Helyi közélet

2016.11.14. 09:19

Plusz 400 millió a Diósgyőri várra

Miskolc - Ez a Modern Város Program, nem az a Modern Város Program.

Miskolc - Ez a Modern Város Program, nem az a Modern Város Program.

Marás, kátyúzás, járdaépítés, padkafelújítás, aszfaltozás – többek között ezekre a munkákra írt ki közbeszerzést a miskolci önkormányzat még augusztusban. Az erről szóló dokumentumra a közbeszerzési hatóság oldalán bukkantunk. A rövid ismertetésnél az olvasható: Modern Városok Program keretében megvalósuló útfelújítási munkálatok Miskolc MJV közigazgatási területén.

Nem szerepelt

Ez azért volt érdekes, mert a Modern Városok Programban – amelyet Orbán Viktor miniszterelnök hirdetett meg tavaly tavasszal Miskolcon – nem szerepelt útfelújítás. Ami viszont igen: közel félezer új térfigyelő kamera beszerzése, telepítése, ezer hektáros ipari park, autópálya építése Miskolc és Kassa között legkésőbb 2019-ig, a miskolctapolcai strand második ütemére 5 milliárd forint, valamint a Diósgyőri Vár továbbfejlesztése. Ezeket ismerve kíváncsiak voltunk, a közbeszerzési honlapon megtalált útfelújítások hogyan kerültek a Modern Városok Programba. Módosította a város vagy a kormány? Esetleg bővült a program? Kérdéseinkre Koczák Szilvia városházi szóvivő a következő választ adta: „A Modern Városok Programot nem módosította sem a kormány, sem a város. Az útfelújításokkal kapcsolatos közbeszerzés egy teljesen más, feltételes közbeszerzési eljárás, amelynek a megnevezése – valóban kissé félrevezetően – ugyanaz, mint a kormányzati programé, de nem azonos azzal. Ez egy belső munkacím, még a Modern Városok Program véglegesítése előtt született. Az útfejlesztési projekt közbeszerzéseinek ilyen módon történő megnevezése így nem volt szerencsés”.

Persze, ha már a Modern Városok Programról érdeklődtünk, kíváncsiak voltunk arra is, hogy halad a programpontok előkészítése. Ez azért is fontos kérdés, mert az idei központi költségvetésben összesen 50 milliárd forintot különített el a kormány a Modern Városok Programban részt vevő városok, így Miskolc részére is. Éppen ezért szerettünk volna tudni, elkezdődött-e valamelyik projekt tervezése, láthatunk-e terveket, de a szóvivő erre nem reagált. Annyit tudtunk meg: „A Modern Városok Program a terveknek megfelelően halad. Az előkészítő feladatok végrehajtásához szükséges összegeket minden programelemre vonatkozóan megkaptuk”. Illetve mellékelt egy táblázatot, amelyen a 2016-os költségvetésben rendelkezésre álló források láthatóak. A novemberi, miskolci testületi ülésen pedig a Diósgyőri Várral kapcsolatos napirendet is tárgyaltak a képviselők, nevezetesen azt, ami a vár környéki ingatlanok megvásárlásáról szól. Ebben leírják: a korábbi, csaknem 250 millió forint mellé további 400 millió forintot ítélt meg a kormány a Diósgyőri Vár fejlesztésére. Az előterjesztő szerint ez az összeg fedezi majd az önkormányzat – beruházáshoz szükséges – ingatlanvásárlását.

Az íróasztalon van?

Az októberi testületi ülésen dr. Kriza Ákos polgármester az Y-híd vitája kapcsán felajánlotta Jakab Péter jobbikos önkormányzati képviselőnek, hogy belenézhet a Modern Városok Program szerződésébe. Mint a városvezető akkor fogalmazott: ott van az íróasztalán, ha szükséges, lehozatja. Az ellenzéki képviselő nem élt a lehetőséggel, lapunk azonban szeretett volna, de az önkormányzattól csupán egy linket kaptunk, amin a Modern Városok Programról szóló kormányhatározat érhető el.

– A Megállapodások nyilvánosak, a www.kormany.hu oldalon bárki számára elérhetőek – ezt a választ már a Miniszterelnökség sajtóirodájától kaptuk. Ott azt is megtudtuk: Miskolc a program előkészítéséhez az idén összesen 2,76 milliárd forint forrásigényt jelölt meg.


A Diósgyőri vár árkában víz is lesz, ami ritkaság

Miskolc - A Diósgyőri vár arculata a napokban debütált az új honlappal együtt.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában