Helyi közélet

2016.11.15. 08:53

Albérlet, vagy saját lakást vegyünk?

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A panel-, illetve téglaépítésű lakások eltérő négyzetméterenkénti árakon vásárolhatóak meg.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A panel-, illetve téglaépítésű lakások eltérő négyzetméterenkénti árakon vásárolhatóak meg.

Egy munkalehetőség, összeköltözés, illetve a felsőfokú tanulmányok megkezdésekor gyakran felmerül a kérdés, hogy melyik alternatíva éri meg jobban: albérlet vagy saját lakás vásárlása. Az ingatlannet.hu elemezésében górcső alá vette a témát, megvizsgálva a jelenlegi lakáspiaci helyzetet az ország egyes területein.

A hazai lakáspiac helyzete

Az idei év első felében sem állt meg a hazai ingatlan­piac, tovább növekedett a lakásárindex, ezzel a drágulás mértéke a tavalyi utolsó negyedévhez viszonyítva nominálisan 7,6 százalékos, reál értelemben pedig 8,8 százalékos volt.

2015 első feléhez képest a lakásárak bővülésének üteme lassult, ebben az évben a hazai piacon a drágulás 1,9 százalékra csökkent a korábban tapasztalt 3–4 százalékról. Az ingatlanpiacon a panel-, illetve téglaépítésű lakások eltérő négyzetméterenkénti árakon vásárolhatóak meg, a panellakások szegmensében 35%-kal alacsonyabb átlagos Ft/m2 árakra lehet számítani, mint a téglaépítésűek piacán. 2015-ben a panellakások átlag­árai dinamikusabban – 65%-kal – bővültek, mint a téglaépítésűeké – 50% –, a változás azonban így is szembetűnő volt mindkét típus esetén. Idén egy lényegesen visszafogottabb emelkedés mutatkozott az ingatlanpiacon, a négyzetméterenkénti árak mindkét lakástípus esetén 9 százalékkal drágultak.

A kiadó albérletek átlagos négyzetméterenkénti árai a fővárosban a legmagasabbak – meghaladják a 3000 Ft/m2 árat –, ehhez képest egyes vidéki nagyvárosokban – Miskolc, Kecskemét – mintegy 50 százalékkal kedvezőbb átlag­áron bérelhetünk lakást.

Az utóbbi egy évben Sopronban kiemelkedő volt az albérlet­árak emelkedése, az országos szinthez viszonyítva Szegeden és Pécsen is megugrottak az árak.

Mennyi idő alatt térül meg?

A megtérülési idő kulcsfontosságú kérdés azok körében, akik lakásvásárlásban gondolkodnak, melynek meghatározásához példánkban egy 60 nm-es lakást veszünk alapul. Országos szinten egy téglaépítésű lakás átlagosan 24,5 millió forintért, egy panelépítésű pedig 16 millió forintért vásárolható meg. Az albérlet­árakban általában nem mutatkozik jelentős különbség a két ingatlantípus között, így 151 ezer Ft/m2 átlagos havi bérleti díjjal számolhatunk. Ebben az esetben a téglalakás megtérülési ideje 13,5 év, a panellakásé pedig kevesebb, mint kilenc, érdemes viszont megemlíteni, hogy eltérések mutatkoznak az ország egyes területei között. Míg a Budapesten eladó lakások megtérülési ideje az országos szinttel közel megegyező, addig Győrben mindkét típus esetén hosszabb idővel érdemes számolni – panellakás esetén 10,5 év, téglaépítésűnél pedig 14,5 év.

Ki kell emelni, hogy ezek a számítások durva becsléseket adnak, nem veszik figyelembe az esetleges felújítási, illetve a lakhatás során felmerülő egyéb költségeket sem.

Érvek a vásárláshoz

Amennyiben huzamosabb ideig – több évig – bérel lakást valaki, és előreláthatólag nem tervezi az adott város elhagyását, akkor a saját lakás vásárlása egy megtérülő alternatíva lehet, a döntés során azonban jelentős súlya van egyéb tényezőknek is (pl. mobilitás, nagyobb felelősségvállalás lakástulajdonosként). A befektetésként történő vásárlás esetén a folyamatosan változó ingatlanárak miatt érdemes átgondolni a döntést, ehhez azonban hozzátartozik, hogy a következő pár évben az elemzések szerint a hazai ingatlanpiac nem veszít lendületéből.

Főként ezekre kíváncsiak a vásárlók

Legyen feltüntetve az ár, állapot, szobaszám, fűtési mód – ezek a legfontosabb elvárások az online ingatlanhirdetésekkel kapcsolatban, derül ki az OTP Ingatlanpont és az NRC kutatóintézet felméréséből. Az ingatlanirodához fordulók alaposabb tájékoztatást, nagyobb lakáskínálatot, személyes ügyintézést várnak, illetve segítséget a papírmunkában. Végül pedig nem is azt az ingatlant veszik meg, ami miatt a közvetítőhöz fordultak.

A kutatás adatai szerint az eladási ár mellett az ingatlan állapotát, a szobák számát, a fűtés típusát szeretné mindenképpen megismerni az ingatlanpiaci vásárlók többsége, emellett sok fotót (47%) és alaprajzot (46%) szeretne látni a hirdetések mellett.

A megkérdezettek közel harmadának fontos még a komfortfokozat, az építés éve, a telekméret, a pontos helymegjelölés. A többi paramétert – mint például hogy banki ingatlanról van-e szó, vagy a terasz, parkolási lehetőség, panoráma információkat – legfeljebb minden negyedik eladó-vásárló tartja elengedhetetlennek a hirdetésekben.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában