Helyi közélet

2016.10.21. 08:51

Jogos vagy sem az új építményadó Miskolcon?

Miskolc - Kaptunk egy levelet, ami szerint az építményadó rendeletének módosítása nem törvényes.

Miskolc - Kaptunk egy levelet, ami szerint az építményadó rendeletének módosítása nem törvényes.

A szakember, aki a levelet küldte, egy csütörtöki cikkünkre reagált, egészen pontosan arra, amiben azt írtuk: akinek miskolci ingatlanja van, de életvitelszerűen nem tartózkodik a városban, azaz a lakóhelye nem ide van bejelentve, év elejétől építményadót kell fizetnie. Erről, az építményadót érintő rendelet ilyen módon való módosításáról még októberben döntött a miskolci testület.

Mi a miskolciakat nem adóztatjuk." Koczák Szilvia

Régóta ismert az az elv…

A szerkesztőségünket megkereső adószakértő szerint szakmai körökben régóta ismert az az elv, amely szerint az adóalanyok közötti hátrányos megkülönböztetés törvényellenes. A szakember állítását egy 2015-ös határozattal támasztotta alá, amelyet a Kúria Önkormányzati Tanácsa, Budapest VI. kerületi önkormányzatának ügyében hozott. A terézvárosi önkormányzat ugyanis hasonló módosítást vezetett be az építményadó tekintetében, mint a miskolci hivatal. A Kúria pedig egyértelműen kimondta: törvényellenes.

A határozat indoklásában szerepel: „…az építményadó esetében az érintett önkormányzat nincs tekintettel az adófizetési kötelezettségben érvényesülő jogegyenlőségre… az adókötelezettség alóli mentesülés nem lehet az adóalany igazgatási jellegű nyilvántartásának függvénye.”

A legfőbb bíróság által megfogalmazottakból az is kitűnik, korábban is hoztak már ilyen esetekben hasonló döntést. Mint írják: „A Kúria Önkormányzati Tanácsának visszatérő megállapítása szerint: Vagyoni típusú adók, így az építményadó esetében az érintett önkormányzat nincs tekintettel az adófizetési kötelezettségben érvényesítendő jogegyenlőségre akkor, ha a vagyontömeg értékén és az adóalany teherbíró képességén túli szempontokat is értékel, így az adófizetési kötelezettséget az adóalany igazgatási szempontú lakhatásától teszi függővé.”

Nem mehet szembe

Az adószakértő azt is elmondta lapunknak, mivel helyi adóról van szó, az nem mehet szembe az Alaptörvényben megfogalmazott diszkriminációellenes elvekkel.

Mit tehetnek az érintettek? – kérdeztük. „Amint megkapják a rendeletmódosításról szóló határozatot, kérhetik a jogorvoslat elindítását. De azt gondolom, a kormányhivatalnak is el kell járnia az ügyben” – fogalmazott a szakember.

Természetesen megkerestük a témában a miskolci önkormányzatot is. Koczák Szilvia városházi szóvivő a következő választ adta: „Az építményadó bevezetése kapcsán nem az adóbevétel növelése a cél, az önkormányzat nem a miskolciakra veti ezt ki. A lakcímnyilvántartás adatai alapján miskolci lakosoknak nem kell fizetni akkor sem, ha több lakásuk van, de életvitelszerűen Miskolcon tartózkodnak. Összvárosi érdek, hogy Miskolc népességszáma ne csökkenjen, természetes, hogy a város szabályozókat is bevet ennek érdekében. Az építményadó egy ösztönző arra, hogy annak, akinek befektetése van üres ingatlanban, az lakjon ott, ahol a befektetése van. Tehát a tulajdonos és a vagyon legyen egy városban, mert akkor működik jól a tulajdon, ha nem gazdátlan. Akik pedig nem tagjai a közösségnek, csak használják a közösség előnyeit – például egy jó környéken befektetési céllal vesznek lakást nem miskolciként –, azok járuljanak hozzá a közösség költségeihez. A miskolci lakcím egyébként többféle kedvezménnyel is jár, már csak emiatt is érdemes megfontolni. Vannak olyan városok, amelyek a bevételnövelés céljából vetik ki ezt az adót minden lakásra, ilyen például Pécs, Eger vagy Kazincbarcika, utóbbiban a magánszemélyek lakástulajdona után, lakástulajdononként és bérleti jogonként is, kommunális adó címén tulajdonképpen ingatlanadót kell fizetni. Mi a miskolciakat nem adóztatjuk.”

Ennek megfelelően

A legfőbb bíróság döntésével kapcsolatban annyit reagált a szóvivő: „A Kúria építményadóra vonatkozó döntéseit a rendelet megalkotása előtt figyelembe vette az önkormányzat, ennek megfelelően szövegezte meg a rendeletmódosítást. Az építményadóval kapcsolatos lakossági kérdésekkel írásban a Városháza adóosztályához fordulhatnak az ügyfelek, ahol konkrét jogesetekben, kérdésekben részletes tájékoztatást tudnak adni.”

- ÉM-NSZR -


Vizsgálják majd ezt is

A megyei kormányhivatalnál is érdeklődtünk a rendeletmódosítás kapcsán. Társy József kabinetfőnök elmondta: „A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal a megyében működő helyi önkormányzatok felett törvényességi felügyeletet lát el. A fentiekből következően Miskolc Megyei Jogú Város építményadójával összefüggő rendelet módosítását is vizsgálni fogja az illetékes főosztály, ha a teljes anyag megérkezik. A vizsgálat során természetesen a hatályos jogszabályok az irányadóak, és nem az adószakértő álláspontja.”


Építményadó Miskolcon - Máshol kedvezmény van, nem pedig pluszadó

Miskolc - Az ingatlantulajdonos, aki életvitelszerűen nem él Miskolcon, fizetni fog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában