Helyi közélet

2016.12.17. 18:44

A karácsony legfontosabb kelléke, mégis egyre kevesebben vásárolnak fenyőfát a termelőtől

Miskolc - Hatalmas a fenyőválaszték a piacon, de a legtöbben még csak nézelődnek.

Miskolc - Hatalmas a fenyőválaszték a piacon, de a legtöbben még csak nézelődnek.

A karácsony egyik legfontosabb kelléke a karácsonyfa, amely azonban a termelők és az árusok szerint egyre inkább háttérbe szorul. Ahogy az sem alapvetés már, hogy a karácsonyfának élő, kivágott fenyőnek kell lennie.

Már nem mérik

A Búza téri piacon nagy a forgalom péntek délelőtt, sokan intézik a hétvégi menühöz a bevásárlást. Az őstermelői piacon kialakított fenyőfavásáron viszont zsebre dugott kézzel sétálgatnak az árusok, egyelőre nem túl nagy a forgalmuk.

– Még csak most kezdtük. Eladtunk azért már pár fát ma, de inkább még csak érdeklődnek – mondja Töttös Tamás, aki saját maga által Sajópálfalán termelt fenyőket árul. – Lehet válogatni az ezüst-, a szerb luc- és a normand fenyőkből, szinte bármilyen méretben – mutat körbe. Azt is megtudjuk, hogy már nem mérik a fákat, hanem darabra kaphatóak, természetesen a kisebbek olcsóbbak, míg a nagyok drágábbak. Így az ezüst 5–8, a luc 5–7, míg a normand 8–12 ezer forintba kerül.

– Sajnos az utóbbi években érzékelhetően visszaesett az érdeklődés a fenyők iránt. Ez nem csak azért van, mert sokan inkább beruháznak egy műfenyőbe, hanem mert a nagy áruházláncok is igazi dömpinggel vannak jelen. Már három hete árulják a fenyőket idén is. Azon azért mindenkinek érdemes lehet elgondolkodni, hogy egy több száz vagy ezer kilométerről érkező fát mikor vághattak ki – teszi hozzá Töttös Tamás.

Ünnep után a kertbe

De megemlíti azt is, hogy sokan vásárolnak házaktól, vidéken egyre többen ültetnek tudatosan fenyőt, hogy aztán a piaci ár alatt árulják. Hozzáteszi, hogy a nagy roham mindig a karácsony előtti utolsó napokra marad, láthatóan nem szoknak le arról az emberek, hogy az utolsó pillanatban vásárolják meg. Kérésre a fát belevágják a talpba is, mert erre pár éve már van igény, hazaszállítani azonban nem tudják senkinek.

„Cserepes” fenyőket árul Mázik Attila, a 60 centis és másfél méteres közötti fenyőket nagy műanyag edénybe ültetve vásárolhatják meg és vihetik haza, akár az örökkévalóságnak.

– Nagyon jók az eredési arányok ezeknél a fáknál, ha megfogadják a tanácsokat, akkor szinte biztos, hogy kiültetés után beáll a fenyő és karácsony után az udvar éke lehet – magyarázza a Hernádkak-Belegrádon dolgozó és élő termelő.

Szoktatni kell

A gyökeres fenyőt ugyanis először be kell szoktatni a lakásba, vagyis a hőmérséklet-különbségre. Fontos, hogy megfelelő mértékű locsolást kapjon, majd az ünnepek után újra fokozatosan kell kiszoktatni a hidegre. Az edényből pedig csak tavasszal érdemes kiültetni a kertbe.

– Sokaknak megmarad a fája a kertben, így a következő évben visszatérnek újra tőlem vásárolni. 100–200 fát tudok minden évben értékesíteni – magyarázza. A gyökeres ezüstfenyők 3500–4000 forintért vásárolhatóak meg, a méter fölöttiek ára 5000. Persze műfenyő is kapható a piacon, az 1,2 méteres 6500, az 1,5 méteres 10.500, míg a 2,5 méteres 23.000 forintért vásárolható meg. Bár az ára borsosabb, de ezek a fák akármeddig használhatóak. Pénteken azonban nem nagyon volt utánuk érdeklődés.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában