Helyi közélet

2016.11.10. 16:14

Hét céggel szerződött a Miskolci Egyetem

Sátoraljaújhely - Duális képzési szerződéseket írtak alá zempléni cégek és a Miskolci Egyetem.

Sátoraljaújhely - Duális képzési szerződéseket írtak alá zempléni cégek és a Miskolci Egyetem.Egyre biztosabbnak látszik, hogy beindul a Miskolci Egyetem sátoraljaújhelyi székhelyű közösségi felsőoktatási képzési központja. Ennek újabb eseményeként szerdán délelőtt a Sátoraljaújhelyi Városháza dísztermében kötött duális képzésekről szóló szerződést hét zempléni céggel a Miskolci Egyetem.

Az egyetem küldetése: a térség lakossága a régióban maradjon. prof. dr. Torma András

Örömteli napok

– Számunkra ezek örömteli napok, amelyek a Miskolci Egyetemmel telnek – mondta Szamosvölgyi Péter, Sátor­aljaújhely polgármestere. – Ez egy újabb mérföldkő, de messze nem mondhatjuk el, hogy a munka végére értünk.

Ugyancsak jelentős állomás volt az, amikor a Miskolci Egyetem oktatói, vezetői felkeresték a helyi és környékbeli középiskolákat, hogy közvetlen tájékoztatást adjanak a várhatóan 2017-ben beinduló gépészmérnöki és védőnői képzésekről. A visszajelzésekből tudom, a végzős diákok körében nagy az érdeklődés, hiszen egyrészt olyan szakmákról van szó, amelyekben könnyű elhelyezkedni, ráadásul egy diáknak könnyebbség, ha nem az otthonától távol kell folytatnia felsőfokú tanulmányait. Csak bízni tudunk abban, hogy nem csupán a jelentkezők, de a felvettek száma is jelentős lesz majd.

Itt tartani

– Számomra mindig öröm Sátoraljaújhelybe jönni, hiszen jogi pályám elején is szinte hetente megfordultam ebben a városban – mondta prof. dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora. – Most már végleg kijelenthetjük, egymásra talált a Miskolci Egyetem és a sátor­aljaújhelyi önkormányzat. Egy hatalmas közös munka közben vagyunk. Alapvetően úttörők is vagyunk a kihelyezett képzési pont létrehozásában. Már akkor elkezdtük a közös munkát, amikor ennek a jogszabályi háttere még nem is létezett, csak a szándék volt meg arra, hogy ilyen képzési pontok létesüljenek a jövőben. A folyamat akkor indult meg igazán, amikor 2015-ben a jogi háttér is megteremtődött. A Miskolci Egyetem küldetése, hogy a térség lakossága a régióban maradjon. Ehhez az is kell, hogy olyan képzési formákat ajánljunk a hallgatóknak, hogy ne kelljen az ország más régióiba menniük tanulni, hiszen a tapasztalatok azt mutatják, ilyenkor kevesen térnek vissza.

– Országos jelentőségű esemény részesei vagyunk – mondta dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem általános rektorhelyettese. – Az egyetem feladata, hogy reagáljon a társadalmi, szociális és kulturális változásokra, amelyek a régiónkat is érintik. A sátor­aljaújhelyi képzési pont létrehozásával azt segítjük elő, hogy az itt élő fiatalok ebben a régióban is maradjanak és itt teremtsenek egzisztenciát maguknak.

Egyelőre egy

– Egyelőre egy hallgatóval kívánunk szerződést kötni – mondta Lakatos István, a Zemplén Vízmű Kft. ügyvezető igazgatója. A cégünknek speciális mérnökökre mindig szüksége van és lesz. Ha a későbbiekben már látjuk, milyen képzést kapnak az újhelyi egyetemisták, akkor nem kizárt, hogy emelni fogjuk a duális képzésben részesülő leendő mérnökeink számát.

A duális képzési forma

A duális képzési forma olyan, a felsőoktatás és a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló speciális gyakorlatorientált felsőoktatási képzés, amely során a hallgatók már egyetemi éveik alatt részletes ismereteket szereznek a munka világáról, képzési idejük alatt közvetlenül megismerhetik és részesévé válhatnak a munkafolyamatoknak, valamint a hagyományos képzésekhez képest jóval több időt tölthetnek a szakmai kompetenciák gyakorlásával.

A duális képzés során az elméleti képzés az iskolában, míg a gyakorlati képzés a felsőoktatási intézménnyel együttműködő vállalkozásnál folyik.

A hallgatók közel ugyanannyi időt töltenek a vállalatnál, mint a felsőoktatási intézményben, és a teljes tanulmányi időre – hallgatói munkaszerződéssel – juttatást kapnak.


A cégek

Az alábbi zempléni cégek kötöttek együttműködési megállapodást a Miskolci Egyetemmel:

  • CERTA Kft.
  • Continental Dohányipari Zrt.
  • Fraisa Hungária Kft.
  • Prec-Cast Kft.
  • Refratechnik Hungária Kft.
  • ZÉG Kft.
  • Zempléni Vízmű Kft.

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában