Helyi közélet

2016.10.29. 17:09

Saját szájíz szerint tölti

Mezőcsát - A szülei is foglalkoztak hízóval, és saját maga is tartott korábban. Arcok a megyéből: Lőrincz Mihály mezőcsáti festő-mázoló.

Mezőcsát - A szülei is foglalkoztak hízóval, és saját maga is tartott korábban. Arcok a megyéből: Lőrincz Mihály mezőcsáti festő-mázoló.

A Mezőcsát várossá nyilvánításának 25. évfordulóján tartott nagyszabású rendezvényen a kolbásztöltő verseny győztese, Lőrincz Mihály nem az élelmiszeriparban dolgozik, nem is vendéglátós, festő és mázoló a becsületes szakmája. Kolbásztöltéssel csak hobbiból foglalkozik. A szülei is foglalkoztak hízóval, és saját maga is tartott korábban, de bárki megkéri, szívesen segédkezik a disznóölésben. „Szúrok, vágok, a feldolgozásban is részt veszek” – foglalja össze. Nyertes kolbászkészítő receptje nagyon egyszerű, de hatásos „saját szájíz” szerint készül, magyarul kóstolgatással alakítja ki a végső ízharmóniát. Így a versenyre sem készültek extra, „edzőtáborral” társával, Kéméndi Attilával, aki segédként a fűszereket adagolta, illetve tekerte a kolbásztöltőt – rutinból dolgoztak. Hagyományos eredeti csáti ízesítésű termékkel indultak.

Kiváló alapanyagból

Ügyeltek arra, hogy friss, se nem túl zsíros, se nem túl száraz legyen a comb alapanyag. Ez azért fontos – tudjuk meg –, mert a füstölés után úgyis szárad, és kevésbé ízletes túl keményen. A fűszereknél például a paprikát saját maga készítette elő, frissen darálta, hogy „egészséges színe” legyen a kolbásznak. A városnapi versenyen tíz dekagramm sült kolbászt kellett felszolgálni a zsűrinek, saját körítéssel, a rendelkezésre álló idő bő két óra volt. Lőrincz úr az alapanyagok gondos kiválasztása mellett, a saját recept szerint készített káposztával töltött ecetes paprikával hódította meg a zsűri érzékszerveit. Valószínűleg az is jelentős súllyal esett a latba, hogy a verseny alapfeltételéül szolgáló – az esemény jelképéül szolgáló – bajusz is eredetiben állt rendelkezésre. A szakmai elismerésen túl egy bőséges ajándékkosár és egy egyedi „2016-ban enyém volt Mezőcsát Városnapjának legjobb kolbásza” feliratú kötény is járt az első helyezéssel.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában