Helyi közélet

2016.11.04. 08:37

Kórházak, iskolák és az Államkincstár is tartozik

Borsod-Abaúj-Zemplén - Növekedett a költségvetési szervek tartozás­állománya a legfrissebb adatok szerint.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Növekedett a költségvetési szervek tartozás­állománya a legfrissebb adatok szerint.

Közzétette a Magyar Államkincstár a szeptember 30-ával aktualizált, az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozás­állomány összegét. Eszerint az intézmények 74,9 milliárd forinttal tartoznak, amely egyenlegében 3,6 milliárdos növekedést jelent az előző hónapihoz képest.

Az egészségügy az élen

Az összes tartozásból 30 nap alatti 20,8 milliárd forint, 30 és 60 nap közötti 13,3 milliárd forint, 60 napon túli lejáratú 40,6 milliárd forint. A legnagyobb tartozásállomány 58,6 milliárd forint az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel. Beleértve a járó- és fekvőbeteg-szakellátás intézményeit, az egészségügyi ágazati háttérintézményeket, valamint a klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézményeket is. A MÁK adatai szerint gyakorlatilag a teljes összeg a szállítókkal, szolgáltatókkal szemben áll fenn.

Húsz intézmény tartozik az egészségügyiek között több mint egymilliárd forinttal. A sort a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ vezeti 3,407 milliárddal, ami 250 millióval több az előző havinál. Kétmilliárd felett van a Békés megyei központi – ők majd 500 millióval csökkentették a tartozásukat az előző havihoz képest –, illetve Jász-Nagykun-Szolnokból a Hetényi és Debrecenből a Kenézy.

Megyénkben is van

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház 963 millió forinttal szerepel a listán, amely 21 millióval több az augusztusihoz képest és amellyel a legtöbb adóssággal rendelkező megyei intézmény. A Sátor­aljaújhelyi Erzsébet Kórház 115-ről 135, a Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktató Kórház 115-ről 124, az ózdi Almási Balogh Pál Kórház 244-ről 249 millió forintra növelte a tartozását egy hónap alatt. Míg az edelényi Koch Róbert Kórház és Rendelőintézet eltüntette a mindössze egymillió forintos tartozását, így jelenleg nekik már nincs elszámolnivalójuk beszállítóval vagy szolgáltatóval.

A kórházakon túl

379 millió forintos tartozása van a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szociális, Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatnak, amit 340-ről tornáztak fel, és 17 millióval tartozik a Miskolci Egyesített Szociális és Gyermekvédelmi Intézmény.

Az oktatás területén is találunk tartozókat, a Miskolci Egyetem 8-ról 5 millióra csökkentette, a Szerencsi Szakképzési Centrum 4-ről 5-re növelte, míg a Tokaji Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium 3, a Serényi Béla Mezőgazdasági Szakképző Iskola Putnokon pedig 7 millió forinton tartotta az adósságát.

De a tartozók között van a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság 27 millióval, amit 15-ről növeltek egy hónap alatt, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 24 millióval, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal 6, míg a Miskolci Törvényszék 1 millió forinttal.

Még ők is

Az igazán meglepő, hogy a listán több minisztérium igazgatását, a Miniszterelnökséget, több kormányhivatalt, szinte az összes megyei rendőr-főkapitányságot és katasztrófavédelmi igazgatóságot is megtaláljuk. Illetve olyan intézményeket, mint a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, az MTA több kutatóközpontja vagy éppen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a listát összeállító Magyar Államkincstár is.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában