Helyi közélet

2016.10.27. 18:42

1956 - Fazekas: az 56-os tokaji aszú a nemzet büszkesége

Budapest/Tokaj - Az 1956-os évjáratú tokaji aszú a nemzet büszkesége, az elkövetkező évtizedekben méltón képviselheti a magyarság értékeit, teljesítményét és a forradalmat - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter csütörtökön Budapesten, a Nemzeti Borkiválóság Programról tartott sajtótájékoztatón.

Budapest/Tokaj - Az 1956-os évjáratú tokaji aszú a nemzet büszkesége, az elkövetkező évtizedekben méltón képviselheti a magyarság értékeit, teljesítményét és a forradalmat - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter csütörtökön Budapesten, a Nemzeti Borkiválóság Programról tartott sajtótájékoztatón.

Fazekas Sándor a Földművelésügyi Minisztériumban tartott eseményen azt mondta: az évfordulóval elérkezett az idő az 1956-os évjáratú tokaji aszú bemutatására, amely maga "a palackba zárt történelem, 56 kincse". Ez az év a 20. század borainak kiemelkedő évjáratai közé tartozik, de mivel az akkori hatalom "nem szerette ezt az évszámot", az év borai 57-esként lettek címkézve, és ez csak a rendszerváltozáskor került nyilvánosságra - ismertette.

A tárcavezető kijelentette: ez a bor a forradalom mellett az év kiválósága, a nemzet büszkesége. Fazekas Sándor reményét fejezte ki, hogy az elkövetkező évtizedekben az 56-os évjáratú, idén októberben újrapalackozott tokaji aszú méltóképpen képviseli majd a magyarság értékeit, teljesítményét és 56 szellemiségét.

Kiss Eliza kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Borkiválóság Program szakmai gondozásában átpalackozott aszúk mind minőségükben, mind pedig arculatukban méltók arra, hogy az emlékévben felhívják a figyelmet Magyarországra.

A nemzeti borvagyonban 1865-től találhatóak borkülönlegességek, amelyek állagának megóvása a következő esztendők egyik nagy feladata - emelte ki a miniszteri biztos.

Fazekas Sándor az eseményen átnyújtotta az 56-os ötputtonyos tokaji aszú 150 újrapalackozott, újracímkézett palackjának egyikét Schmidt Máriának, az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékéve kormánybiztosának.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter (j) mutatja Schmidt Máriának, az ötvenhatos emlékév kormánybiztosának a forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából újrapalackozott, 1956-os évjáratú, 5 puttonyos tokaji aszú kis üvegecskéit az "1956, a palackba zárt történelem" című sajtóeseményen a minisztériumban 2016. október 27-én. | MTI Fotó: Illyés Tibor

Schmidt Mária arról beszélt: "bár okkal ünnepeljük 56-ot mint a hazát új irányba állító függetlenségi harcot, hajlamosak vagyunk megfeledkezni azokról, akik a szabadságharc alatt is tették a dolgukat".

"Ma azokról emlékezünk meg", akik 11 évvel a világháború után erejüket megfeszítve dolgoztak azon, hogy az ország eltartsa lakóit - mondta. Küzdeni kell a szabadságért, de közben élni is kell - vélte, hozzátéve: emlékezzünk a hősökre és a szőlőkben munka közben értük imádkozókra is.

Horkay András, az 1956-os évjáratú borok közül az újrapalackozott tétel kiválasztásában részt vevő Országos Borszakértő Bizottság elnöke elmondta: szigorúan steril, laboratóriumi körülmények között került sor a bor és az egyes palackok kiválasztására. Miután a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal bevizsgálta a kiválasztott tételeket, egy héttel az előszűrés után ült neki a bizottság öt tagja a palackok egyenkénti kóstolásának - közölte. A kóstoláson megfelelt tételeket helyben, Tokaj-Hegyalján újra szűrték, palackozták, dugózták és címkézték.

A bizottság elnöke kiemelte: annak ellenére, hogy 60 éves borról van szó, az egyes palackok között minimális eltérések voltak, és minden elképzelésüket felülmúlta, hogy a tételek 90 százaléka tisztának bizonyult a vizsgálatkor. Az újrapalackozás pedig arra predesztinálja ezeket a tételeket, hogy a következő 25-30 évben sem kell majd hozzájuk nyúlni, minőségromlás nélkül - mondta.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában