Helyi közélet

2016.11.16. 12:17

Szuperhősök lepték meg a gyermekkórház kis betegeit Miskolcon

Miskolc - Mintha egyenesen a filmek vagy a képregények világából érkezett volna az az öt szuperhős, aki kedden délután látogatta meg a kis betegeket a gyermek-egészségügyi központ onkohaematológiai és csontvelő-transz­plantációs osztályán.

Miskolc - Mintha egyenesen a filmek vagy a képregények világából érkezett volna az az öt szuperhős, aki kedden délután látogatta meg a kis betegeket a gyermek-egészségügyi központ onkohaematológiai és csontvelő-transz­plantációs osztályán.

Úgy indult minden valóban, mint egy akciófilmben. Batman, Superman, Pók­ember, Amerika kapitány és Flash ugyanis az „égből érkezett” a B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központja Onkohaematológiai és Csontvelőtranszplantációs osztályán gyógyuló gyerekek közé. Az akcióhősöket megszemélyesítő három tűzoltó és két ipari alpinista a harmadik emeletről ereszkedett le kötélen az épület falán.

Alapítványi segítség

A vendégek a Kosztyu Ádám Emlékére a Leukémiás, Daganatos és Zemplén Fogyatékos Gyermekeiért Alapítvány kezdeményezésére a 4. Tégy Jót! Nap rendezvénysorozat keretében érkeztek, és ajándékkal kedveskedtek a kis betegeknek. A három tűzoltó a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól érkezett, két jó barátjuk az alpinista munka mellett tiszteletbeli tűzoltó. Mint elmondták, mindig nagy öröm számukra, amikor a szuperhősök bőrébe bújva a beteg gyerekek életébe hozhatnak izgalmat. A visszajelzések, a gyerekektől érkező szeretet mindent megér.

Az alapítvány vezetői olyan szülők, akik személyesen is érintettek, mert gyermekeik szintén átestek daganatos betegségen.

– A gyerekek számára ez egy nagyon elzárt világ, így hetente jövünk hozzájuk mesével, csillámtetoválásokkal, foglalkozásokkal, a szülőknek tájékoztató, felvilágosító beszélgetésekkel igyekszünk segíteni – mondta el Pásztor Mariann, az alapítvány elnökségének tagja. A kórházon kívül is rendszeresen szerveznek programokat, például tánctábort, örömvezetést a Hungaroringen, kirándulásokat.

Pókemberek találkoznak

A Tégy Jót! Napja pedig a meglepetések napja, most is ajándékokkal, ruhákkal, játékokkal, gyümölccsel érkeztek, amelyet jótékonysági gyűjtésen szedtek össze.

Az osztály folyosójának közepén Brendon várja a szuperhősöket, méghozzá tetőtől talpig Pókember-jelmezben, így nagy az öröm, amikor a két Spiderman összeölelkezik. Brendon csillogó szemmel és széles mosollyal fotózkodik a látogatókkal, miközben az édesanyjától megtudjuk, a kisfiú egy évet és két hónapot töltött gyógykezelésekkel és nagyrészt kórházban. Most viszont már közel a cél, két hét múlva gyógyultan hazamehet.

Fruzsinál 2014-ben diagnosztizáltak leukémiát, most már „civilben” látogatott vissza a programra, az október végi vizsgálatok alapján meggyógyult.

– Amíg kórházban voltunk, nagyon sokat jelentettek Fruzsinak az ilyen programok, vidámságot, egy kis kiszakadást a kezelések világából – mondja mosolyogva Juhász Judit, Fruzsina édesanyja.

Elhalasztott kezelés

A szuperhősöket minden kórteremben hatalmas izgalommal várják a gyerekek, bár van, aki elsőre megilletődve fogadja a színes ruhás embereket, de végül mindegyikük széles mosollyal fotózkodik velük. Az egyik kisfiú orvosi engedéllyel félórás halasztást kapott például a „boxba” befekvés, vagyis a transzplantáció megkezdése előtt, hogy megölelhesse kedvenc filmhőseit.

– Évente 10–12 ezer kis fekvőbetegünk van, akik gyakran súlyos betegséggel néznek szembe és elhúzódó kezelést kapnak, így nagyon fontosak az ilyen alkalmak, amikor vidámságot lophatunk az itteni életükbe – hangsúlyozta prof. dr. Barkai László intézetvezető főorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában