Helyi közélet

2016.10.21. 09:19

Hősökért szólalt meg a lélekharang Miskolcon

Miskolc-Egyetemváros - Kölber Gáborért és Kiss Gáborért szólt csütörtökön délben az egyetemen a lélekharang.

Miskolc-Egyetemváros - Kölber Gáborért és Kiss Gáborért szólt csütörtökön délben az egyetemen a lélekharang.

Az EGY MASZK két srácért – A Lélekharang mindenkiért… elnevezéssel csütörtökön délben performanszot rendezett 1956 fiataljairól az Egyetemi Könyvtár és az Egyetemi Színjátszókör (EGY MASZK – Egyetemisták Miskolci Amatőr Színjátszó Köre). Az Egyetemi Könyvtár melletti lélekharangnál Kölber Gábor és Kiss Gábor elsőéves hallgatókról emlékeztek meg a jelenlévők. Mint ismeretes, 1956. november 4-én az I. sz. diákszállónál felállított őr, Benyőcs Ferenc hallgató a sötétben mozgó alakokat látott, és mivel nem reagáltak a felszólítására, figyelmeztetésképpen a levegőbe lőtt. A mozgó alakok szovjet katonák voltak, akik azonnal viszonozták a tüzet. A harcban két egyetemista vesztette életét.

A tettek szintjén is

– Büszkék vagyunk arra, hogy oktatási intézményünk nemcsak az oktatás és a kutatás területén próbál magas teljesítményt nyújtani, hanem olyan közösséget is alkotunk, amely a magyarság, a nemzet különböző sorskérdéseiben segítséget nyújt – mondta a performansz előtt Szendi Attila, a Miskolci Egyetem, Levéltár főigazgatója. – 1956 a magyar nemzet egyik legfontosabb dátuma, amelyben a nemzet irányvonalát megpróbáltuk egy demokratikusabb irányba terelni. Ennek kapcsán Miskolc és a magyar felsőoktatás történetében nagyot alkotott a hallgatói közösség, ami annak idején itt, az egyetemen a diákparlament szerveződésében nyilvánult meg.

– 1956-ban nemcsak a szavak, hanem a tettek szintjén is meg kellett mutatni azt, hogy a demokratikus célokért áldozatot is vállalunk – hangsúlyozta a főigazgató. – Az egyetemen a szovjet csapatok tankokkal léptek fel, s két hallgatónk életét vesztette. Az emléküket szeretnénk fenntartani Kiss Gábornak és Kölber Gábornak. Jusson eszébe a mai hallgatóknak, hogy azért, hogy valami jobb legyen ebben az országban, az életüket is feláldozták ezek a 18 éves srácok.

- ÉM-JLI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában