Helyi közélet

2016.11.28. 09:30

Legyen házuk, kabátjuk!

Miskolc - A téli hidegben jobban kell figyelnünk házi kedvenceinkre is.

Miskolc - A téli hidegben jobban kell figyelnünk házi kedvenceinkre is.

A hajnali mínuszok jelzik, hogy közeleg a tél. A zordabb évszakban nemcsak magunk és gyermekeink egészségére kell jobban ügyelnünk, hanem kedvenc állatainkéra is.

Ha a kutya éhes, adjunk neki naponta többször enni. Dr. Kiss Kornél

– Különös figyelmet igényelnek a kutyusok – tudtuk meg dr. Kiss Kornéltól, az Újdiósgyőri Állategészségügyi Központ állatorvosától. – Sokan nem tudják, hogy a téli hidegben a kutyák táplálékigénye háromszor annyi, mint egyébként. Ha a kutya éhes, nyugodtan adjunk neki naponta többször enni, hiszen az elfogyasztott táplálékból tud hőt termelni. A házi koszton tartott kutyusoknak jólesik ilyenkor egy kis langyos vagy meleg leves, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen forró, mivel a kutyák habzsolva esznek, így a túlságosan meleg étel megégetheti a szájukat, nyelvüket.

Az állatorvos felhívta a figyelmet: kedvencünk ivóvizét folyamatosan ellen­őrizzük, hiszen az a nagy hidegben megfagyhat.

Jó a szigetelés

Télen az is fontos, hogy kutyusunknak legyen jó búvóhelye, menedéke. Ma már sokan szigetelik a kutyaházat, de az is segíthet, ha a ház ajtaja elé valamilyen anyagot szögelünk, ez megvédi kedvencünket a széltől. Lehet a házat alulról is szigetelni szőnyeggel, ronggyal, de ezt érdemes leszögelni, mert a kutyák szeretik a rongydarabokat kihúzni a házukból.

A lakásban tartott rövid, vékony szőrű kutyák nem szeretnek sokáig a szabadban tartózkodni. Ha levisszük őket sétálni, érdemes rájuk kutyakabátot adni, lehetőleg vízhatlant – figyelmeztet dr. Kiss Kornél.

Engedjük be!

Megtudtuk, a macskákat nem kell félteni, ügyes állatok, akár az atomtámadást is túlélik, fogalmazott viccesen az állatorvos. De télen számukra is szükség van valamilyen búvóhelyre. Nappal néhány órára vagy estére engedjük be őket a melegbe! A kalitkában vagy terráriumban tartott, bent élő állatok jól érzik magukat télen is a lakásban, hiszen ők a meleget szeretik.

Azonban ügyeljünk arra, hogy ha szellőztetünk, ne legyenek az ablak közelében, és természetesen ne tegyük a kalitkát vagy a terráriumot a radiátor tetejére sem. A bent tartott állatokat ugyanúgy etessük télen is, mint az év többi évszakában, tanácsolta a szakember.

ÉM-HE


Jó tanácsok állattartóknak

  • A magyarországi éghajlati viszonyok között tapasztalható téli hőmérséklet többnyire nem okoz jelentős problémát háziállatainknak, néhány extrém hideg éjszakától és hajnaltól eltekintve. A természet bölcsessége révén a téli hideg nem egyik pillanatról a másikra áll be, a megfelelően táplált háziállatok az ősz során a fokozatosan csökkenő hőmérséklettel párhuzamosan téli bundát növesztenek.
  • A hideggel szembeni érzékenység természetesen változó, egyes állatok nem tarthatók télen a szabadban.
  • Kertben, szabadban tartott háziállatok esetében célszerű elkülönített helyet biztosítani számukra.
  • Téli időszakban célszerű a szabadban tartott állatok fejadagját megemelni, kalória- és zsírdúsabb táplálékot biztosítani, ugyanis a testmelegük fenntartásához több energiát igényelnek.
  • Szilveszterkor gondoskodni kell arról, hogy háziállatunk biztonságban érezze magát és ne legyen lehetősége a petárdák, tűzijátékok hallatán kárt okozni önmagában és a környezetében.
  • Forrás: Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában