Helyi közélet

2016.11.23. 15:29

Milli és Rémi meséi Miskolcról, gyerekeknek

Miskolc - Milli és Rémi kalandjai: egy Miskolcról (is) szóló mesekönyv, olyan, amilyen még nem volt.

Miskolc - Milli és Rémi kalandjai: egy Miskolcról (is) szóló mesekönyv, olyan, amilyen még nem volt.

A Maradj Miskolcon Alapítvány gondozásában megjelent mesekönyvet minden olyan szülőnek ajánlhatjuk, akik úgy gondolják, az olvasás vagy mesélés örök értékei mellett fontos, hogy a gyerekek megszeressék és megismerjék városukat. Íme egy rövid ízelítő a könyvből, a kisvasutas fejezetből.

„A gyerekek a közeli padon ülve várták, hogy Ida néni megvegye a jegyeket. Sanya kedvesen heccelte Ajtóssy Albertet:

– Nem mondasz nekünk semmi tudnivalót a kisvasútról? Kész csoda!

No, Albertnek sem kellett több, kihasználta az alkalmat, hogy a fejében lévő enciklopédia megfelelő fejezeteit megvillantsa a többiek előtt:

– Ha már így kérdezed: azt olvastam, hogy az 1920-as években kezdték építeni a síneket. Azaz majdnem 100 éve!

– Ejha! És akkor is gyerekek utaztak rajta? – érdeklődött Bori.

– Szerintem nem. Először fát szállítottak, és csak később embereket.

– Képzeljétek! Anyu azt mondta, hogy lesz majd izgalmas alagút is. Ott lehet sikongatni meg hu-húúúzni – villantott valamit Kázmér is a tudásából.

– Jah, persze, neked ez a mániád, Kázmér – ugratta Milli –, emlékszem, tavaly a barlangfürdőben is jól csináltad – kacsintott a kislány.

– Én tavaly voltam a mikulásvonaton is. Olyankor csodálatos karácsonyi díszbe öltöztetik a vonatot, fent a parkban pedig meseváros várja a gyerekeket. No meg a Mikulás, persze az ajándékokkal – mesélte Bori.

– Én is voltam már. Nekem a legviccesebbek a krampuszok, olyan jó fejek! Remélem, idén is eljövünk – egészítette ki Kázmér.

Eközben megérkezett a kisvonat. A mozdonyt lekapcsolták, és a párhuzamos sínen a vonat elejére vezették. Az osztály felszállt a nyitott kocsiba.

– Még szerencse, hogy ilyen szép őszi időnk van – nyugtázta az osztályfőnök. – Bár én biztos, ami biztos, hoztam esőkabátot és kesztyűt is.

Milli nagy titokban megmutatta Borinak az iránytűt, melyet Rémitől kapott. Nagyon büszke volt rá, ráadásul a kiránduláson még jól is jöhet – ha esetleg eltévednének.

A vonat lassan elindult a házak között a Bükk irányába.”

Pénteken dedikálják

A Tajthy Krisztina és Boda Lívia által írt könyvet a Prima díjas Merényi Dániel rajzai illusztrálják. Sajátosan vidám világot nyitnak meg, ami azonban tele van érdekes és hasznos tudnivalókkal. A könyv alkotói e héten pénteken 15 órakor dedikálnak a miskolci Géniusz könyvesboltban (Széchenyi utca 8.). Itt vásárolható meg a könyv, valamint az Avalon Parkban, a Géniusz ózdi és egyetemi könyvesboltjában és a miskolci Kossuth könyvesboltban, valamint a neten is.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában