Helyi közélet

2016.12.13. 13:00

Ahol még az 5. emeleten is disznót vágnak - Az Avas lehet az ország legmenőbb lakótelepe

Borsod-Abaúj-Zemplén - Magyarország kedvenc lakótelepét kezdte el keresni nemrégiben a 24.hu. Borsod-Abaúj-Zemplénből az Avas és Diósgyőr mellett Kazincbarcika és Tiszaújváros is versenybe szállt.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Magyarország kedvenc lakótelepét kezdte el keresni nemrégiben a 24.hu. Borsod-Abaúj-Zemplénből az Avas és Diósgyőr mellett Kazincbarcika és Tiszaújváros is versenybe szállt.

Az ország kedvenc lakótelepe játékra kommentekben és emailekben érkeztek az olvasóktól a nevezések a 24.hu-hoz, múlt héten pedig már el is indult a szavazás. Nem meglepő módon több miskolci lakótelepet neveztek: Diósgyőrt, Déli-Kilián  (Kenderföldet) és az Avast is,

ahol még az 5. emeleten is disznót vágnak“

Borsod-Abaúj-Zemplénből még Kazincbarcikát és Tiszaújvárost indították az olvasók.

“Egyértelműen a 30 ezer fős Borsod megyei város, Kazincbarcika Magyarország legszebb lakótelepe. Számomra biztosan. Egy-két kép, ha még eddig nem hallottak az én csupaszív városomról :))” – írta a 24.hu olvasója, és íme egy fotó illusztrációként (a városban egy nagy projekt keretében rengeteg tűzfalra festettek baromi jó képeket az utóbbi években).

Szavazni a 24.hu-n lehet a cikk alján. A pillanatnyi állás szerint az Avas a harmadik helyen áll Salgótarján mögött, alig száz szavazatra a második helytől, de még a jelenleg vezető Győr is behozható távolságra van. Kicsit jobban lemaradva, Tiszaújváros az ötödik helyen tanyázik momentán.



A szőlőskertektől a három ütemig – Egy kis avasi paneltörténelem

Miskolc - Miskolcnak az Avas mindig is a szimbóluma volt. Régen a szőlőskertek, most a panelrengeteg miatt, de az biztos, hogy mindenki ismeri szerte az országban. Most megnézheti hogyan épült fel.

 

Videó: Egy kis lakótelepi paneltörténelem Miskolcon

Kazincbarcika, Miskolc - Az 1970-es évektől Miskolcon is gombamód szaporodtak az előregyártott vasbeton elemekből készült panelházak. Ám nemcsak társasházak épültek így, hanem oktatási intézmények. Erre hozták létre a borsodi vázpanel rendszert, a legelső ilyen iskola Kazincbarcikán épült. A korabeli dokumentumfilmen bepillantást nyerhetünk az épülő avasi lakótelepbe és a panelszerkezetes építészet csínjába-bínjába.

Egy csepp retro: Így épült fel a Kilián

Miskolc - A Kilián városrész a mai napig az egyik legélhetőbb lakótelepi környezet Miskolcon, nem véletlenül kapott a tervezője Ybl-díjat. Most megnézheti, hogy épült fel!

 

 

Fotók: Ilyen volt Tiszaújváros az 1960-as években

Tiszaújváros - Persze akkor még Leninváros sem volt, hiszen 1970-ig egész egyszerűen Tiszaszederkénynek hívták a falu és az akkorra már elkészült hőerőmű és a Tiszai Vegyi Kombinát tőszomszédságában felhúzott folyamatosan terjeszkedő lakótelepet. Alig telt el néhány év, és a sivár panelrengeteg, a puszta lakótelep rohamosan fejlődő, nyüzsgő kisvárossá vált. Utazzon velünk az 1960-as évek Tiszaújvárosába!

Egy csepp retro: Ilyen volt Kazincbarcika az 1960-as években

Kazincbarcika - Az iparosodásnak köszönhetően rohamos fejlődés indult el Kazincbarcikán az 1950-es években. 1954-ben városi rangot kapott a település, a lakosság húsz éven belül megháromszorozódott, a termelés hasított a Borsodi Vegyi Kombinátban. Utazzon velünk Kazincbarcikára, az 1960-as évekbe!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában