók területén működő üzletek tűzvédelmi helyzetét. A célellenőrzések során vizsgálták a tűzoltókészülékek meglétét és megfelelőségét, azt, hogy megtörtént-e az üzletek villamos berendezéseinek tűzvédelmi felülvizsgálata, hogy betartják-e a villamos berendezések használatára vonatkozó előírásokat és használati szabályokat, de azt is megnézték, hogy a nyílt lánggal működő eszközöket biztonságosan használják-e, valamint górcső alá vették az ideiglenesen elhelyezett elárusítóhelyeket és a közlekedési útvonalakon történő tárolást és árusítást is. Mindezek mellett a bevásárlóközpontokban, áruházakban a kiürítési feltételek biztosítását, a menekülési útvonalak állapotát vizsgálták.

Szabályos, szabálytalan

A vizsgált karácsonyi vásárok területén négy árusítóhely kivételével mindenhol tartottak készenlétben tűzoltó készüléket, azonban negyvenhárom esetben nem tudták igazolni, hogy az adott készülék átesett a jogszabály által előírt időszakos ellenőrzésen, felülvizsgálaton. Akadt, ahol az üzemeltetési naplót nem tudták bemutatni, máshol a készülék jelölése hiányzott, de olyan is előfordult, hogy a berendezésben lévő nyomás nem volt megfelelő.

Az elektromos és villámvédelmi berendezések ellenőrzése során több árusítóhelyen nem tudták bemutatni az időszakos ellenőrzésről készült iratot, máshol azt nem tudták igazolni, hogy kijavították az elektromos berendezések tűzvédelmi felülvizsgálata során tapasztalt hibákat.

ÉM


Ellenőrzések

A nyolcszáz ellenőrzés kapcsán kétszáztizenegy esetben hatósági felhívással éltek, és nyolc kötelezést is kiadtak. Tizenhét esetben szabtak ki tűzvédelmi bírságot. Utóbbiakat egyebek mellett a tűzoltókészülék készenlétben tartásának hiánya, a füstmentes lépcsőházban való tárolás, a tűzvédelmi eszköz, berendezés eltorlaszolása, a kiürítésre számításba vett nyílászárók lezárása, eltorlaszolása miatt szabták ki, de az okok között szerepelt az is, hogy zárva volt a menekülésre figyelembe vett ajtó, illetve nem biztosították a menekülési útvonalat.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában