Helyi közélet

2016.11.11. 20:27

Életmentő ötletek az utakon: ruha és cipőfűző jelez, ha jön az autó

Budapest, Hajdúnánás, Miskolc - Magyarországról indulhat világhódító útjára egy ötlet, amely ha megvalósul, életeket menthet.

Budapest, Hajdúnánás, Miskolc - Magyarországról indulhat világhódító útjára egy ötlet, amely ha megvalósul, életeket menthet.

Olyan okos jelzőrendszer kidolgozásán fáradoznak a szakemberek autósok és gyalogosok közt, amellyel biztonságosabbá válhat a közlekedés az utakon. Erről és más témáról rendeztek a héten tudományos ötletparádét Budapesten. A világ minden pontjáról érkezett kreatív fiatalok között, két Kelet-magyarországi ifjú gondolkodó is helyet kapott.

A közúti balesetek száma évente igen magas hazánkban, ezért is gondolta úgy az IT Services Hungary (ITSH) csapata, hogy kidolgoznak egy olyan módszert, amely világszabadalom lehetne, s jelentősen csökkentené a balesetek, illetve halálesetek számát. Jason Romeyko, világhírű innovátor tartott az elképelésekről rövid ismertetőt a sajtó munkatársainak:

-Talán meglepő, de a legtöbb baleset azért történik, mert a gyalogosok nem hallják meg a közeledő járművet – mondta. – Különösen a fiatalokra érvényes ez, akik zenét hallgatnak menet közben vagy az okostelefonjaikon játszanak, beszélnek, és nem figyelnek a forgalomra. Kidolgoztunk egy jelzőrendszer autós és gyalogos közt, amely világújdonságnak számít, hiszen inkább az autósok vannak ellátva érzékelő szenzorral, de az se figyelmeztet a gyalogos érkezésére. Szürkületben, amikor romlanak a látási viszonyok, még rosszabb, veszélyesebb a helyzet. Tervezzük olyan ruhák készítését, amelyek fényt és hangot bocsájtanak ki egy bizonyos zónán belül vagy vibrálnak, ha közeledik az autó. Az egyik innovátorunk például kitalálta azt is, a telefonnal játszó, lefelé néző sétálók számára, hogy még a cipőfűző is jelezze a veszélyt! Emellett intelligens járdák kiépítésén is fáradozunk, fényt bocsájtanának ki a gépjármű közeledtével…

A szakemberek az autók és a gyalogosok adatainak összehangolásán fáradoznak jelenleg, úgy tervezik, hogy jövőre már nagy előre lépés lesz és kaphatók lesznek az „okos” ruhák, illetve cipőfűzők biztonságunk érdekében, s akkor talán a baleseti statisztikák is javulnak Magyarországon. A szabadalmat az egész világra kiterjesztenék.

Ebben a csapatban munkálkodik a miskolci Harsányi Réka, aki 1999-ben érettségizett az Avasi Gimnáziumban, majd média designer szakon szerzett diplomát.

-Nagy megtiszteltetés, hogy a cég meghívott engem is a tíz legjobb ifjú innovátorok közé, ahol sokat lehet tanulni és talán az én ötleteim is hozzájárulnak, hogy még biztonságosabb világban éljünk – mondta.

Cseh József vegyészmérnök, Hajdúnánásról érkezett, ő pedig társaival az újra hasznosított műanyag térburkolók energiatermelő funkcióját kutatja, illetve dolgozza ki.

-Ez a kreatív csapat még sok meghökkentő ötlettel próbál segíteni az embereken – tette hozzá.

T.L.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában