Helyi közélet

2016.10.28. 09:05

Tudta? Metrót terveztek Miskolcra

Miskolc - Kiállítás nyílt a város legendáiról egyetemisták szervezésében. És még nincs vége.

Miskolc - Kiállítás nyílt a város legendáiról egyetemisták szervezésében. És még nincs vége.Kevésen múlt, hogy nem épült meg az ország első földalattijaként a miskolci metró évtizedekkel megelőzve a budapestit. Merthogy – valószínű, kevesen tudják a miskolciak közül – 1868-ban felmerült egy földalatti vasút terve, amely az épülő vasgyár és a vasút összekötésével áthaladt volna a város alatt.

Nem épült meg, így ma már csak legenda. Egy Miskolc számos legendája közül. (A miskolci metró legendájáról korábbi cikkünkben itt olvashatnak.)

A történetet nem is miskolciak, hanem néhány budapesti egyetemista elevenítette föl. Hogy hogyan? Csütörtökön este derült ki a Miskolci Galériában: ott nyílt ugyanis meg a kiállításuk Járat címmel.

Két féléven át

Hogy mi is ez a kiállítás? Szoboszlai Jánost, a Magyar Képzőművészeti Egyetem képzőművészet-elmélet tanszékvezetőjét kérdezzük, aki hamar átadja a szót tanítványának, Kormos Zsófiának.

A tanártól még megtudjuk, a Miskolci Galéria ez alkalommal mint gyakorlóhely működött, működik. Ide kellett megszerveznie a képzőművészet-elmélet szakos másodéves egyetemistáknak egy kortárs kiállítást, amelyre két féléven át készültek a hallgatók. Az ötlettől a megvalósításig minden a diákokat dicséri.

Milyennek látják?

– Annyit tudtunk először, hogy a Miskolci Galériában lesz a tárlat – mondja Zsófia, aki nem miskolci, sőt mi több, a 12 csoporttag közül egyikük sem az. – Mindnyájan elkezdtünk mindenfélét összegyűjteni Miskolcról, aztán összeültünk, átbeszéltük, és végül a legérdekesebb kutatási anyagnak a miskolci legendák, valamint Miskolc története ígérkezett. Az egyik lány talált rá a miskolci metró történetére, aztán jött a többi, a fehér kígyó vagy a 999. csizmadia legendája.

Kormos Zsófiától megtudjuk, a közös ötletelés eredményeként több művészt kerestek meg, egy részüknek már voltak kész, Miskolchoz kapcsolódó művei, más alkotások kimondottan az említett témakörhöz születtek. A tárlat végül a kiállított művek mellett bemutatja a miskolci, feltárt legendákat és magyarázatukat is.

Az alkotások közül néhányat említ is Zsófi, például Csáki László Bádogvárosát, amely a miskolci borospincerendszert dolgozza fel, vagy Sipos Eszter installációját, amelynek a láthatatlan gyár a témája.

Kérdezzük, nem miskolciként milyennek látják a várost.

– Nagyon barátságosak az itt élők – válaszolja Zsófi. Megtudjuk, a legendákra egyébként az interneten bukkantak rá, de itt jártukban meg is szerették a várost a tervezés-rendezés alatt.

A csütörtöki program azonban nem ért véget a megnyitóval. Később a közlekedési vállalat villamosremizébe hívták a vendégeket, ahol táncperformanszt mutattak be nekik. Szombaton is egész délutános programra várja az érdeklődő diákokat a kiállítás (Nagy rajzolás címmel a résztvevők megtervezhetik, lerajzolhatják a „miskolci metrót”), a jövő héten pedig, november 2-3-4-én is a tárlatra épül több program az egyetemisták szervezésében.

Mi is ez a Járat?

„A kiállítás a kortárs művészet eszközeivel reflektál a város valós, fiktív és lehetséges történeteire, a külső szem korlátaival és előnyeivel. Hogy látják ma különböző generációk művészei Miskolc múltját és jelenét – mit mutat magáról a város? És mikor lesz Miskolcon metró?” – így ajánlják a szervezők a tárlatot.

Résztvevő művészek:

40 labor, Bocsi Eszter, Csáki László, Fülöp Gergő, Gróf Ferenc, Gyuk Krisztina, Horváth Csaba Árpád, Kiss Botond, Lakner Antal, Moravszki Kata, Nagy Gergő, Sipos Eszter, Tettamanti Ádám

A kiállítás megtekinthető: 2016. november 26-ig, keddtől szombatig minden nap 9.00–17.00 között.

ÉM-HM


A miskolci metró legendája

Miskolc - Tegyük fel, hogy a stadionnál kisétálunk az Andrássy útra, lemegyünk a mozgólépcsőn, majd körülbelül 7-8 perc múlva felbukkanunk a Széchenyi utcán úgy, hogy közben nem átkozódtunk a reggeli csúcsforgalomban. Utópia lenne? Annyira nem, hiszen kicsin múlott, hogy ne legyen metrója a miskolciaknak.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában