Helyi közélet

2016.10.21. 15:02

Videó: Csodaszép drónfelvételen a több mint 200 éves újmassai őskohó

Újmassa - Az ország egyik legjelentősebb ipari műemléke, a kohóban pedig 1867-ig folyt a termelés. 

Újmassa - Az ország egyik legjelentősebb ipari műemléke, a kohóban pedig 1867-ig folyt a termelés. Fazola Frigyes kohómérnök 1813-ban, Újmassán építette meg azt a kohót, amely ma már az ország egyik legjelentősebb ipari műemléke. A kohóüzemek munkájához, a hámorok működtetéséhez víztározót épített, ez a mai Hámori-tó. Az üzemeket 1847-ben meglátogatta István nádor, de járt itt Petőfi Sándor is, aki hangulatos írásban számolt be a látottakról. A termelés 1867-ig folyt Újmassán, a vaskohászat ezután áttelepült a Diósgyőr és Miskolc között fekvő területre, amely később Miskolc Diósgyőr-Vasgyár nevű városrésze lett.

Videó: Tóth Balázs.


Ózd - Vajon milyen volt az élet az Ózdi Kohászati Üzemekben, az 1980-as években? Ezt mutatja be a mostani képösszeállításunk.

Farkaslyuk - Páratlan videón az Ózdtól mindössze hat kilométerre fekvő település múltja és jelene.


Miskolc - Az 1930-as években, a frissen megépült Palotaszálló átadását követően Lillafüred egyre népszerűbb kiránduló- és üdülőhellyé vált. Már javában zakatolt a kisvasút, a Hámori-tavon pedig nemcsak csónakázni lehetett, hanem fürdőzni is. Sőt, a Palotaszálló prospektusaiban vitorlázási lehetőségeket is kínált a tavon. A vendégek cölöpökre épített strandfürdőben pancsolhattak 1932-1944 között. Képösszeállításunk a festői környezetben elterülő, hámori-tavi strandról.

Miskolc - Albrecht királyi herceg látogatása a vadregényes Bükk-hegységben fekvő Lillafüreden, melyet Európa egyik legszebb üdülőtelepévé fejlesztenek. Élet a lillafüredi tavon, kilátás a Miskolc-Lillafüredi Személyszállító Erdei Vasútról a Szinva kies völgyébe. Filmhíradó 1928. novemberéből.

Miskolc - Lillafüred festői környezetével, a Bükk égig érő fáival és vadregényes ösvényeivel már hosszú évtizedekkel ezelőtt is igen népszerű turistacélpont volt. Az 1930-as években a frissen megépült Palotaszálló még egészen újnak számított, a Hámori-tavon nemcsak csónakázni lehetett, de fürdőzni is, a kisvasút pedig már akkor is hatalmas kedvenc volt. Utazzon velünk az 1930-as évek Lillafüredére!

Miskolc - Most sport- és kalandpark, 30 éve még laktanya volt - így éltek Lillafüreden a kiskatonák a Zalka Máté laktanyában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában