Helyi közélet

2016.09.11. 18:45

Videó: Elhagyatott bunkerek Perecesen és Miskolcon

Miskolc - Az Urbex Hungary csapata bejárta a környék bunkereit, három perecesit és egy miskolcit, a Drenka-hegyen.

Miskolc - Az Urbex Hungary csapata bejárta a környék bunkereit, három perecesit és egy miskolcit, a Drenka-hegyen.

"Miután megmenekültünk egy kutya csaholása elől, és pár lépést tettünk a bánya iroda épületeitől, pár méterre elénk tárult az első óvóhely bejárata. Perecesen rengeteg óvóhely van, szám szerint négyet találtunk, ebből hármat sikerült bejárni" - olvasható a Urbex blogbejegyzésében.

"Mind hatalmas, tehát rengeteg ember befogadására alkalmas volt. Persze abban az időben még működött a bánya, sokan dolgoztak és laktak itt, nem csoda hogy ennyit óvóhelyet vájtak a hegybe. Arról nem beszélve hogy a helyi bányászoknak nem igazán volt nagy kihívás vágatokat fúrni egy homokhegybe. Mintha a péknek kellene még egy kenyeret sütni otthonra, rutin feladat!"

Atti rutinosan kalauzolt végig mindegyiken, családi szálak kötik Pereceshez, nagyon otthonosan mutogatta az érdekességeket.

Az Urbex első videójában két óvóhely kerül bemutatásra, az elsőbe a bejutás pofon egyszerű, hamar be is járta a csapat. A másodikba nem lehet a rendes bejáratán bejutni, egy kb 15-20 méteres szellőzőaknán másztak le a bunkerbe. "Én nem vagyok nagy mászó, tér iszonyom is van, de itt a szűk aknába hála istennek nem volt ezzel problémám. Lemásztunk, szét néztünk. Érdekes volt nagyon, nézzétek meg a videókat. Először az első két óvóhelyről, lejjebb a másik kettőről is láthattok videót."

Ezek után autóba ült az Urbex Hungary csapata és kb. két kilométert kocsikáztak. Pár száz méter séta után az erdő aljában leltek rá a harmadik perecesi bunkerre, ez sincs eldugva. Látszik, hogy nincs gazdája. Bementek és végigjárták, nagyon hosszú, kesze-kusza járatokkal. Méretileg sokkal szélesebb és magasabb mint az előző kettő. Sár és víz van az alacsonyabb pontokon. Megnézték mindkét bejáratát.

Következett egy negyedik perecesi is, de ennek csak a bejáratáig jutottak, le volt zárva, a videón látható ez is, de csak kívülről.

Ezzel véget is ért a perecesi rész, és átkocsikáztak a Miskolc Drenka-hegyi óvóhelyhez. Ez eléggé eldugott helyen van, aki nem tudja a járást, meg se találja. A lefalazást valamikor, valakik megbontották, itt tudtak bemászni. Ez van a legrosszabb állapotban mind közül. A hajléktalanok és kábszeresek tanyázhatnak itt, "bejártuk ezt is de félve, nehogy a sötétből valaki elénk ugorjon. Tele van szeméttel, nem szép látvány" - írják az urbexes srácok. A felvételeken látszik az állapota.

A Perecesi óvóhely mindkét bejárata és belseje

Ahova nem jutott be az Urbex Hungary csapata:

A Drenka-hegyi óvóhely:

„Ennyi volt a túra, kellemesen elfáradtunk!”

Forrás: urbexhungary.blog.hu | Fotók: Kalati.


Miskolc – Az Urbex Hungary csapata ismét útra kelt, a túra célállomása ezúttal a Miskolc melletti Pereces bányaépületei voltak. Az egykori Perecesi bányaigazgatóság épületeit bejárva nem maradunk izgalom nélkül.

Miskolc - Az Urbex Hungary csapata Miskolcon járt bunkertúrán és szétnéztek az egykori Digép (Diósgyőri gépgyár) egyik külső óvóhelyén.

Miskolc - Van egy óvóhely az Újgyőri piac szomszédságában, amit kívülről már minden miskolci láthatott. A jobb sorsra érdemes építményben az Urbex Hungary csapata nézett szét az aktuális bunkertúra során, állapota lesújtó...

Mezőkövesd - A Mezőkövesdi repülőtér (más néven Klementina) Mezőkövesd és Mezőkeresztes közigazgatási határán fekvő egykori katonai repülőtér. Az Urbex Hungary csapata meglátogatta a Mezőkövesdi repteret, ami mára már az enyészeté lett, jobb sorsot érdemelne!

Harsány, Miskolc - Régóta üresen áll a Miskolc melletti laktanya Pingyomon. Az Urbex Hungary csapat bejárta az egykori légvédelmi komplexumot töviről, hegyire. Úgy néz ki, lassan az enyészeté lesz minden.

Miskolc - A Bükkben, a Csanyik-völgy mélyén lévő, elhagyatott lőteret látogatta meg nemrégiben az Urbex Hungary csapata. Itt található az egykori MHSZ Miskolci Erdész Lövészklub sport lőtere, ahol évtizedekkel ezelőtt rengeteg fiatal próbálhatta ki céllövő tudását. A lőtér végül a kilencvenes évek végén megszűnt. Megmutatjuk, mostanra mi maradt belőle.

Miskolc - Az Urbex Hungary csapata ellátogatott a 2000-es évek elején bezárt miskolctapolcai Juno Hotelbe. A szálloda nagyon régen üresen és elhagyatottan áll a híres üdülőhelyen.

Miskolc - Omladozó vakolat, szeméthegyek, graffitik a falon. Elkeserítő látványt nyújt az Futó utcán található elhagyatott Matáv irodaház. Az Urbex Hungary csapat nézte meg, hogy mi maradt mára az épületből.

Nagyecsér - Összedőlés határán álló házak, érintetlen vadvilág, gyönyörű környezet a borsodi világvégén. A mára elnéptelenedett tanyaközpont Mezőnagymihály közelében található, az Urbex Hungary csapata nemrégiben járta be a települést. Nézzen szét az évek óta üresen álló borsodi szellemfaluban!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában