Helyi közélet

2016.12.18. 19:28

Az útfelújítás sokat jelentett Tarcalnak

Tarcal - A tokaj-hegyaljai település idén is tovább fejlődött.

Tarcal - A tokaj-hegyaljai település idén is tovább fejlődött.

Tarcal egyre gyakrabban szerepel az újságunkban, köszönhetően annak, hogy folyamatos megújuláson, fejlődésen megy át a tokaj-hegyaljai település. Ezért is kértük meg az Észak-Magyarország polgármesterek találkozójára szerkesztőségünkbe látogató Butta Lászlót, Tarcal polgármesterét, értékelje az évet.

2016-ban is szépült, megújult településünk egy-egy része. Butta László

Fejlesztések

– Számítottunk rá, hogy az idei év kicsit visszafogottabb lesz lehetőségek szempontjából – mondta Butta László. – Nem olyan ütemben, mint 2015-ben, de azért 2016-ban is szépült, megújult településünk egy-egy része. A svájci ivóvízjavító projekt keretein belül a régi azbeszt főnyomócsövek egy részét, közel 3000 folyómétert, 2015-ben kicserélte a Borsodvíz Zrt. Idén még a közel 2000 folyóméteres szakaszon sikerült az elavult azbesztcsövet kicserélni közel 23 millió forint értékben. A kormány helyi önkormányzatok támogatása megnevezéssel 2015 december végén 6 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette településünket, amely összeget célzottan elektromos autó vásárlására kaptuk. Közel 300 ezer forint kiegészítéssel tudtunk vásárolni egy 8 személyes kisbuszt, amivel tavasztól ősz végéig – amíg az útviszonyok engedik – idős és mozgásukban korlátozott személyek szállítását tudjuk megoldani az Áldó Krisztus szoborhoz. Ezt a szolgáltatást a település ingyen végzi.

Úgy gondolom, hogy a másfél év alatt, mióta a szobrot felállítottuk, nemcsak Tarcal, hanem Hegyalja egyik szimbóluma lett. A kisbuszon kívül még egy kétszemélyes kisa­utót is tudtunk vásárolni. Mindkét jármű le is van vizsgáztatva, így a közúti forgalomban is használhatjuk őket. Vis Maior támogatásra közel 25 millió forintot kapott önkormányzatunk, amelyhez 10 százalék önrészt kellett hozzátennünk. Ebből az összegből a Temető út 12. és a Klapka tér 4. sz. előtti pincebeszakadásokat szüntettük meg, valamint a régi temető Könyves K. u. 88. sz. alatti partfalának helyreállítását végeztettük el. Három darab térfigyelő kamerát is sikerült telepítenünk az éven, közel egymillió forint értékben.

Egy héttel ezelőtt kaptuk a határozatot, hogy településünk ismét nyert közel 44 millió forint támogatást, amely összegből a Rákóczi utcát tervezzük letérkövezni teljes szélességében, a Babocsai út tavaly fel nem újított szakasza, a Petőfi út, a Temető út, valamint a Dózsa György út kap új aszfaltréteget reményeink szerint már 2017-ben. A Borvidék 27 települése ismét kap 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást, amelyből településünk részére 32,2 millió forint jut, ebből a Rákóczi utca légkábeleit váltjuk ki földkábelekkel, kandeláberek felállításával. Augusztusban adtuk át a 38-as főút Tarcal belterületi szakaszát, a település Tokaj felőli végén lévő vasúti átjáróig, 3576 méter hosszon, közel 360 millió forint értékű volt a beruházás.

Köszönet érte a tulajdonos Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek. Így legalább a kamionok dübörgése nem zavarja a település lakosságát, sajnos a kamionok számának csökkenése csak elenyésző mértékben érezhető.

ÉM


Polgármester-találkozó az Észak-Magyarországnál

Miskolc - Ismét megrendezte az Észak-Magyarország a polgármesterek találkozóját, méghozzá nagy sikerrel, ugyanis minden eddiginél több településvezető fogadta el meghívást, hogy közösen koccintsunk a 2016-os és a következő évre.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában