Helyi közélet

2016.11.24. 09:37

Avas szálló: Esztelenség veszni hagyni

Miskolc - Az egykori Avas szálló épületéért aggódnak civilek is, úgy vélik, szemünk előtt megy tönkre.

Miskolc - Az egykori Avas szálló épületéért aggódnak civilek is, úgy vélik, szemünk előtt megy tönkre.

Meg kell menteni! – így kezdődik a Miskolcról szabadon Facebook-csoport bejegyzése. Egy fotót is csatoltak hozzá, ezen a régi Kossuth mozi homlokzata látható, az eredeti Filmszínház felirattal. A képen még azt is olvashatjuk: Új filmeket adnak a régi mozikban. Pedig már jó ideje nem adnak új filmeket, sőt már a régi mozikat – a Kossuthot és a Hevesy Filmklubot – sem találjuk. Helyükön ki tudja, mi van, ugyanis csak kívülről láthatjuk az épületet, onnan pedig romnak tűnik.

De nem csak nekünk, hiszen a Facebook-csoportban is azt olvashatjuk: „Miskolc egykori Kossuth mozija, ami még korábban Avas szállóként üzemelt, kifosztott, elhanyagolt állapotban, a belváros szívében a szemünk előtt megy tönkre. Folyamatosan romlik az állaga. Esztelenség veszni hagyni a patinás épületet, ami most ismét eladó…”

A hangsúly pedig az isméten van, hiszen tavaly tavasszal is eladó volt, ekkor vásárolta meg – 150 millió forintért – a miskolci önkormányzat. Dr. Kriza Ákos polgármester büszkén jelentette be, újra a város tulajdonába került az épület. Majd idén nyáron kiderült, az épületet árulja a MIK Zrt., közel hatszázmillió forintért. Amikor a várost a miértről kérdeztük, és arról, van-e érdeklődő, az volt a válasz: „Az Avas szálló értékesítése, jövőbeni hasznosítása üzleti ügy. Az önkormányzat érdekeinek védelme miatt és a partnerek beleegyezése nélkül folyamatban lévő ingatlanértékesítésről nem kívánunk nyilatkozni.”

A CineFest kapcsán azonban Bíró Tibor, a Cine-Mis Kft. ügyvezetője azt vetette fel egy interjúban: „Bízom benne, hogy pár év múlva a hányatott sorsú Avas szálló valamilyen formában megújul, így méltó helyszíne lenne a fesztiválnak.” Erre az önkormányzat annyit reagált: „Az épület adottságai lehetővé teszik, hogy az Avas szálló a CineFest otthona legyen, ez a majdani üzemeltetővel történő megállapodás kérdése. De ez teoretikus kérdés, hiszen egyelőre még az értékesítési folyamat sem zárult le.”

Bemehetünk?

Most, hogy a közösségi oldalon újra téma volt az egykor szebb napokat látott épület, újra megkerestük az önkormányzatot, illetve a MIK Zrt.-t. Érdeklődtünk az állagmegóvásról is: jön a tél, a város mit tesz annak érdekében, hogy ne romoljon tovább az épület állapota? Valamint kíváncsiak voltunk arra is, amíg nincs vevő, nem lehet-e valamilyen módon hasznosítani az egykori Avas szállót. Ez a kérdés azért merült fel, mert az egyik operafesztivál alatt romkocsmaként már üzemelt az épület földszinti szintje. De tudni szerettük volna, mi változott azzal, hogy a városé az épület. Ez azért fontos kérdés, mert kívülről nem látni jelentős változást, de akkor mégis miben jelent többletet a mostani helyzet. Illetve felvetettük, szeretnénk bejutni az egykori szállóba, hogy megnézzük, bent milyen állapotok vannak.

Pásztor Imre, a Miskolc Holding Zrt. kommunikációs igazgatója a következő választ adta: „Az Avas szálló állagmegóvásáról a MIK Zrt., ahogy eddig is, ez után is gondoskodik. Amint az épülettel kapcsolatban érdeklődésre számot tartó esemény történik, tájékoztatást adunk.”


  • „Az épület kálváriája korábbi időkre nyúlik vissza. Egyik vezetés sem oldotta meg.”
  • „Én jártam a Kossuth moziba, a Fapadosba, a Jerevánba, még a 70–80-as években jól működött. Viszont a városnak egy kultikus pontja volt. Olyan, mint ahogy hagyták lerohasztani az Avasi kilátót. Még emlékszem, hogy nyaranta az Avasi kilátó mellett működött a Panoráma söröző, ami sátortetős volt, élő zenével.”
  • „Rémálom. Ha nem látom, el nem hiszem, hogy ilyen megtörténhet. Fontos építészeti örökség, fáj látni, ahogy tönkremegy.”

  • Egyre elkeserítőbb állapotban van az egykori Kossuth mozi

    Miskolc - Valaha az egyik legszebb bálterem volt az országban, aztán az egyik legkülönlegesebb mozi, manapság pedig napról napra, egyre inkább válik az enyészeté. Így néz ki most az elhagyatott Kossuth mozi belülről.

     

    Patinás szállodaépületet vegyenek Miskolc belvárosában!

    Miskolc - Még mindig árulja az Avas Szállót a Miskolci Ingatlangazdálkodó (MIK) Zrt. Az épület ára: 601,3 millió forint.

     

     

    Miért akarja eladni a város az Avas Szállót?

    Miskolc - Hatszázmillió forintért hirdeti a MIK Zrt. Miskolc egykor patinás szállodáját.

     

     

     

    Nem létező szállodákhoz keresnek üzemeltetőt Miskolcon

    Miskolc - Elfogadta a bizottság a város közbeszerzési tervét, amelyben két, még nem létező szállodáról is szó van.

     

     

    Avas szálló - Már az utolsó pillanat után

    Miskolc - „Mindenki segítségét várnánk, sajnos a város költségvetésébe ezek a munkálatok nem férnek bele.”


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában