Helyi közélet

2016.11.10. 21:20

Alaptörvény - Lázár: Magyarország csatába száll a bevándorláspárti politika megakadályozása érdekében

Budapest - Lázár János szerint Magyarország a december 16-án, az európai uniós csúcson "csatába száll", hogy a bevándorláspárti politikát megakadályozza.

Budapest - Lázár János szerint Magyarország a december 16-án, az európai uniós csúcson "csatába száll", hogy a bevándorláspárti politikát megakadályozza.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, a csatában fontos eszköz lett volna a magyar kormány kezében az alaptörvény módosítása, amit az ellenzéki pártok saját, pitiáner érdekeik miatt megakadályoztak. Ami ezután következik, azért az ellenzéket is terheli a felelősség - hangoztatta.

Hozzátette: kedden a Fidesz elnöksége megtárgyalta a helyzetet, jövő héten az igazságügyi miniszter javaslatot tesz a jogi helyzet tisztázására. A Fidesz-frakciónak és a párt elnökségének az az elvárása a kormánnyal szemben, hogy továbbra is kőkeményen küzdjünk az ország érdekeiért" - közölte.

A miniszter kitért arra is, hogy következő napok politikai próbálkozásaival és "kisszerű politikai akcióival" a kormány már nem tud foglalkozni, hiszen az alaptörvény-módosításának támogatására mindenkinek megvolt a lehetősége.

Lázár János össznemzeti ügynek nevezte a bevándorlás megállítását, szerinte az erről szóló vitában nagyon határozottan kell fellépni, hiszen "minden jel arra mutat, a bevándorlásnak kitett ország lehet Magyarország".

Szerinte ha lesz bevándorlás Magyarországra, akkor gazdasági visszaesés lesz, romlani fog az emberek életkörülménye és a biztonság is.

A miniszter azt mondta, a bevándorláspárti és bevándorlás ellenes politika talán "sorsdöntő csatája" lehet az Európai Tanács december 16-ai ülése. Ott két javaslat szerepel napirenden - ismertette - , az egyik, az Európai Bizottságé, amely meg akarja szervezni a bevándorlást. A másik, a szlovák javaslat, amelytől azt várják, hogy megállítsa a bevándorlást - tette hozzá.

Lázár János úgy értékelte, hogy most már nemcsak Magyarország és a visegrádi országok pesszimisták az EU-török megállapodás miatt, hanem az osztrákok is. Török vízum hiánya érdemben befolyásolja a megállapodás működését - mutatott rá.

Szerinte Ausztria világosan fogalmazott, az EU-török megállapodás nem válthatja ki az európai határok megerősítését, védelmét.

Az új osztrák kormány sokban járul hozzá ahhoz, hogy Európában a bevándorlás kérdését megoldják - hangsúlyozta.

Szólt azon német javaslatról is, hogy a Földközi-tengeren érkező migránsokat fordítsák vissza, szállítsák Tunéziába, Egyiptomba, ott táborokat létrehozva döntsenek az EU, hogy beengedi-e őket.

Szerinte ez a javaslat erősíti azt a magyar álláspontot, hogy a bevándorlást Európa határain meg kell állítani.

Nincs napirenden az alaptörvény ismételt módosítása a kvóta elleni fellépéssel kapcsolatban - válaszolta kérdésre. Kijelentette azt is: a módosítást nem támogatókkal kapcsolatban nem használná a hazaáruló szót, de kisszerűnek tartja, ha egy ellenzéki párt azt gondolja, hogy számára az a jó, ami a Fidesznek rossz.

Lázár János elmondta, az e-közbeszerzéshez hárommilliárd forintot, Makovecz Imre építész életművének gondozásához pedig hétmilliárd forintot biztosít a kormány 2016 és 2017-ben. Hozzátette: Sopron történelmi belvárosának rekonstrukciójára kétszer másfélmilliárd forintot és egy 1,8 milliárd forintos azonnali támogatást hagytak jóvá.

Közölte, gőzerővel zajlik a háttérintézmények megszüntetésével kapcsolatos munka; a kormány dönt majd a szövetkezeti hitelintézeti integráció hosszú távú stabil működéséről.

A miniszter azt mondta, a kormány jóváhagyta a fóti Károlyi István Gyermekközpont helyzetének rendezését. Az ott elhelyezett gyerekeknek - legyenek azok akár szülő nélkül Magyarországra érkezett bevándorlók vagy magyar állampolgárok - méltó elhelyezésben kell részesülniük, új, korszerű intézményben helyezik el őket - ismertette.

Kérdésre elmondta, hogy nem tervezik a bicskei Batthyány-kastély eladását, ahol gyermekotthon működik.

Szólt arról is, hogy nem tudnak több fizetést adni a közszolgálatban, de a szociális ágazat, illetve az önkormányzati tisztségviselők képviselőivel készek tárgyalni.

A Békés megyei madárinfluenzás esetekről azt mondta, emberi megbetegedés nem történt, a gazdasági kár mértékét még nem ismerik.

A kistelepülési polgármesterek fizetésének duplájára emelésével kapcsolatban született ötpárti megegyezésről közölte, a kormány még nem tárgyalta a javaslatot, de szerintük az összeférhetetlenségi szabályokat kellene először módosítani.

A 3-as metró felújításáról azt mondta: a 137 milliárd forintos támogatásról van kormányhatározat, a hatvanmilliárd forintnyi kezességvállalásról még nincs.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában