Helyi közélet

2016.09.18. 13:23

Pedig lehetne Henrádbűd a turisták kedvenc kirándulóhelye

Hernádbűd - Kiváló természeti adottság, jó ötletek, csak a megvalósítás problémás.

Hernádbűd - Kiváló természeti adottság, jó ötletek, csak a megvalósítás problémás.

Hogyan lehetne a szegénységből, a nehéz helyzetből kikecmeregni? Takács László, Hernádbűd polgármestere szerint nehéz ügy. Ők is, mint majd’ mindegyik abaúji kistelepülés, számtalan hátránnyal küzdenek. A faluban 150 ember lakik, de a lakók száma csökkenő tendenciát mutat. Az persze reménykeltő, hogy 15–20 gyerek él a településen.

Nem éri meg

Itt aztán nagyot sóhajt Takács László, mert bizony nem elégedett a közmunka jelenlegi rendszerével. Hiszen tervei lennének, hogyan lehetne a települést szépíteni, építeni, a turisták csalogatójává tenni, de a jelenlegi közmunkásokkal nehéz az álmokat megvalósítani. A probléma az, hogy a munkások hiába tanultak ki valamikor valamilyen szakmát, abban soha nem dolgoztak, így ha a közmunka keretében egy komolyabb munkát kellene elvégezni, ahhoz szakembert kell hívni. Az is probléma, hogy a gyárak, cégek alig fizetnek valamivel többet az embereknek, mint amennyit közmunkásként kapnak. Azért a kicsi pluszért pedig nem éri meg vállalni az utazást és fizetni a drága bérletet. Ráadásul tömegközlekedéssel lehetetlen három műszakba járni.

A polgármester szerint további gond, hogy a közmunkaprogram keretében nehéz arra pályázni, amire a falunak valóban szüksége lenne. Szerették volna rendbe hozni a temetőt és a ravatalozót. Szerettek volna építeni egy biztonságos szerszám- és kisgéptárolót a polgármesteri hivatal udvarára, de ezekre nem lehetett pályázni. Takács László úgy látja, arra kellene biztosítani pénzt, amire szükség van, és amit a jelenlegi emberekkel meg tud valósítani a település.

Érdeklődtünk a sikerek felől is. Kiderült, azért ilyen is van. Sikerült például felújítani a kilátót, amit kedvelnek a turisták, hiszen Perén, a szomszédos faluban működik panzió és kemping is, melyek vendégei szívesen kirándulnak a hernádbűdi domb tetejére.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában