Helyi közélet

2016.11.03. 09:21

Cukorkaárus és vurstli a temetőknél

Felsőzsolca, Miskolc - Olvasóink nem tartják méltónak, ha vidámparkhoz hasonlít a sírkert környéke.

Felsőzsolca, Miskolc - Olvasóink nem tartják méltónak, ha vidámparkhoz hasonlít a sírkert környéke.

Az elmúlt hétvége az emlékezés hétvégéje volt, virágot, mécseseket vittünk ki elhunyt szeretteink sírjához. Azonban nem mindenhol volt zavartalan az emlékezés. Egyik olvasónk a következő sorokat jegyezte be az Észak-Magyarország Facebook-oldalára: „Én a férjemmel a felsőzsolcai temetőben jártam, és elborzadva láttuk a cukorkás kirakodóbódét! Egy kicsit morbid, nem? Ilyet még nem láttam. Legközelebb körhinta meg diszkó is lesz?”

Jövőre csak kegytárgyakra adunk engedélyt. dr. Tóth Lajos

Megkérdeztük erről a város polgármesterét, dr. Tóth Lajost, aki lapunknak elmondta: valóban adtak ki engedélyt a kereskedőnek kegytárgyak és édesség árusítására.

– Sajnálom, ha ez valakit zavart, az olvasónak igaza van abban, hogy édességet árulni nem a temetőnél kell. Jövőre valószínűleg úgy adunk engedélyt, hogy csak kegytárgyakat kínálhasson az illető kereskedő – fogalmazott a polgármester. Hozzátette: egyébként Felsőzsolcán rendben zajlott az ünnepi hétvége. Senki nem szólt neki, hogy zavarta volna a cukorkaárus – fogalmazott a polgármester.

Minden évben

Egy miskolci olvasónk pedig körhintát is látott november 1-jén a Mindszenti temető közelében.

A temető gondnokától, Dvorszki Bélától azt tudtuk meg, hogy a körhintás 15 éve minden évben ilyenkor jelenik meg a környéken.

– Az azonban messze van, két széles járda és egy négysávos út választja el a sírkertet a vurstlitól. Mivel nagy a távolság, én ebben nem látok semmiféle kivetnivalót. Mindig lesznek olyan emberek, akiknek valami nem tetszik – jegyezte meg a gondnok.

Kérdeztük a miskolci önkormányzattól, hogy szabályozza-e valamilyen városi rendelet a temetők környéki vállalkozásokat, szolgáltatásokat, de választ egyelőre nem kaptunk. A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi törvényben csak annyit találtunk: „A temető tulajdonosának feladata a temető kegyeleti méltóságának őrzése.”

ÉM-HE


"Ilyenkor megpihen az ember szíve…"

Királyhelmec, Sátoraljaújhely, Miskolc - Mindenszentek kapcsán Miskolc mellett Sátoraljaújhelyen és a felvidéki Királyhelmecen is beszélgettünk olvasóinkkal.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában