Helyi közélet

2016.11.20. 19:45

Miskolc Millivel és Rémivel

Miskolc - A mesehősök a Barlangfürdőben, az Avason, a várban, de a Népkertben is kalandoznak.

Miskolc - A mesehősök a Barlangfürdőben, az Avason, a várban, de a Népkertben is kalandoznak.

Milli szüleivel még nyár végén költözött Miskolcra, szeptemberben már itt kezdte az általános iskola második osztályát. A kislány egyáltalán nem örült a változásnak, hiányzott neki a régi lakhelye, a régi barátok, a régi osztálytársak. De az anyukája nyugtatta: „Meglátod, Miskolc csodálatos város, biztos vagyok benne, hogy hamarosan megszereted és rengeteg új barátra lelsz itt!” És így is történt, Milli megismerkedett Rémivel – rémisztgetés miatt kapta ezt a nevet –, a denevérrel, aki segített neki abban, hogy a kislány megszeresse Miskolcot. Milli és Rémi történetét pedig Tajthy Krisztina és Boda Lídia foglalta könyvbe, és Merényi Dániel rajzai teszik még izgalmasabbá a kislány és a denevér miskolci kalandjait.

Felkelteni az érdeklődést

– Gyakorló anyukaként sokszor olvasok mesét a gyerekeimnek, de ha kifogy a könyv, akkor szívesen találok ki saját magam történeteket – kezdte Krisztina. – Jó látni, ahogy beleélik magukat a mesékbe, és vágynak arra, ők is átéljék ezeket az élményeket. Innen jött az ötlet, hogy szükség lenne egy miskolci mesekönyvre, ami amellett, hogy szórakoztató, bemutatja a gyerekeknek Miskolc csodás helyeit és felkelti a kicsik és nagyobbak érdeklődését a helyszínek, kalandok iránt. Persze nem titkolt vágyam ezzel a mesekönyvvel megmutatni a város turisztikai és kulturális értékeit, elcsalni a családokat Miskolcra, illetve a helyieket kicsalni azokra a helyszínekre, ahol még nem vagy épp nagyon régen jártak.

Krisztina a könyv megírásához sógornőjének, Boda Lídiának a segítségét kérte, aki jelenleg gyermekpszichológiát tanul Budapesten. „Ő volt a szerzőtársam, akivel elvonultunk úgynevezett alkotói hétvégékre, ilyenkor csak az írással foglalkoztunk” – árulta el.

„Megtisztelő, hogy a könyv illusztrálását Merényi Dániel Prima díjas, az Index Napirajz szerzője vállalta el, aki Budapestet és Olaszországot megjárva döntött úgy, hogy visszatér Miskolcra” – mondta Krisztina.

Itt tartani a fiatalokat

A Milli és Rémi miskolci kalandjai című mesekönyvet pénteken mutatták be a Géniusz Könyváruházban. Ahol kiderült, több ez, mint egy könyv, sokkal inkább egy miskolci projekt: ugyanis a Maradj Miskolcon Alapítvány adta ki. A könyv bevételéből pedig az alapítvány eddigi célkitűzéseit támogatják majd – ismertette Kiss László, az alapítvány elnöke. „Reméljük, a mesekönyv segít Miskolc népszerűsítésében, bevételéből pedig támogatni tudjuk az értelmiségi fiatalok helyben maradását vagy visszatérését Miskolcra” – emelte ki az elnök.

Kondás Vilmos, a Géniusz Könyváruház tulajdonosa külön örömnek nevezte, hogy Miskolcról szóló mesekönyv is felkerült az áruház polcaira. Mint fogalmazott: „Ezáltal még szerethetőbbé válhat a város.”

- ÉM-NSZR -


Dedikálás

Tajthy Krisztina és Boda Lídia november 25-én délután 3 órától dedikálják Milli és Rémi kalandjairól szóló könyvüket a miskolci Géniusz Könyváruházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában