Helyi közélet

2016.10.25. 12:59

Télen bringázni: na, még mit nem!

Miskolc - Télen kerékpározni? Sokak szerint őrültség, és való igaz, első hallásra nem tűnik túl csábítónak.

Miskolc - Télen kerékpározni? Sokak szerint őrültség, és való igaz, első hallásra nem tűnik túl csábítónak.

Azonban ha megfelelően felkészülünk, hamar kiderülnek a téli biciklizés örömei. Mielőtt nekivágunk, öltözzünk a téli biciklizéshez megfelelően! Nem kell nagyon vastagon felöltözni, hiszen pár perc tekerés után már bemelegszünk, és utána nehéz lesz leöltözni. Annyi réteget érdemes magunkra ölteni, hogy mikor kimegyünk, még éppen fázhatunk egy picit.

Maszkkal könnyebb

Figyeljünk a fejünk, kezünk, lábunk és ízületeink védelmére! Tipp! A torkunkat ügyesen védhetjük, ha beszerzünk egy maszkot. Vannak kifejezetten a szmog és hideg ellen szűrővel ellátott maszkok is. De érdemes beruházni térdmelegítőre is. Legyünk mindig jól láthatóak a rossz fényviszonyok miatt!

Ügyeljünk arra, hogy a kerékpár megfelelően fel legyen szerelve fényvisszaverőkkel és lámpákkal. Legyen sárvédőnk elöl és hátul, nehogy nyakig csapjunk magunkat a latyakos úton!

Érdemes a mozgó alkatrészeket és a féket rendszeresen ellenőrizni. Figyeljünk arra is, hogy csúszós körülmények között biztonságosabb a keréknyomást kicsit csökkenteni és a nyerget alacsonyabbra állítani! Ügyeljünk arra is, hogy könnyen megcsúszhatunk, mert a friss hó alatt akár csúszós jég is lehet!

A téli időszakban előnyt jelenthetnek a vastagabb gumis biciklik, melyeknél nagyobb a tapadási felület, így kevésbé csúsznak meg. Egyébként ha elfáradtunk, nyugodtan álljunk meg egy forró teára vagy kávéra. Ám ha nagyon durva az időjárás, számos tömegközlekedési eszközön engedélyezik ma már, hogy felvigyük rá kerékpárunkat. Különösen ügyeljünk az autókra, ugyanis a sofőrök kevésbé számítanak olyan elvetemültekre, akik még ilyenkor is bicikliznek! Nem árt, ha nem a legjobb bringánkat használjuk a téli közlekedéshez, mert a sóval, homokkal beszórt utak hamar tönkretehetik a gumikat, a váltót és a fékeket is. Ha lehetőségünk van, akkor hidegben tartsunk a biciklit (pl: garázsban), ne bent a szobában, ugyanis ha szobahőmérsékletből visszük ki hirtelen a hidegre, arra bizony a fék és a gumik is érzékenyebbek!

Otthon mindig alaposan takarítsuk meg kerékpárunkat, hiszen sok későbbi kellemetlenségtől és kiadástól megóvhatjuk magunkat!

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában