Helyi közélet

2016.10.10. 16:48

Negyedszázada újra katolikus a Zárdaiskola

Mezőkövesd - Ebben az évben kettős jubileumot ünnepel a mezőkövesdi Szent István Katolikus Általános Iskola.

Mezőkövesd - Ebben az évben kettős jubileumot ünnepel a mezőkövesdi Szent István Katolikus Általános Iskola.

Alapításának kilencvenedik, újbóli egyházi fenntartásba kerülésének huszonötödik évfordulóját ünnepli a mezőkövesdi Szent István Katolikus Általános Iskola. A jubileumi évet megnyitó ünnepségen dr. Fekete Zoltán polgármester visszaemlékezett, hogy családja az iskolában végezte alapfokú tanulmányait, s visszaidézte azt is, amikor felvetődött, hogy újra a katolikus egyház fenntartásába adják az intézményt. Ő egy díszzászlót is átadott Nyeste István igazgatónak, aki az iskola történetét ismertette a diákokkal.

Nálunk nem csak az oktatás fontos, hanem a nevelés is. Nyeste István

Nagy szerepet játszik

Tállai András országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta, hogy az intézmény nagy szerepet játszik a település vallási életében is. A Közösségi Házban tartott ünnepségen a jelenlegi és a korábbi diákok adtak műsort, egyebek közt vicces iskolai életképeket mutattak be. Az ünnepség szentmisével folytatódott a Jézus Szíves Templomban, ahol dr. Ternyák Csaba egri érsek adott hálát az elmúlt évtizedekért.

– Egy ünnepségsorozatot kezdtünk, amely tanulmány-, rajz-, sportversenyekkel folytatódik. A programjaink is beépülnek a sorozatba, a jótékonysági bál, a többi esemény is. A végén tornabemutatóval, diáknappal zárunk júniusban – mondta el a tanévről Nyeste István igazgató.

Kifejtette: három célt szeretnénk megvalósítani, magas szintű tudást biztosítani, hogy a gyerekek megállják a helyüket szakmájukban, hivatásukban. Fontos az Istennel való kapcsolat megalapozása, ezt tudják majd kamatoztatni életükben, átsegíti őket a nehézségeken. Szintén fontos a hazaszeretetre való nevelés.

Az iskola népszerű a városban, több mint négyszáz diák jár az egykori „Zárdaiskolába”.

– Nálunk nemcsak az oktatás fontos, hanem a nevelés is, ahogyan ezt már kormányzati célként is megfogalmazták azóta – tette hozzá Nyeste István.

Bővítésre volna szükség

Az iskola 1926-ban nyitotta meg kapuit, de akkor még Szent József nevét viselte, s apácák tanították a gyerekeket (ezért is lett „Zárdaiskola” a beceneve). A szovjet front átvonulása idején szünetelt a tanítás, de 1946-ban újraindult. Az iskolát 1949-ben államosították, I. számú Általános Iskola, majd Petőfi Sándor Általános Iskola lett. 1991-ben lett újra katolikus iskola, akkor épült tornaterme, ebédlője. Az épületet már kinőtték, további bővítéseket szeretnének elérni.

ÉM-TB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában