Helyi közélet

2016.11.01. 11:50

Semjén, a béke szigete

Semjén - Semjénben az alapelv az „addig nyújtózkodj” közmondás.

Semjén - Semjénben az alapelv az „addig nyújtózkodj” közmondás.

„Kényszerűségből vállaltam el a polgármesterséget” – mondja találkozásunk elején Setét Béla, Semjén polgármestere.

A helyieknek joguk van tudni, hogy mi történik a faluban." Setét Béla

Három választás

2007 őszén történt, hogy felállt a semjéni képviselő-testület és ezzel elérték, hogy időközi választást írjanak ki a településen.

– Nem volt más választásunk – mondja Setét Béla. – Az akkori polgármester a település nyakába hozott egy több mint 23 millió forintos építési bírságot, amit nem tudtunk, hogy fogunk kifizetni. Ez volt az utolsó csepp, és bár nem tudtuk igazán, hogy fogjuk tovább csinálni, de abban biztosak voltunk, így nem. Indult a választáson a korábbi polgármester is, de nagy fölénnyel engem választottak a helyiek. 2010-ben ismét volt még rajtam kívül két induló, de a semjéniek megint nekem szavaztak bizalmat. 2014-ben már nem volt kihívóm.

Egy éve főállású

– Nyolc és fél éve vagyok polgármester, de csak egy éve főállásban, előtte 30 évet dolgoztam a Volánnál, amit nagyon szerettem csinálni. Az első naptól az volt az alapelvem, a helyieknek joguk van tudni, mi történik a faluban. A testület elé sem úgy viszem soha az ügyeket, hogy megmondom, miről mit kell gondolni, hanem felvázolom előttük a helyzetet és mindenben kikérem a véleményüket. Vallom, csak így lehet előre haladni, ha a helyiekkel azonos irányba húzzuk a szekeret, és arra büszke vagyok, hogy a testület az eltelt idő alatt még soha semmire nem mondott nemet. Az is igaz, soha nem kértem lehetetlent. Az alapelv az, addig nyújtózkodunk, amíg a takarónk ér, csak olyan fejlesztésekbe vágunk bele, amit meg is tudunk valósítani.

Nincs bűnözés

Ebből pedig nincs kevés.

– Máshol ez kis dolognak számít, de nálunk nagy eredmény, hogy minden utcánk aszfaltozott. Önerőből oldottuk meg a belvízelvezetést, mi ástuk ki az árkokat, mi vittük el a földet, öntöttük és raktuk le a betonelemeket. A régi lemezes, az összedőlés szélén lévő buszmegállókat helyrehoztuk. Nincs és nem is volt kifizetetlen számlánk, sőt egyfolytában gyarapodunk. A mezőgazdasági közmunkaprogramban 100 ember dolgozik, akik nagy részének ez az egyetlen lehetősége, hiszen képzetlenek ahhoz, hogy a munkaerőpiacon el tudjanak helyezkedni, de ezt a fajta munkát tudják és szeretik is csinálni. Ebben a programban komoly eszközbeszerzéseket is végrehajtottunk, van a falunak traktora, motoros fűrésze, több fűkaszája. Most pályáztunk a volt iskolaépület és a községháza hőszigetelésére, az egészségházat is szeretnénk már végre befejezni, de ez egy lépésben biztos nem fog megtörténni. Az idősek házát is szeretnénk rendbe tenni, így akad feladat bőven. Nem baj, van időnk kivárni a lehetőségeket, és ha apró kis lépésekben, de ezt is meg fogjuk valósítani.

Nagyon jó a kapcsolatunk a református egyházzal, a semjéniek között alig akad római katolikus vallású. Folyamatosan igyekszünk odafigyelni az itt élőkre. Többször vittem nagyobb csapatokat fürdőbe Debrecenbe, Sárospatakra, Kisvárdára. A közelmúltban vendégül láttuk a falubelieket egy közös ebédre, amit hamarosan tervezünk megismételni. Az idősek napját a napokban ünnepeljük.

Amire pedig különösen büszkék vagyunk, az az, hogy Semjénben évek óta egy bűncselekmény sem történt, több mint hetven polgárőrrel őrizzük a falut, hogy mindenkinek nyugodt álma legyen.

- ÉM-BG -


Semjén rövid története

  • Már az Árpád-korban lakott hely volt. A falu a leleszi konvent ősi birtoka volt, aki azt még Boleszló váci püspöktől kapta.
  • Neve 1280-ban tűnt fel először egy Roland nádor fiai és Bokcsa Simon várispán fiai közötti cserelevélben.
  • 1609-ben a Daróczy-család és Nyáry István birtoka volt. 1779-ben Károlyi Antalnak is volt itt részbirtoka.
  • A 20. század elején a premontreiek voltak nagyobb birtokosai, ekkor Zemplén vármegye Bodrogközi járásához tartozott.
  • 1910-ben 709 lakosából 708 magyar volt. Ebből 19 római katolikus, 647 református, 31 izraelita volt.
  • Az 1900-as évek elején Borovszky feljegyezte a település érdekesnek tartott helyneveit is, melyek a következők voltak: Nagy-Balázs homok, Elekes homok, Bencze homok, Vitéz ere, Ördöngős és Török-lóra.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában