Helyi közélet

2016.11.17. 08:08

Építményadó Miskolcon - Most akkor kinek kell fizetni?

Miskolc - Az adóosztály vezetőjét kérdeztük az építményadóról.

Miskolc - Az adóosztály vezetőjét kérdeztük az építményadóról.

Hogy is van ez az építményadó? Kinek kell fizetnie és kinek nem? Hogyan érhetjük el az adómentességet? Jogszerű vagy sem a miskolci rendelet módosítása? Többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ az októberi, miskolci testületi ülés óta. Akkor fogadták el ugyanis a képviselők az építményadóról szóló rendelet módosítását: e szerint, akinek miskolci ingatlanja van, de életvitelszerűen nem tartózkodik a városban, annak év elejétől építményadót kell fizetnie.

Miskolcon az életvitelszerűségen van a hangsúly. Képes Lóránt

Különféle esetek

A hírre több olvasónk is lapunk segítségét kérte. Különféle esetekkel kerestek meg minket, érdeklődve, nekik kell-e majd fizetni. Ezek közül az egyik egy egyetemista volt, akinek családja vett ingatlant az Avason. A lakás a szülők nevén van, de ők nem élnek Miskolcon, így tartanak attól, jövőre adózniuk kell.

A másik eset egy nyugdíjas volt, akinek csupán haszonélvezeti joga van a lakásán, de az ingatlant a lánya nevére íratta, aki viszont a fővárosban él. (Ilyen jellegű panasszal több esetben is megkeresték lapunkat.)

Volt egy harmadik példa is, egy kétgyermekes család, akik két éve Miskolcról kiköltöztek vidékre, hiszen csak ott tudtak számukra elérhető áron családi házat vásárolni. Lakótelepi ingatlanjukat azonban megtartották, és most attól félnek, jövőre fizetniük kell, hiszen lakcímük már nem miskolci.

Mikor van megoldás?

A fenti esetek kapcsán megkerestük a miskolci önkormányzat adóosztályának vezetőjét, Képes Lórántot, aki elmondta, náluk is többen érdeklődnek, és hasonló témakörben kérik a segítségüket.

– A nyugdíjas esetére azt tudom mondani, ha haszonélvezeti joga van az ingatlanon, akkor nem kell építményadót fizetnie – hangsúlyozta az osztályvezető. – Hiszen ő életvitelszerűen Miskolcon él, és ez kap hangsúlyt a rendeletben. A helyi adókról szóló törvény vonatkozó rendelkezése alapján az adó alanya az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog jogosultja is.

– Az egyetemista fiú kapcsán is van megoldás. Ha az egyetemista fiú ajándékozással tulajdonos lesz, vagy haszonélvezeti jogot alapítanak a részére, akkor ő lesz az adó alanya, így adómentességet élvez, hiszen egy lakás esetében (ha nem több tulajdonos van) egy adóalany lehetséges.

A kétgyermekes családnak azonban nem tudott jó hírrel szolgálni. Persze felvetette, hogy ők is bejelentkezhetnek Miskolcra, de miután jeleztük, hogy ezzel a lehetőséggel nem élnének, mert a vidéki településen számos kedvezményre jogosultak, elmondta, akkor az ő esetükben valóban adóköteles lesz a miskolci ingatlan. Azt is megtudtuk, az építményadó a törvények alapján önbevalláson alapul majd, azaz a hivatal nem küld határozatot, hanem mindenkinek magának kell jeleznie 2017. év januárjában, hogy van-e adóköteles miskolci lakása, háza. A bevallás beküldése után küldi az adóhatóság a határozatot.

Mi a véleménye arról, hogy a Kúria egyszer már – a terézvárosi önkormányzat esetében – jogsértőnek talált egy hasonló rendeletmódosítást? – kérdeztük.

– A Terézvárosban állandó lakcímhez kötötték, nálunk a hangsúly az életvitelszerűségen van. Ugyanez már működik Egerben, Pécsen is – válaszolta az adóosztály vezetője.

ÉM-NSZR



Építményadó Miskolcon: ösztönző vagy büntető rendelet?

Miskolc - A lakás a gyerekek nevén, de ők a fővárosban vagy külföldön élnek.

 

 

Jogos vagy sem az új építményadó Miskolcon?

Miskolc - Kaptunk egy levelet, ami szerint az építményadó rendeletének módosítása nem törvényes.

 

 

Építményadó Miskolcon - Máshol kedvezmény van, nem pedig pluszadó

Miskolc - Az ingatlantulajdonos, aki életvitelszerűen nem él Miskolcon, fizetni fog.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában