Helyi közélet

2016.10.10. 17:09

Miskolci költségvetés: egyensúly vagy hiány?

Miskolc - Költségvetés, népszavazás: mindkettőt másképp értékelték jobbról és balról a legutóbbi miskolci testületi ülésen.

Miskolc - Költségvetés, népszavazás: mindkettőt másképp értékelték jobbról és balról a legutóbbi miskolci testületi ülésen.

Közel négy hónap után újra ülésezett múlt csütörtökön a miskolci testület. Olyan fajsúlyos kérdések kerültek a képviselők elé mint az idei év költségvetés korrekciója, valamint a Miskolc Holding Zrt., a MIK Zrt., a MIVIKÖ Miskolc Kft. és a Miskolci Városfejlesztési Kft. egybevonása. Természetesen a vasárnapi népszavazás is téma volt, dr. Kriza Ákos polgármester napirend előtti felszólalását is ezzel kezdte. Hangsúlyozva: amíg ő a város vezetője, egy migránst sem telepítenek Miskolcra.

Másképpen

De a költségvetést és a népszavazást is másképp értékelte a városvezetés és az ellenzék. Az előbbi kapcsán a Fidesz-KDNP-s képviselők elmondták: az idei büdzsét egyensúly és a hitelmentesség jellemzi, és az önkormányzat felelős gazdálkodást folytat. Mint fogalmaztak: nagyívű fejlesztésekre lesz lehetőség, 35 milliárd forint áll rendelkezésre, amiből folytathatják a Diósgyőri vár rekonstruk­cióját, megépülhet a tapolcai strand második üteme, és az ország legnagyobb ipari parkja is megnyílhat Miskolcon.

A szocialisták szerint azonban kétfajta költségvetés van, az egyiket a Fidesz-KDNP kapta, e szerint minden rendben van. Az MSZP azonban úgy értékelte: a város idei büdzséje „teljes bukta” gazdaságilag és társadalmilag is. A baloldal azt olvasta ki az előterjesztésből, hogy 7,3 milliárd forint a hiány, és 4,5 milliárd forint hitelt tervez a város.

„De üzenjük Brüsszelnek, hogy köszönjük a pénz! Ugyanis a miskolci költségvetés a fejlesztéseket uniós pénzre alapozza” – hangsúlyozták a szocialisták.

A Jobbik is hasonlóan értékelte a miskolci büdzsét, szerintük ez a Fidesz igazságbeszéde. Ők is kiemelték: a tervezett fejlesztések uniós pénzből, hitelből vagy éppen kormányzati támogatásból valósulhatnak meg. Éppen ezért feltették a kérdést: mi lesz, ha az unió elzárja a pénzcsapokat?

A népszavazást is többféleképpen értékelték a pártok. A Fidesz-KDNP szerint elsöprő győzelem volt, soha nem látott eredményt értek el a kormánypártok. A polgármester kijelentette: Miskolcnak fontos volt ez a népszavazás, ezért mentek el itt jóval többen voksolni, mint a megye más részein.

A baloldali ellenzék többször is elmondta, hogy a vasárnapi népszavazás érvénytelen volt. És kérdéseket fogalmaztak meg azzal kapcsolatban, hogy mennyi pénzből kampányolt az önkormányzat.

A Jobbik is azt emelte ki, hogy alacsony volt a részvételi arány, ráadásul emiatt úgy értékelték, hogy hazánk hátrányba kerülhet az uniós tárgyalásokon.



Összevontak több önkormányzati céget Miskolcon

Miskolc - Döntött csütörtökön a miskolci közgyűlés: a MIK Zrt., a MIVIKÖ Miskolc Kft., a Miskolci Városfejlesztési Kft. beolvad a Miskolc Holdingba.

 

 

Ülésezett Miskolc közgyűlése – 2016. október

Miskolc - Csütörtökön tartották az októberi testületi ülést Miskolcon. A Borsod Online olvasóit élőben tudósítottuk az ülésről.

 

 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában