Helyi közélet

2016.11.10. 06:50

Ülésezett Miskolc közgyűlése – 2016. november

Miskolc - Csütörtökön tartották a novemberi testületi ülést Miskolcon. A képviselők tucatnyi napirendet tárgyaltak, köztük a Diósgyőri Vár környékén lévő további ingatlanok megvásárlását, valamint a Herman Ottó Múzeum igazgatói posztjára is pályázatot írnak ki. De rendészeti bizottság felállításáról is döntött a testület. A Borsod Online olvasóit élőben tudósítottuk az ülésről.

Miskolc - Csütörtökön tartották a novemberi testületi ülést Miskolcon. A képviselők tucatnyi napirendet tárgyaltak, köztük a Diósgyőri Vár környékén lévő további ingatlanok megvásárlását, valamint a Herman Ottó Múzeum igazgatói posztjára is pályázatot írnak ki. De rendészeti bizottság felállításáról is döntött a testület. A Borsod Online olvasóit élőben tudósítottuk az ülésről.


11.03: Vége a novemberi testületi ülésnek, köszönjük olvasóink figyelmét!


11.02: Dr. Kriza Ákos polgármester azzal fejezte be, hogy dr. Csiszár Miklós jegyző munkáját megköszönte, és elmondta, a jegyző nyugdíjba vonul, ez volt az utolsó testületi ülése.

A testületi ülés végén a jegyző is köszönetet mondott, hogy szolgálhatta a miskolci lakosokat. Hangsúlyozta, a rendszerváltás óta jegyző, mindig is feladatnak tekintette a munkáját. "Eljött az idő, hogy átadja a stafétát egy fiatalabbnak, fiatalabb gondolkodásnak. A pályázatot kiírta a polgármester és ő is dönt a jegyző személyéről" - fogalmazott dr. Csiszár Miklós.


10.59: Így döntöttek:

 • Javaslat az egészségügyi alapellátási körzetek meghatározásáról szóló rendelet megalkotására

 • 20 igen, 5 nem, 0 tartózkodás

 • Javaslat a Diósgyőri Vár környezetében további ingatlanok megvásárlására

 • 22 igen, 0 nem, 3 tartózkodás

 • Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata által fenntartott Herman Ottó Múzeum múzeumigazgatói (magasabb vezetői) pályázat kiírására

 • 25 igen, 0 nem, 0 tartózkodás

 • Javaslat a Miskolci Belvárosi Óvoda Katowice Sport Tagóvodáját érintő döntés meghozatalára

 • 25 igen, 0 nem, 0 tartózkodás

 • Javaslat a Miskolc Környéki Önkormányzati Társulás Társulási Megállapodás módosításának jóváhagyására és a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézménnyel kapcsolatos döntések meghozatalára

 • 22 igen, 0 nem, 3 tartózkodás

 • Javaslat a Perecesi Rendészeti Központ létesítésére

 • 25 igen, 0 nem, 0 tartózkodás

 • Javaslat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében benyújtott támogatási kérelmekről szóló tájékoztatás elfogadására

 • 25 igen, 0 nem, 0 tartózkodás

 • Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és az ukrán Krivij Rih Város Önkormányzata közötti együttműködési szándéknyilatkozat aláírására
 • 17 igen, 0 nem, 8 tartózkodás

 • 10.25: Vége a zárt ülésnek, most közérdekű bejelentéseket tehetnek a képviselők.


  10.00: Zárt ülés következik.


  09.58: Ezeket tárgyalja a testület:

 • Javaslat a Diósgyőri Vár környezetében további ingatlanok megvásárlására
 • Javaslat a Perecesi Rendészeti Központ létesítésére
 • Javaslat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében benyújtott támogatási kérelmekről szóló tájékoztatás elfogadására
 • Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és az ukrán Krivij Rih Város Önkormányzata közötti együttműködési szándéknyilatkozat aláírására
 • Pfliegler Péter alpolgármester a várrekonstrukció kapcsán elmondta, eddig sikeres volt, idén több mint 107 ezer bendég látogatta, ami alig marad el a tavalyi rekordtól. "A vár továbbfejlesztése kiemelten fontos. 2015-ben a munka megkezdődött, az akkor kiválasztott 16 ingatlanból 14 adás-vétellel az önkormányzathoz került. A további fejlesztésekhez hét ingatlan megvásárlása válik szükségessé, ami majd biztosíthatja a vár körbejárását, parkolóhelyek kialakítását, illetve a várárok biztonságos kialakítását. Ezek költsége a Modern Városok Program keretéből biztosítható, ezt már jóváhagyták, újabb 400 millió forintos támogatás érkezhet Miskolcra."

  Hubay György (Fidesz) önkormányzati képviselő a perecesi rendészeti központtal kapcsolatban kért szót. Mint mondta, a Kuti István általános iskolában kap helyet a rendészet.

  Deák-Bárdos Mihály (Fidesz) önkormányzati képviselő elmondta, körzete, a város egyik neuralgikus pontja. Örömét fejezte ki, hogy Perecesen, körzete közelében lesz még egy rendészeti egység. "Bízom benne, a rendészeti központ létrehozásával perecesi képviselőtársam is hatékonyan tudja majd kezelni azokat a problémákat, amikkel leginkább hozzámfordulnak a perecesiek" - fogalmazott.

  Soós Attila (Fidesz) frakcióvezető: "A Diósgyőri vár kapcsán öröm látni, hogy felébredt Csipkerózsika élmából, új funkcióra lel. Szomorú ugyanakkor látni, az a körzet, ami hosszú évek óta baloldali képviselővel rendelkezik, nem tudta elérni ezt a szocialista városvezetés alatt. Az elmúlt évek tapasztalatai, az érdeklődés mutatja, van helye a vár, a terület fejlesztésének....Pereces kapcsán szomorú volt látni, hat év alatt a körzet képviselője nem tudott úrrá lenni a problémákon. De nem hagyunk senkit az útszélén. A 2017 évi költségvetés kapcsán gondoljunk arra, hogy Pereces fejlesztéséhez rendeljünk forrást, ha már a képviselő nem tudta ezt elérni. Ez kiderül a képviselői alapjából is." (Ez utóbbi azért érdekes felvetés, mert lapunk többször kérte, hogy az önkormányzat képviselői bontásban adja ki a képviselői alapok felhasználásról szóló listát, de a jegyző szerint ilyen nincs a hivatal birtokában. - A szerk.)

  Bartha György (MSZP) önkormányzati képviselő hazugságnak nevezte, amit Soós Attila mondott, jelezve, javaslatait folyamatosan leszavazza a Fidesz-KDNP-s városvezetés, képviselők.

  Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető: "Perecesi közbiztonsági pontot üdvözöljük. A nyári kihelyezett frakcióülésen tapasztaltuk, a városrészben valamit mindenképp tenni kell. Az ifjúságvédelem nagyon fontos, egész város vonatkozásában. Egy ilyen közbiztonsági pont létrehozásával ezen a területen is tudunk előrelépni. A város nyári tábora is Perecesen működik, ezért is fontos, hogy nagyobb odafigyeléssel legyünk erre a területre...Nagy öröm az is, hogy a vár továbbfejlődik. Korábban Diósgyőrnek kőbányája volt a vár, de a 2010 utáni felújításra soha nem került sor. Ma már egy vonzó turisztikai atrakció. A további fejlesztések annyira egyedivé tehetik a várat, ami nemcsak Magyarország, de Európa vonatkozásában is egyedi lesz."

  Dr. Tompa Sándor (DK) szerint törvénytelenül hívták össze a testületi ülést. Az alpolgármester jelezte, nem volt törvénytelen, idézte a jegyző szavait, amit a testületi ülés elején mondott.

  - Örülünk annak, hogy reggel adtak egy térképrészletet a vár körüli fejlesztésekről - folytatta Tompa Sándor. - Az anyag azonban pontatlanságot tartalmaz, a Vár utca 9. alatt például a volt evangélikus iskola található. Illetve a Tapolcarét 12. hogyan jön a projektbe. Éppen ezért fontos lenne, ilyen döntéshez lássuk a tanulmányokat, ismerjük meg a megvásárolni szándékozott ingatlanok értékbecslését. Ez elmaradt.

  Dr. Kiss János azt mondta, meg kell nyugtatnia a képviselőt, hogy minden önkormányzati ingatlan megvásárlását, eladását értékbecslés támasztja alá, ez így történik most is. "Nem bontunk le olyan épületeket, amik történelmi értéket képviselnek, sőt ezeket helyreállítjuk" - jelentette ki az alpolgármester.

  - Köszönöm, hogy megerősítette alpolgármester úr, hogy készült értékbecslés, jó lenne ezeket látni is - hnagsúlyozta dr. Tompa Sándor. Valamint azt kérte, az építési terveket és megvalósítási tanulmányokat is megtekinthesse.

  Az alpolgármester szerint ez utóbbi teátrális kijelentés volt a képviselő részéről, éljen a jogszabályokban foglalt jogaival, azok mentén végezze munkáját.

  Pakusza Zoltán (Jobbik) önkormányzati képviselő: "Örülök a Perecest érintő döntésnek, nök bebizonyították, van lobbierőm, a Fidesz-frakció már egy ideje Perecessel foglalkozik, eddig ez nem történt meg. Kiss János alpolgármesterrel ritkán értünk egyet, de azt mondta, a politikában nem történnek véletlenül a dolgok, önök azt támoadják, aki erős. Tudják, a Jobbik váltópárt lesz. A lényeg, a perecesieknek jó legyen, remélem, ez hosszútávon gyümölcsöző együttműködéshez vezet majd."

  Jakab Péter (Jobbik) frakcióvezető: "Ne süllyedjünk már le a Habonyi kommunikáció szintjére. Nem kell elismerniük a Jobbik érdemeit, de ne vagdalkózzunk. örülök a perecesi fejlesztésnek, ez is bizonyítja a jobbikos képviselő sikeres munkáját."

  Dr. Kiss János: "Abban egyetértünk, haladunk előre, ennek egyik állomása a perecesi központ, de abban nem értünk egyet, hogy a központ létrejötte a Jobbik munkájának következménye."

  Földesi Norbert (MSZP) önkormányzati képviselő: "A testvérvárosok témakörrel kapcsolatbna kérdezném, a decemberi ülésre az eddigi testvérvárosi kapcsolatok eredményeiről kapjanak beszámolót a képviselők. Vagy legalább én megtekinthessem, mi történt ezen a téren az elmúlt időszakban."

  _ A testvérvárosi kapcsolatokról szóló bezsámolás, nem feltétlenül közgyűlési hatáskör, de szívesen tájékoztatjuk erről a képviselőt - reagált dr. Kriza Ákos polgármester. Hangsúlyozva, szinte minden héten vannak ezzel kapcsolatban rendezvények, események.

  Soós Attila (Fidesz) frakcióvezető: "Az, amilyen állapotok vannak Perecesen, és ami lehetne, az Pakusza Zoltán munkáját minősíti. Az, hogy önt erős képviselőnek nevezzük, nagyon messze van tőle."

  Pakusza Zoltán (Jobbik) önkormányzati képviselő: "Az önök belügyminisztere mondta, hogy a közbiztonság megteremtése állami feladata. A Pereces patak mentén most is tábla hirdeti a 300 milliós projektet, amiben benne lett volna a patak tisztítása is, de nem tudták megoldani. Ha rendesen megcsinálták, akkor miért kell újra megtenni két év után? Akkor szóltam, az a munka, amit végeztek, nem megfelelő..."

  A polgármester szerint a képviselő nem a napirendről beszél. Elvette a szót Pakusza Zoltántól.

  - Térjünk már rá az állami, önkormányzati feladat témakörre - mondta a polgármester. Hangsúlyozta, Miskolcon csaknem 20 millió forintot kapnak a képviselők, hogy a körzetükben elvégezzék a feladatokat. Elmondta, ez az összeg Debrecenben 3 millió forint.

  "Mondjanak le a saját keretükről, az önkormányzat majd elvégzi a munkát, de ha nem, akkor az állami, önkormányzati feladat önnél jelenik meg" - fogalmazott.

  Dr. Kovács László (KDNP) önkormányzati képviselő: "Az ellenézéki pártok hőzöngenek, de a szakszerűség a mi oldalunkon jelenik meg. Minden képviselő megszenvedi saját körzetének problémáit. Én örülök, ha a közbiztonságról úgy gondolkodik egy városvezetés, ahogy a miskolci teszi most. Szeretném, ha a perecesi közbiztonsági pont után máshol is lehetne, ez egy mintapont lenne."

  Pakusza Zoltán szeretett volna reagálni a képviselői alappal kapcsolatos polgármesteri hozzászólásra, de dr. Kriza Ákos nem engedte, mondván, nem a napirendhez tartozik.

  Pfliegler Péter alpolgármester hangsúlyozta, közhiteles adatokat használtak fel a Diósgyőri vár kapcsán is. Az evangélikus iskola kapcsán elmondta, az amelletti területről van szó. Hangsúlyozta: november végén újra lesz lakossági fórum, az érintettekkel tárgyalnak majd. Az önkormányzat mond egy összeget, de meghallgatják a partner, tulajdonos igényeit. "Bízom benne, 9 ingatlanból mindegyiket sikerül megvásárolni" - fogalmazott.

  A svájci, perecesi projekt kapcsán elmondta, hazai és svájci hatóság is mérlegelte, és mindent rendben talált. "Nincs semmilyen mutyi, miskolci cég nyerte a fővállalkozást, és perecesre 42 millió forintot jutott, és becsületesen elvégezték a munkát. Tíz teherautónyi szemetet vittek el, megszüntették az illegális szennyvíz-kivezetést. Fáj, de meg kell jegyeznem, 2014. júliusában volt a projekt zárókonferenciája, ahol Pakusza Zoltán is ott volt, nem szólalt fel ellene, sőt kezet is fogott a kivitelezővel."

  Dr. Kiss János alpolgármester: "A perecesi központot, nem a Jobbik kényszerítette ki, ha így lenne, az azt jelentené, hogy önök megfogalmaztak ilyen igényt, de ezt soha nem tették. Az önök magatartása az igazi veréb magatartás, csiripelnek, csiripelnek, de ott állnak, az előrelépést nem tudják megfogalmazni."


  08.34: A rendészeti bizottság felállításáról közvetlenül a napirend után szavaztak a képviselők, hogy a nem testületi tagok letehessék az esküt. 26 igennel, egyhangúlag elfogadta a javaslatot a közgyűlés.

  A külsős tagok letették az esküt.


  08.28: Ezeket tárgyalja most a testület:

 • Javaslat az egészségügyi alapellátási körzetek meghatározásáról szóló rendelet megalkotására
 • Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata által fenntartott Herman Ottó Múzeum múzeumigazgatói (magasabb vezetői) pályázat kiírására
 • Javaslat a Miskolci Belvárosi Óvoda Katowice Sport Tagóvodáját érintő döntés meghozatalára
 • Javaslat az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló önkormányzati rendelet módosítására és a kapcsolódó döntés meghozatalára
 • Javaslat a Miskolc Környéki Önkormányzati Társulás Társulási Megállapodás módosításának jóváhagyására és a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézménnyel kapcsolatos döntések meghozatalára
 • Dr. Kriza Ákos elmondta, az új, rendészeti bizottság elnökének Hubay Györgyöt javasolja, alelnöknek pedig Szécsényi Mariannát.

  Soós Attila (Fidesz) frakcióvezető kezdte a felszólalást: "A rendészeti bizottságról szóló napirendhez szeretnék hozzászólni...Miskolcon a legfontosabb a közbiztonság, létbiztonság kérdése, éppen ezért hat éve ugyanaz a cél mozgatja a Fidesz-KDNP képviselőit, mégpedig, hogy Miskolc a legbiztonságosabb város legyen. A 2000-es években a baloldali városvezetés semmit nem tett, hogy a város biztonságosabb legyen. Gondoljunk csak a nyomortelepekre, a fészekrakókra."

  A frakcióvezető beszélt a rendészet kialakításáról, a seriff-rendszerről, a nyomortelepek felszámolásáról, a Salkaházi-program keretében kiosztott ajtóékekről, riasztókról.

  - Mivel néhány körzetben a képviselők nem tudják megfelelően képviselni az ott élők érdekeit, ezért fontos beavatkoznunk, mint például Perecesen - fogalmazott Soós Attila.

  Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető is a városvezetés eddig, a közbiztonság növelése érdekében tett intézkedéseit méltatta, elmarasztalva az előző városvezetést.

  Szécsényi Marianna (Fidesz) önkormányzati képviselő is a közbiztonság kapcsán szólalt fel. Megemlítette a városvezetés eddigi intézkedései közül a nyomortelepek felszámolását, amiben körzete is érintett volt. De a Miskolci Önkormányzati Rendészetet is kiemelte, valamint a főutca rendjének újraszabályozását. "Nem állunk meg, Miskolcnak biztonság kell, létbiztonság és közbiztonság" - fogalmazott.

  Dr. Kovács László (KDNP) önkormányzati képviselő is az önálló rendészeti bizottság fontosságát hangsúlyozta. Arra kérte a bizottságot, hogy a 65 év felettiek biztonságát kiemelten kezeljék.

  Dr. Simon Gábor (MSZP) frakcióvezető: "A téma komolyságát jelzi, hogy ehhez a napirendhez még ötöt vontak össze, óvodával, múzeummal kapcsolatosat. Ha a napirendet nézzük, akkor annyi történik, a város létrehoz egy rendészeti bizottságot hét taggal. De a hozzászólásokból látszik, álomvilágban élnek, és azt gondolják, ha elmondják, hogy szuper a helyzet, akkor elhiszik. Ha közbiztonságról beszélünk, akkor hadd mondjam el, amikor a látszatintézkedéseket elkezdték, akkor volt, amikor az önök idején 40 százalékkal emelkedett a bűncselekmények száma. A sikerpropagandával szemben a garázdaságban Miskolc az első, csakúgy, mint a rablásban, testisértésben a megyei jogú városok között Miskolc a hatodik, lakásbetörésben hetedik. A rendőrkapitány jól elmondta, az adatok összefüggésben vannak a város szociális helyzetével. Naivitás azt gondolni, hogy a rendészeti bizottság felállításával a gondok megoldódnak. Ezért arra tennék javaslatot, az álomból ki kellene lépni, és jobban odafigyelni az emberekre."

  Kriza Ákos így reagált: "Van egy régi mondás, ha hallgattál volna, okos maradtál volna. Ha megnézi a statisztikákat, látszik, 2010-ben 30 százalékkal csökkentek a bűncselekmények. Amikor volt a növekedés, azért volt, mert az önök fészekrakós ügyei akkor indultak be. A miskolci ügyek jelenleg nem olyanok, mint az önök idejében voltak. Akkoriban nem lehetett kimenni az utcára."

  Jakab Péter (Jobbik) frakcióvezető: "Polgármester úr azt mondta, Miskolc legyen az ország legbiztonságosabb városa. Ezt 2010-ben is elmondta, miközben bűnelkövetés szempontjából Miskolc az egyik legfertőzöttebb város. Ma felállítunk egy rendészeti bizottságot. Van egy másik mondás is: ha nem tudsz valamit megoldani, állíts fel egy bizottságot. Két hét alatt rendet ígértek, ezt senki nem várta el önöktől, de hogy hat év alatt sem sikerül. Nem hatósági sétálgatásra, aktatologatásra van szükség, hanem intézkedésre. Észre kellene venni, hogy nem beszélgetni kellene a közbiztonságról, hanem megoldani. Azért sok sikert kívánunk a bizottság munkájához, és javasolnám, ne a városházán ülésezzen, hanem legyenek bejárások, sőt éjszakai bejárások. Tudom, nem kellemes, de ha ezt a munkát vállaltuk, akkor végezzük el rendesen."

  Hubay György (Fidesz) önkormányzati képviselő köszönetet mondott, hogy a polgármester az új bizottság elnökének javasolta. Hangsúlyozta: büszkén mondhatja, újabb lépést tettek a nyomortelep-felszámolás területén, a Béke szállót is sikerült felszámolni, ami a bűnözés melegágya volt. "Ez szerencsére megszűnt, de megkezdődik a Hideg-sor bontása is hamarosan. Büszke vagyok, hogy ez az én képviselőségem alatt valósul meg."

  Deák-Bárdos Mihály (Fidesz) önkormányzati képviselő a körzeti rendőr munkáját dicsérte, kiemelve, sikerült visszaszorítani az Új Győri főtéren kéregetőket. Hozzátette: nem csak akkor megy ki Lyukóvölgybe, amikor baj van, hanem folyamatosan járja a területet. (Egy szerdai lakossági fórumon a terület önkormányzati képviselőjét hiányolták a jelenlévők, és arra panaszkodtak, hogy nem tudják elérni, és úgy érzik, Lyukóvölgyről levette a kezét a város. - A szerk.)

  Dr. Simon Gábor (MSZP) frakcióvezető: "A polgármester azt mondta, régi adatokat említettem, illetve, hogy Miskolcon csökkent a bűncselekmények száma. Nem régit mondtam, 2015-öset. A lakosságot leginkább irritáló bűncselekmények között Miskolc a legtöbben első az országban. Ha elhitetik magukkal, hogy minden nagyszerű, akkor biztos, nem lesz változás. De engedjék meg, hogy a bűnfelderítés ügyét szóba hozzam. Hiszen ez a legnagyobb visszatartóerő. Ebben Miskolc nagyon rossz helyen áll, 17-ik, 50 százalékos felderítési mutatóval, azaz minden második elkövető megússza."

  Jakab Péter (Jobbik) frakcióvezető: "Idén márciusban döntött a testület, állítsuk fel a Miskolci Egészségfejlesztési Intézetet, amiről azt mondták, egyedülálló modell. Eltelt félév, most itt egy előterjesztés, védőnői hálózatot szüntet meg a város, amit a csökkenő gyereklétszámmal magyaráznak. Ez igaz, de egyre több a feladata a védőnőknek. A gyermekek egészségnevelésén tilos lenne spórolni."

  A polgármester szerint a frakcióvezető a felszínt kapargatja, hiszen azokat a státuszokat szüntetik meg, amik évek óta betöltetlenek. Szó sincs gazdasági kérdésről - tette hozzá.

  Pakusza Zoltán (Jobbik) önkormányzati képviselő: "A rendészeti bizottsággal kapcsolatban sok minden elhangzott, de óvatosabban kellene bánni az optimizmussal. A nyomortelep-felszámolás kapcsán vannak helyek, ahol tényleg jobb a helyzet, de a kérdés, ezek az emberek hova költöztek. Lyukóvölgy, Tetemvár, Pereces is célponttá vált. Annak persze örülök, hogy lesz rendészeti központ a körzetemben, Perecesen, ez is azt mutatja, hiába mondják, a területnek nincs gazdája, az ottani képviselőnek igenis van lobbiereje."

  Dr. Kiss János alpolgármester zárta a vitát: "A vita lényege a rendészeti bizottság felállítása volt. Senki nem gondolja komolyan, ami 2010-ig történt a városban, az véletlenül történt. Európában a bűnüldözés, rendvédelem tekintetében a konzervatívok járnak az élen. A baloldalnak a filozófiája, hogy az egyénnek szabadságot kell adni a közösséggel szemben. Erre a legtipikusabb példa az avasi lakótelepen feltűnő fészekrakós probléma volt. 2010-ben, amikor a városvezetés más politikai kezekbe került, a renddel kapcsolatos filozófia is megváltozott. A közösségek, családok érdekeit helyezték előtérbe az egyénnel szemben. Ennek szellemében döntöttük el, új erőforrásokat állítunk fel. A számok azt mutatják, a munka nem volt hiábavaló, bűncselekmények számában 30 százalékos csökkenés van. Hogy áll Miskolc összehasonlítva más hazai városokkal, akkor azt kell mondanom, tízezer főre jutó bűncselekmények száma tavaly 353 volt, a tisztes középmezőnyben vagyunk. Persze a cél, hogy Miskolc a legjobb város legyen közbiztonság szempontjából, de ne felejtsük el, honnan indultunk. Már nincs miért szégyenkeznie Miskolcnak."

  Az alpolgármester verebeknek nevezte a Jobbikot, úgy véli, még soha nem szálltak magasba, nem intéztek el semmit.


  07.14: A napirendek szavazása közben dr. Tompa Sándor (DK) önkormányzati képviselő ügyrendi javaslatot tett: a szervezeti és működési szabályzat szerint a közgyűlési ülés meghívóit 10 munkanappal korábban kell kiküldeni, de ez nem történt meg, ezért a testületi ülés elhalasztását kezdeményezte a képviselő.

  Dr. Csiszár Miklós jegyző szerint, ha ez a tizedik munkanap vasárnapra vagy munkaszüneti napra esik, akkor az azt követő napon kell, így teljesen törvényesen jártak el.

  A polgármester annyit tett hozzá, Tompa Sándornak célozva válaszát: nyilván, amikor még a szombat is munkanap volt, a pártiskolában nem tanították, ezt hogyan is kell számolni.


  07.10: Miskolc elmúlt 30 évének legnagyobb problémája, nem tudta megtartani lakosságát - kezdte dr. Kriza Ákos polgármester. Hangsúlyozta: az elvándorlás csúcspontja 2010 körül volt, de ez mára lecsengőben van.

  Az elvándorlás okaként a munkahelyek csökkenését, valamint az alacsony béreket említette a városvezető. "Az elmúlt év volt a fordulópont, hiszen az országban itt nőttek leginkább, 6.7 százalékkal a munkabérek" - hangsúlyozta.

  A város gazdasági erejét egy diagram segítségével érzékeltette a polgármester, amin az látszik, hogy az adóbevételek 30 százalékkal nőttek az elmúlt három évben.

  Hangsúlyozta: ma már inkább munkaerőhiány van a piacon, sem mint munkanélküliség. Ha ez a tendencia folytatódik, néhány év múlva nyugodtan hátradőlhetünk, gyermekeinknek, unokáinknak nem kell elhagyniuk a várost - fogalmazott dr. Kriza Ákos.

  Guttmann József, a diósgyőri birkózás atyja eltávozott - jelentette be a polgármester. A képviselők egy perces néma csenddel emlékeztek rá.

  A napirendek szavazását a Jobbik javaslatával kezdték: Javaslat felterjesztési jog gyakorlására a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I.törvény módosítása tárgyában a miskolci munkavállalók fizetésemelésének elősegítése érdekében.

  A képviselők leszavazták, nem tárgyalják a javaslatot a mai testületi ülésen.


  06.50: Hamarosan kezdődik a novemberi, miskolci testületi ülés. A képviselők tucatnyi napirendet tárgyalnak majd, köztük a Diósgyőri Vár környékén lévő további ingatlanok megvásárlását, valamint a Herman Ottó Múzeum igazgatói posztjára is pályázatot írnak ki. De rendészeti bizottság felállításáról is dönthet a testület. A Borsod Online olvasóit élőben tudósítjuk.  Miskolci közgyűlés - A rendészet különválhat

  Miskolc - Új bizottság alakulhat Miskolcon, a testületi ülésen a rendészeti bizottságról is szavazhatnak a képviselők.

   

  Folytatódik a diósgyőri vár rekonstrukciója

  Miskolc - Folytatódik a diósgyőri vár rekonstrukciója, uniós és állami forrásból több milliárd forint jut a várhatóan jövőre megkezdődő munkákra - mondta el Kiss Gábor, Miskolc alpolgármestere szerdán sajtótájékoztatón.  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában