Helyi közélet

2016.10.23. 20:21

Digitális időkapszulával üzentek a jövőnek Sajóivánkán

Sajóivánka - Az ’56-os emlékműben helyezték el, amit magukról, családjukról akartak tudatni.

Sajóivánka - Az ’56-os emlékműben helyezték el, amit magukról, családjukról akartak tudatni.

"Festői szépségű és fiatalos lendületű kistelepülésünk története bár a régmúltba tekint vissza, de az ’56-os eseményeket illetően nem rendelkezünk mély történelmi gyökerekkel - mondta el Seszták Ottó, Sajóivánka polgármestere. - Ám a térség vérkeringésébe aktívan bekapcsolódva határozott célunk különlegesnek, egyedinek és nagynak lenni.

Ez adta az alapötletét annak, hogy Sajóivánkán létrehozzunk egy olyan emlékművet, mely egyszerre tisztelgés a múlt nagyjai, hősei előtt, iránymutatás a jelen és a jövő generációja számára, s ugyanakkor látványosság minden idelátogatónak vagy átutazónak."

Támogatást kaptak

A település elképzeléseit a Közép- és Kelet- európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány két pályázatán is támogatásra érdemesnek találták, így megvalósulhatott a monumentális alkotás, amelyet tervezője, Eperjesi Szabolcs és a település lakói úgy képzeltek el, hogy az Sajóivánka egyik kiemelkedő pontján legyen, mely jól látható a 26-os számú főúton közlekedők számára is, napközben nagysága, este pedig különleges megvilágítása és látványa miatt.

Az emlékmű különlegessége, hogy egy időkapszulát is elhelyeztek az emlékmű talapzatában, mely egy tartalmas üzenet a jelenből, 2016-ból a jövő generációja számára. Szándékok szerint a kapszulát utódaik ötven év múlva, 2066-ban bontják majd fel. Az október 23-i avatóünnepség előtt arra kérték a település üzenni kívánó lakóit, hogy egy „számítógépes mappába" helyezzék el, azt amit örökül szeretnének hagyni és juttassák el azt az önkormányzathoz.

Miért éppen 50?

Hogy miért éppen 50 év? Ennek Seszták Ottó szerint összetett oka van. "Egyrészt mi, Sajóivánkai lakosok, többségünkben már nem leszünk az élők sorában, néhányan viszont bizonyára élnek még közülünk, akik kötelességüknek érzik majd, hogy foglalkozzanak időkapszulánk feletti gyámkodással. És persze ott lesznek a valahai lakosok is, akik az akkori fiatalokkal, utódainkkal együtt kibontják a most küldött kapszulánkat, és elhelyeznek egy újabbat, megint ötven évre, 2116-ig..."

- ÉM-SZB -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában