Helyi közélet

2016.10.27. 09:26

Miskolc mit ad a turistáknak?

Miskolc - Számos kedvezménnyel várják a turistákat egy németországi kisvárosban. Ingyen utazásra, díjmentes korcsolyázásra jogosító kártyát adnak ajándékba a szállóvendégeknek. A kártyát a szállásadó adja, de – mint megtudtuk – a helyi önkormányzat fizeti annak költségeit. Ezután kíváncsiak voltunk, Miskolcra mivel csábítják a vendégeket.

Miskolc - Számos kedvezménnyel várják a turistákat egy németországi kisvárosban. Ingyen utazásra, díjmentes korcsolyázásra jogosító kártyát adnak ajándékba a szállóvendégeknek. A kártyát a szállásadó adja, de – mint megtudtuk – a helyi önkormányzat fizeti annak költségeit. Ezután kíváncsiak voltunk, Miskolcra mivel csábítják a vendégeket.

Európában kétféle turisztikai kedvezményrendszer alakult ki.

Amivel Miskolc csábítja a turistákat

Egy németországi kisváros szállodájában számos kedvezménnyel várják a turistákat. A szállóvendégek kaptak egy kártyát, ezzel ingyen vehették igénybe a helyi tömegközlekedést, a felvonót, valamint a városi jégpályát is díjmentesen használhatták. De ezeken túl is számos kedvezményes belépőre jogosította őket a szálláshoz járó kártya. Mindezt egyik olvasónk mesélte el, aki helyben tájékozódott is erről a vendégcsalogató szolgáltatásról és megtudta, a szálloda adja a kártyát, de a helyi önkormányzat állja a költségeket. A történet kapcsán felmerült, Miskolcon mivel várják a turistákat, mit kínálnak nekik, ha a városunkat választják utazási célpontként.

A városunkba érkező vendégeket a Miskolc Pass turisztikai kártyával várjuk. Nagy Júlia

Beépítve a szállásdíjba

– Európában kétféle turisztikai kedvezményrendszer alakult ki – kezdte Nagy Júlia, a MIDMAR Miskolci Idegenforgalmi Marketing Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője. – Az egyik típus, amikor a vendégek a szálláson a vendégéjszakáknak megfelelő időtartamú ingyenes szolgáltatásokra jogosító kedvezménykártyát kapnak. Ez általában mezőgazdasági térségekben, illetve olyan területeken elterjedt, ahol viszonylag kevés az attrakció vagy azok egymástól távol találhatók, így a szolgáltatóknak érdekük az attrakcióbelépő megfinanszírozása. Ezekben az esetekben az ingyenes szolgáltatásokat rejtve beépítik a szállásdíjba, illetve a csatlakozó turisztikai szolgáltatók fizetik meg reklámköltségként. Magyarországon ez a kedvezménytípus elsősorban a vendégéjszakák kifehérítésére szolgál, s mivel ezáltal az idegenforgalmi adóbevételek megugranak, az önkormányzatoknak érdeke az attrakciók pénzügyi kiesésének a megfinanszírozása.

„A másik kedvezménytípus elsősorban azokban a desztinációkban működik, ahol a vendégek viszonylag szűk területen, például egyetlen városon belül, sok-sok attrakcióból válogathatnak. Ebben az esetben a kedvezményt nyújtó kártya nem a szállásokhoz van kötve, hanem külön is megvásárolható, amely minden esetben tartalmazza a közösségi közlekedést, valamint a kiemelt attrakciókba való ingyenes belépést és számos százalékos kedvezményt. Miskolc a turisztikai kínálata alapján ezt a megoldást választotta” – sorolta az ügyvezető.

A városunkba érkező vendégeket a Miskolc Pass turisztikai kártyával várják. A 24, 48, 72, illetve 120 órás időtartamú kártyával 15 helyi attrakció – az összes fürdő, a Diósgyőri vár, a Lillafüredi kisvasút, a barlangok és a csatlakozó múzeumok – egyszeri alkalommal ingyenesen látogathatók, a közösségi közlekedés korlátlanul használható, valamint több mint 80 kedvezmény is igénybe vehető. A Smart QR-kód technológiára épülő kártyarendszer számos olyan kényelmi lehetőségeket biztosít a vendégek számára, amely Európa egyik legmodernebb turisztikai kártyájává teszi – fogalmazott Nagy Julianna.

Az egyik legmodernebb

– Természetesen a miskolci szállások a csomagajánlataikba is beépítik sok esetben az attrakciók kedvezményes díját, így például a Barlangfürdővel, a Diósgyőri várral és a Lillafüredi Állami Erdei Kisvasúttal is sok szállásadónak van közös csomagajánlata. Ilyen esetekben vagy benne van a csomagárban az attrakció díja vagy kedvezményesen kínálják a belépőt a vendégeknek – magyarázta a turisztikai szakember.

Nemcsak turistáknak jár kedvezmény

„Kiemelendő, hogy Miskolcon nemcsak a turisták, hanem a helyi lakosok számára is kínál kedvezményeket a város: két típusú kártyarendszerrel spórolhatnak a miskolciak, ha szeretnék felkeresni a város fürdőit és látnivalóit. A 365 napos Miskolc Pass kártya egy év alatt felhasználható, s 15 látnivaló egyszeri felkeresését teszi lehetővé, miközben számos kedvezményt is igénybe vehetnek a tulajdonosok a gyógyszertári kedvezménytől az éttermeken és üzleteken át egészen a benzindíj kedvezményéig. A 365 napos Miskolc Pass Kedvezménykártya az attrakciók ingyenes felkeresését nem tartalmazza, kizárólag százalékos kedvezményeket kínál, amellyel azonban a kártya rendszeres használatával éves szinten akár százezer forint is megspórolható” – sorolta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában