Helyi közélet

2016.11.21. 09:27

Még a törvényszéken parkol a „miskolci fészekrakó” ügy

Miskolc - A majdnem háromszáz elítélt közül ötnek még nem tudták kézbesíteni a határozatot.

Miskolc - A majdnem háromszáz elítélt közül ötnek még nem tudták kézbesíteni a határozatot.

A Miskolci Törvényszék dr. Péter Zoltán büntetőbíró által vezetett tanácsa előtt csaknem fél évtizede indult el a „miskolci fészekrakó per” néven ismert büntetőeljárás dr. B. M. és 277 társa ellen – a hivatalos megfogalmazás szerint „gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények” miatt.

Ítélet, lassan egy éve

A vádlottak száma közben már megközelítette a 300-at. Lassan egy esztendő eltelt, hogy – csúcsot jelentő – mintegy 5 órán át tartó ítélethirdetésen dr. Péter Zoltán ismertette az elsőfokú határozatot.

Maga az írásba foglalt ítélet eléri a 2000 oldalt.

Mivel voltak fellebbezések, az ügy tárgyalásának a Debreceni Ítélőtáblán kell(ene) folytatódnia, ám az iratok még midig a Miskolci Törvényszéken parkolnak. Ennek az oka – mint megtudtuk –, hogy öt esetben eddig nem sikerült kézbesíteni az ítéletet, mert a címzettek ismeretlen helyen tartózkodnak. Ez az állapot pedig – egyelőre – lehetetlenné teszi az ügy fellebbviteli folytatását.

Mint több alkalommal is foglalkoztunk vele – a bíróság által megállapítottak szerint –, a vádlottak a „fészekrakó” hitel biztosította lehetőségeket kihasználva és azzal visszaélve lakásokat vásároltak és értékesítettek Miskolcon (döntően az avasi lakótelepen), illetve közreműködtek az adásvételi szerződések megkötése és a hitelfelvételek során. Az ügy 8 fő vádlottja között szerepelt ügyvéd, az OTP lakossági hitelosztályának csoportvezetője, aki a hitelkérelmeket engedélyezte, ingatlan-értékbecslő, a hitelügyintézés technikai lebonyolítását végző személyek, valamint két felhajtó is, akik egyrészt eladásra kínált ingatlanokat, másrészt olyan, többgyermekes családokat kutattak fel, akik jogosultak voltak fészekrakó hitelre. A további vádlottak hitelfelvevők, eladók, valamint hamis munkáltatói igazolást kiállító személyek voltak. A „kicsalt” hitelek révén megszerzett hasznot elosztották egymás között.

Börtön, vagyonelkobzás

A törvényszék végül is első fokon az elsőrendű vádlottat 7 év , a másod- és harmad- és negyedrendűt 6 év, az ötöd- és hatodrendűt 4 év börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte. A bíróság több tízmillió forint vagyonelkobzást is kiszabott. A „hitelfelvevői minőségben” eljáró 161 vádlottat csalás, költségvetési csalás bűntette, folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználása vétsége miatt 6 hónapig, 8 hónapig, illetve 1 évig terjedő felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Az ügyletekben eladói minőségben résztvevő 82 vádlottat a bíróság megrovásban részesítette, míg a hamis munkáltatói igazolást kiállító 20 vádlott felfüggesztett szabadságvesztést, pénzbüntetést, illetve közérdekű munkát kapott. A törvényszék 11 vádlottat bizonyítottság hiányában felmentett az ellenük felhozott vádak alól, valamint 6 vádlottal szemben megszüntette a büntetőeljárást az időközben bekövetkezett haláluk miatt.

Az ítélet tehát nem jogerős, a fő vádlottak és védőik jogorvoslattal éltek a kiszabott büntetés enyhítése érdekében, 23 vádlott és védője az ítéletet helyben tudomásul vette.

Elfogások Kanadában is

A bíróságnak számos eljárásjogi akadállyal is meg kellett küzdenie. 2014 szeptemberében az egyik ülnök betegsége miatt bekövetkezett ülnökváltozás miatt például a 2012. május 22. és a 2014. szeptember 11. között tartott valamennyi tárgyalást meg kellett ismételni. Az egyik „felhajtót” európai és nemzetközi elfogatóparancs alapján Lengyelországban sikerült elfogni. A vádlottak száma is nőtt, a büntetőügyek egyesítése folytán ugyanis további 12 vádlottal szemben folyt az eljárás, mely így már rekordszámú, 290 vádlottat jelentett. Megközelítőleg 80–90 vádlott elköltözése is megnehezítette az eljárás lefolytatását, ezek a személyek ugyanis lakásukat üresen hátrahagyva Kanadába költöztek, akiket szintén elfogatóparancs alapján fogtak el vagy Kanadából kitoloncolva kényszerültek hazatérni Magyarországra.

A tények

  • 57 védő vett részt az ügyben
  • 162 tárgyalási napot tartott a bíróság
  • 290 vádlottat, 241 tanút hallgattak ki
  • 18 000 oldal tárgyalási, valamint 42 000 oldal nyomozati anyag keletkezett
  • 131 925 569 forint volt a büntetőeljárás során a kirendelt védői díj, a szakértői díj, a tanúdíj
  • 5 órán át tartott az ítélethirdetés és a rövid indoklás
  • 2000 oldalnyi az írásba foglalt ítélet


  • Fészekrakók: lesz-e jogerős ítélet egy évtized alatt?

    Miskolc - A Debreceni Ítélőtáblánál pattog a lakásvásárlási hitelek kijátszása miatt 2008-ban indult per labdája.

     

     

    Az ítélőtáblára megy a „fészekrakó” ügy

    Miskolc - A fővádlottak és védőik fellebbeztek a büntetés enyhítése érdekében. Folytatódik a „fészekrakó” per.

     

     

     

    Elítélték a "fészekrakós" ügy vádlottjait Miskolcon

    Miskolc - Ügyvédet, banki alkalmazottat, értékbecslőt ítélt többek között börtönbüntetésre a Miskolci Törvényszék csütörtökön, nem jogerősen az úgynevezett fészekrakós ügyben, amelynek csaknem kétszáznyolcvan vádlottja volt.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában