Helyi közélet

2016.10.05. 19:16

Az év fája is lehet a Ragályi Öreg Tölgy

Ragály - Egy országos internetes voksolásra nevezték be a négyszáz éves faóriást, amely a település büszkeségének számít.

Ragály - Egy országos internetes voksolásra nevezték be a négyszáz éves faóriást, amely a település büszkeségének számít.

Még nagyjából egy héten keresztül lehet szavazni a Ragályi Öreg tölgyre azon a voksoláson, amelyen az év fáját keresik. Az Ökotárs Alapítvány hirdette meg a külön versenyt, amelyben nem a legnagyobb, esetleg a legöregebb példány lehet a befutó, hanem az, amely a jelöltek, az adott település számára valamiért fontos. Kapcsolódik hozzá valamilyen történet, találkozási pontként szolgált az elmúlt évtizedekben, vagy bármi más alapján jelentőséggel bír a lakosság életében.

Az előzetesen jelölt közel negyven fából a kijelölt zsűri választotta ki azt a tizenkettőt, amelyik részt vehet a döntőben. Innentől pedig már az embereken a sor: október 16-ig lehet voksolni, kizárólag az erre megadott internetes felületen, saját e-mail cím megadása mellett.

Büszkék rá

A hatszáz lelkes észak-borsodi településen a falu büszkeségének számít a négy évszádos fa, amely Észak-Magyarország legidősebb tölgyének számít. Ragálytól 1,5 kilométerre, délkeleti irányban, az Aranyos tetőn, nyárral, fenyővel telepített oldalán található. A falu lakossága által leggyakrabban csak "Nagyfaként" emlegetett tölgy impozáns méreteivel és korával tiszteletet parancsol, lenyűgözi a hozzá látogatókat. Az Öreg tölgy nem tisztáson, hanem egy hozzá képest fiatal, százéves erdőben áll. Az évszázadok során lassan növekedett, mostanra, mint egy jó atya ágaival átöleti unokáit, azok pedig a viharoktól védik őt.

A fát valószínűleg a települést akkor birtokoló kiscsoltói Ragályi család ültetette az 1600-as évek elején. A legenda szerint a török megszállást átvészelő fákhoz kötette ki a lovát, és itt pihente ki utazása fáradalmait a Felvidékre tartó II. Rákóczi Ferenc. Az időjárás viszontagságait, a forradalmakat és az I. világháborút túlélő tölgy sora azonban megpecsételődni látszott a XX. század elején. Egy a településen közismert történet szerint a korábban Nagy erdőnek nevezett terület báró Ragályi Balassa Ferenc tulajdonában állt, aki 1922-ben elhatározta, hogy tarra vágatja az erdőt. A favágóknak azonban nem volt akkora fűrészük, amivel ki tudták volna vágni, ezért később robbantással próbálták kidönteni, sikertelenül.

A II. világháborút és az azt követő ínséges időszakot átvészelő fa ma nagy tiszteletnek örvend a lakosság körében. Nem telhet el úgy egy közösségi rendezvény, hogy ne látogatnák meg gyalogtúra vagy lovas kocsizás keretében. Az óvodások és általános iskolások a Madarak és Fák Napja alkalmából tesznek rendszeres kirándulást a „Nagyfához”. 2011 nevezetes évnek tekinthető az Öreg tölgy életében, mivel ebben az évben ide látogatott a kivágást elrendelő Ragályi család leszármazottja a Balázs Béla díjas operatőr Ragályi Elemér, hogy tiszteletét tegye a fa előtt.

Napjainkban egy kis csapat, a Gömöri Környezet és Tájfejlesztő Egyesület munkálkodik azon, hogy még sokan, sokáig gyönyörködhessenek az óriásban. Tevékenységükkel igyekeznek minél szélesebb körben ismertté tenni és bemutatni a falu nagy büszkeségét és megőrizni azt unokáink, dédunokáink számára.

ÉM-ME


Hegyek, erdők és várak ölelésében fekszik a festői szépségű zempléni falu. Nem véletlen, hogy ez a kicsinyke, mindössze 50 lakosú település nyerte el a megyénkben a „legszebb fekvésű falu” címet.

Megmenekült az a legalább százéves platánfa, amelybe egy konténert szállító teherautó akadt bele múlt héten a Soltész Nagy Kálmán utcában.

Magyarország legszebb fekvésű faluját kezdte el keresni nemrégiben az Origo. Az első fordulón már túl is vagyunk, hamarosan versenybe száll egymással a 19 megyei nyertes. No de vajon ki melyik települést szavazták meg a legszebb fekvésű falunak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az olvasók?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában